Steven Callahan: Bărbatul care a plutit 76 de zile în derivă în Oceanul Atlantic, slăbind 20 de kg

Noutăţi

Steven Callahan, un american din Needham, Massachusetts, a impresionat o lume întreagă în anul 1982, după ce a plutit vreme de 76 de zile, în derivă, în apele Oceanului Atlantic. Povestea lui a fost inspirație pentru lumea cinematografică și a fost transpusă în filme. Există chiar și o carte cu întreaga aventură a bărbatului, care a stat în topul New York Times vreme de 36 de săptămâni.

Steven Callahan, bărbatul care a plutit 76 de zile, în derivă, în Oceanul Atlantic

Toată povestea a început după ce Steven Callahan, de profesie arhitect naval, a decis să navigheze de unul singur, în Oceanul Atlantic, dorindu-și să se readune în urma divorțului de soție.

În anul 1981, Steven a construit o barcă cu pânze cu lungimea de 6,5 metri, numită Napoleon Solo, pe care a navigat-o singur de la Newport, Rhode Island, până în Insulele Bermude și apoi până în Penzance, Anglia, împreună cu un prieten pe nume Chris Latchem. Ulterior, Steven a participat la o cursă transatlantică de la Penzance, Anglia, până în Antigua, dar a abandonat-o în La Coruña, Spania, din cauza vremii nefavorabile care a avariat mai multe bărci, inclusiv pe a lui.

Steven Callahan a plecat din El Hierro, Insulele Canare, în data de 29 ianuarie 1982, având ca destinație Antigua. După șapte zile, în timpul unei furtuni nocturne, barca lui a fost lovită de un obiect necunoscut, probabil o balenă, și a fost inundată de apă.

Bărbatul a reușit să scape într-o barcă pneumatică de salvare pentru șase persoane, cu un diametru de aproximativ 1,8 metri, și să salveze câteva provizii, cum ar fi un fir de pescuit, un purificator de apă, o armă cu harpon și câteva alimente uscate, printre care o pungă cu alune, fasole coaptă, varză, carne de vită, stafide și doar opt litri de apă. De asemenea, a recuperat şi o carte denumită Sea Survival (Supravieţuirea pe mare), un manual de supraviețuire scris de Dougal Robertson, un alt temerar care a supravieţuit în derivă.

steven callahan

Zile cumplite în apele Oceanului Atlantic

Callahan a rămas în derivă în apele Oceanului Atlantic timp de 76 de zile, timp în care a trebuit să se confrunte cu foamea, setea, soarele, valurile, rechinii, dar mai ales cu singurătatea şi teama că va muri.

• CITEŞTE ŞI:  Un monolit misterios a fost descoperit pe un deal din Ţara Galilor. Nu este primul obiect de acest fel găsit în ultimii ani

Bărbatul a reușit să pescuiască pești și caracatițe cu firul de pescuit și cu harponul lui, să colecteze apă de ploaie și să o purifice cu dispozitivul lui, să repare barca pneumatică de mai multe ori și să construiască un sextant rudimentar din creioane pentru a se orienta după Steaua Polară.

La un moment dat, barca lui a căpătat vegetație sub ea, ceea ce a atras peștii dorado. Aceasta a devenit o parte din hrana lui Steven.

Cum a fost găsit Steven Callahan plutind în derivă în Oceanul Atlantic

În decursul călătoriei sale care s-a desfăşurat în mod haotic pe o distanţă de circa 3.300 de kilometri, a pierdut aproape 20 de kilograme și a avut răni deschise de la apa sărată și soare.

Totodată, pe parcursul derivei, Steven Callahan a văzut șapte nave care l-au fi putut salva, dar niciuna nu l-a zărit.

În data de 20 aprilie 1982, a fost observat de un grup de pescari lângă insula Marie-Galante, la sud de Guadeloupe, aceştia salvându-i viaţa. A fost dus la un spital, unde a fost tratat pentru deshidratare, malnutriție și infecții.

steven callahan
Steven Callahan a fost găsit într-o stare de sănătate deplorabilă

I-au trebuit săptămâni bune lui Steven Callahan să se refacă, deoarece era deshidratat, slăbise 20 de kilograme și avea probleme de deplasare. Când s-a făcut bine, a decis să-și spună povestea.

Steve Callahan a scris o carte intitulată ”Adrift: Seventy Six Days Lost At Sea” („În derivă: 76 de zile pierdut pe mare”). În anul 2010, o emisiune din SUA a recreat cazul lui Steven, pe care l-a intitulat ”76 Days Adrift” (76 zile în derivă).

După salvare, Callahan a continuat să fie autor, arhitect naval, inventator și un în ultimul rând navigator. A obținut trei brevete de invenție pentru dispozitive de stabilitate și control direcțional al bărcilor, o barcă pneumatică pliabilă și o barcă cu fund rigid pliabil. A proiectat și o barcă multifuncțională de auto-salvare, numită „The Clam” (Scoica), care permite navigatorului să navigheze spre siguranță în caz de naufragiu. A fost, de asemenea, consultant pentru filme și documentare despre supraviețuire pe mare, printre care şi celebrul film „Viața lui Pi” (2012).


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

augustus

Augustus, primul împărat al Imperiului Roman

0
Octavianus Augustus, în latină Imperator Caesar Divi filius Augustus s-a născut în data de 23 septembrie 63 î.Hr., la Roma, în Republica Romană. La naștere...
statuia lui lenin de la polul sud

Statuia lui Lenin de la Polul Sud

0
Statuia lui Lenin de la Polul Sud a fost o sculptură realizată în bronz, instalată în anul 1958 de către o expediție sovietică în...
meroe

Meroe: misteriosul oraş pierdut sub nispuri, fosta capitală a Regatului Kuş

0
Meroe a fost capitala Regatului Kuş timp de mai multe secole, începând cu anul 590 î.Hr., după ce capitala anterioară, Napata, a fost distrusă...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via