Podul Anghel Saligny, pentru care inginerul a garantat cu propria viaţă

Noutăţi

Podul Anghel Saligny, în prezent denumit Podul Carol I, a fost construit între anii 1890 și 1895, acesta fiind o necesitate, după ce Dobrogea a fost alipită României prin prevederile Tratatului de la Berlin, din anul 1878, iar noua provincie românească trebuia legată de restul ţării.

Construcţia a început în luna noiembrie 1890, având rolul de a lega cele două maluri ale Dunării, dintre Feteşti şi Cernavodă. Lucrările au început în prezenţa regelui Carol I, iar colectivul de proiectare și de execuție a fost condus de inginerul Anghel Saligny.

Anghel Saligny a fost un remarcabil inginer constructor, premergător mondial al ştiinţei construcţiilor metalice şi de beton armat. A fost un realizator de multiple invenţii şi soluţii unice în proiectarea şi construirea podurilor şi a construcţiilor industriale, pentru fundaţia cheiurilor portuare şi a docurilor, precum şi a silozurilor de grâu prin folosirea prefabricatelor de beton.

podul anghel saligny
ing. Anghel Saligny şi intrarea dinspre Cernavodă

Lucrările au durat cinci ani. La construcţia podului, Anghel Saligny a utilizat în premieră mondială grinzi cu console pentru suprastructura podului dar şi oţelul moale la tabliere.

Inaugurarea oficială a avut loc în data de 26 septembrie 1895, iar la eveniment au asistat, pe lângă regele Carol I, şi alte personalităţi importante ale ţării.

„Mulțumită răvnei și măiestriei inginerilor români, am trecut pe deasupra valurilor celor două brațe ale Dunărei mărețe și am bătut cel din urmă cuiu, care a încheiat și sfârșit aceste falnice lucrări.”, a declarat regele Carol I după inaugurare.

Podul Anghel Saligny a fost garantat viaţa de către marele inginer

Podul de peste Dunăre are o deschidere centrală de 190 metri şi alte 4 deschideri de 140 metri, alături de un viaduct cu 15 deschideri de 60 metri. Podul se regăseşte la 30 de metri peste nivelul apelor mari ale Dunării pentru a permite trecerea vaselor cu cele mai mari catarge.

• CITEŞTE ŞI:  Comuna din Paris: cum au confiscat oamenii timp de 2 luni puterea în capitala Franţei

La capătul podului dinspre Cernavodă, în memoria eroilor căzuți în Războiul de Independență, a fost ridicat un impresionant monument din bronz, reprezentând doi dorobanți.

Dorobanţii care „păzesc” podul
Podul Anghel Saligny în prezent

Lungimea podului era de 4.480 de metri, reprezentând cel mai lung pod din Europa la acea dată şi al treilea din întreaga lume.

Cel mai important moment de la inaugurarea podului a fost testarea rezistenţei acestuia.

Un tren a plecat la ora 09:05 din Gara de Nord din Bucureşti și a ajuns la ora 12 la Fetești. După ce s-a bătut ultimul nit, un nit de argint, s-a intocmit documentul inaugurării şi s-a celebrat serviciul religios. 

Un convoi de 15 locomotive grele urmau să traverseze podul. Convins de calitatea construcţiei sale, Saligny s-a urcat cu alţi muncitori de rând într-o şalupă pe care a ancorat-o chiar sub pod. Trenul a trecut pe pod cu o viteză de 60 km/h. Era un zgomot infernal produs de fluierele locomotivelor, de sirenele vaselor de pe Dunăre şi de muzica fanfarei.

Practic, Saligny a garantat cu propria sa viaţă calitatea podului, iar convoiul de locomotive a trecut cu bine pe celălalt mal al Dunării. “Ştiam că va ţine!”, a fost reacţia lui Saligny.

Podul Anghel Salingy a fost folosit timp de aproape un secol până în anul 1987. Atunci a fost construit un nou pod, alături de cel vechi, care a fost dezafectat.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

livia drusilla

Livia Drusilla, prima împărăteasă a Romei şi controversele din jurul său. De ce era...

0
Livia Drusilla s-a născut în data de 30 ianuarie anul 58 î.Hr. Cunoscută și sub numele de Livia Augusta, a fost soția împăratului roman...
ritualuri cu sacrificii umane

10 culturi în care s-au practicat ritualuri cu sacrificii umane

0
În epoca modernă, omul a început să aprecieze valoarea vieţii. Dacă în urmă cu câteva sute de ani se practicau sacrificii umane pentru a-i mulţumi...
Oamenii moderni şi cei de Neanderthal s-au împerecheat

Oamenii moderni şi cei de Neanderthal s-au împerecheat mult mai mult decât s-a crezut...

0
Primii oameni care au ajuns în Europa s-au "împrietenit" rapid cu neanderthalienii pe care i-au întâlnit acolo. O serie de studii recente nu numai...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via