Genepil, ultima regină a Mongoliei, executată de regimul stalinist

Noutăţi

Genepil s-a născut în anul 1905 şi a devenit soţia ultimului han al Mongoliei, Bogd Khan. În anul 1938, ultima regină a Mongoliei a fost executată de către regimul lui Iosif Stalin, care a implementat un plan de distrugere sistematică a culturii mongole.

Genepil a fost a doua și ultima soție a lui Bogd Khan, pe numele său complet Jebtsundamba Khutughtu al VIII-lea. Deşi a fost regină mai puțin de un an, în anul 1924, povestea vieții sale și a sfârșitului ei tragic s-au perpetuat în istorie.

În anul 1923, prima soţie a lui Bogd Khan, pe nume Ekh Dagina a murit. Pe atunci, Mongolia deja era sub influenţa Uniunii Sovietice, iar hanul mai era conducătorul poporului doar cu numele.

Deşi nu îşi dorea neapărat o nouă soţie, consilierii săi, care încă ţineau la imaginea monarhiei, i-au recomandat să-şi aleagă o nouă consoartă.

ultima regină a Mongoliei

Cum a devenit Genepil ultima regină a Mongoliei

Consilierii hanului au procedat la selecţia de tinere pentru a o alege pe următoarea regină. Astfel, în vara anului 1923, 15 tinere cu vârste între 18-20 de ani au fost selectate pentru acest rol.[sursa]

Aleasa a fost Genepil, o frumoasă de 19 ani, care provenea dintr-o familie de nobili din nordul Mongoliei.

Faptul că abia se căsătorise cu un bărbat pe nume Luvsandamba nu a contat pentru consilieri.

„Au luat-o noaptea. Nu ne-a trezit, a lăsat doar câte o bucată de zahăr pe pernă. Îmi amintesc încă bucuria cu care am descoperit în dimineața următoare acel deliciu rar.”, îşi aminteşte Tserenkhand, fiica lui Genepil momentul în care mama ei a fost luată pentru a se căsători cu hanul.

Hanul avea 53 de ani pe atunci, era aproape orb şi avea o stare de sănătate precară. Deşi i s-a spus că va fi regină doar cu numele, Genepil nu fost de acord şi a cerut să se întoarcă la soţul său. Bogd Khan i-a permis să plece înapoi la locuinţa părinţilor ei.

• CITEŞTE ŞI:  Tunelurile lui Claudius, cel mai lung sistem de canale subterane, vreme de sute de ani

Cu toate acestea, oamenii hanului au reuşit să o convingă să revină la palat.

Astfel, regina Genepil a locuit alături de Bogd Khan până când acesta a murit, în anul 1924. Atunci monarhia a fost abolită în Mongolia, iar Genepil s-a întors din nou la familia sa.

Distrugerea culturii mongole de către sovietici

Iosif Stalin a declanşat o represiune violentă împotriva vechiului regim şi a culturii mongole.

S-a dorit o curăţare în masă, iar un număr uriaş de oameni din populaţia Mongoliei au fost ucişi.

Deşi a avut un statut formal şi de scurtă durată, regina Genepil era considerată o ameninţare de către sovietici. Aceasta a fost arestată în anul 1937 împreună cu tatăl ei. Cei doi au fost acuzați de colaborare cu forțele japoneze, deşi nu exista un fundament solid pentru aceste acuzaţii.

Au fost executaţi în anul 1938, alături de alţi conducători ai statului.

La momentul execuției, Genepil avea 33 de ani și era însărcinată în luna a cincea. Povestea ei a rămas mult timp secretă şi interzisă de către sovietici, însă un istoric a reuşit să o afle de la un bătrân care l-a servit în tinereţe pe Bogd Khan.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

crescut de lupi

Povestea lui Marcos Pantoja, băiatul crescut de lupi timp de 12 ani

0
Marcos Pantoja are o poveste de viaţă cu adevărat impresionantă. A fost vândut unui crescător de capre solitar, pe când avea doar 7 ani,...
înger fotografiat în spaţiu

Un „înger fotografiat în spaţiu”. Ce este de fapt în poza uimitoare făcută de...

0
O imagine cu un "înger fotografiat în spaţiu" a impresionat o lume întreagă, stârnind atât uimire cât şi multe controverse, mai ales între adepţii...
Janusz Korczak

Janusz Korczak, omul care şi-a dat viaţa pentru a fi alături de 196 de...

0
Janusz Korczak a fost un medic pediatru și pedagog polonez, de origine evreiască, scriitor și activist social. A fost un inovator în domeniul pedagogiei...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via