Sfântul Sisoe, cine a fost şi ce semnifică expresia „Sfinte Sisoe”

2 min


8
8 puncte

Sfântul Sisoe este un nume cunoscut pentru mulţi dintre noi, în special din subtitrările filmelor americane, cu toate că expresia pe care o traduce nu are nimic de a face cu sfântul în cauză. Expresia respectivă (en. „Holy sh*t!”) arată mirarea celui care o foloseşte.

Sfântul Sisoe cel Mare, numit și Sisoe Tebeul, este unul dintre Părinții pustiei din secolul al IV-lea, fiind sărbătorit în fiecare an de către Biserica Ortodoxă în data de 6 iulie. Sisoe a fost ucenicul Sfântului Antonie cel Mare, unul dintre cei mai renumiţi asceţi.

Sfântul Sisoe, o viaţă în post şi rugăciune

Sfântul Sisoe a primit de la Dumnezeu puterea de a vindecă bolnavii, a scoate duhurile rele și a învia morții.

Printre virtuţile care îi împodobeau inima, excela înainte de toate în smerenie şi îi învaţă pe cei care îl vizitau ca aceasta se poate obţine mai întâi prin abstinenţă, apoi prin rugăciune şi în sfârşit forţându-ne să ne considerăm în orice împrejurări inferiori tuturor oamenilor.

De-a lungul vieții sale, Sfântul Sisoe ar fi făcut mai multe minuni. Astfel, într-una dintre zile, un om se îndreptă cu fiul său bolnav spre chilia Sfântului Sisoe pentru a lua binecuvântare.

Pe drum, copilul a murit. Tatăl, fără a se abate de la scopul său, și-a continuat drumul până la bătrânul Sisoe.

Bărbatul a intrat în chilia lui Sisoe cu fiul său în brațe. A căzut la pământ pentru a fi binecuvântat. După acest gest, tatăl s-a ridicat, lăsându-l pe copil la picioarele Sfântului Sisoe. Sisoe, necunoscând că fiul acestuia este mort, i-a spus: ”Ridică-te și du-te afară!”. După ce a rostit aceste cuvinte, copilul s-a ridicat și a ieșit. În urma acestei minuni, tatăl i-a spus Cuviosului Sisoe cele petrecute cu fiul său, iar bătrânul i-a spus să nu spună nimănui despre cele petrecute până la moartea sa.

• CITEŞTE ŞI:  Take Ionescu, un român cum rar vor mai fi: "Indivizii, ca şi popoarele, plătesc toate păcatele săvârşite contra moralei. Pentru unii pedeapsa vine imediat, pentru alţii pedeapsa aşteaptă"

Timp de peste 70 de ani, Sfântul Sisoe a trăit în post şi rugăciune. Treceau zile în şir uitând că nu s-a atins de mâncare.

Sfântul Sisoe a murit în anul 429, iar cu privire la moartea lui a rămas o legendă. Se povesteşte că, presimţind că i se apropie sfârşitul, înconjurat fiind de ucenici, Sfântul Sisoe i-a văzut adunându-se la căpătâiul său pe Sfântul Antonie, pe apostoli, profeţi şi îngeri. La final, a venit Însuşi Dumnezeu, care le-a spus celorlalţi: „Duceţi vasul ales al pustiului!”.

sfântul sisoe

De unde vine expresia „Sfinte Sisoe!” şi ce legătură are cu Ziua Păcălelilor

Expresia „Sfinte Sisoe!” este folosită de români mai ales pentru a exprima mirarea sau speriertura față de o anumită situație, ori, după cum am amintit la început, este utilizată de către translatorii de filme, pentru a evita expresii mai puţin ortodoxe.

Această expresie provine de la faptul că, de-a lungul vieții sale, Sfântul Sisoe obișnuia ca la începutul lunii aprilie să-l păcălească pe bunul său prieten, Sfântul Antonie cel Mare. Îi spunea acestuia ori că l-a văzut pe diavol făcându-și nevoile în vasul din care mânca, ori că a înviat din morți diverse victime ale unei epidemii de ciumă.

De la aceste glume ale sale se spune că a apărut ca tradiție Ziua Păcălalilor, pe care o sărbătorim în fiecare an pe 1 aprilie.

• CITEŞTE ŞI:  10 curiozităţi despre Ginghis Han, cel mai mare cuceritor din istorie

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

8
8 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via