Care sunt şansele ca „asteroidul Zeul Haosului” să lovească Pământul, conform calculelor astronomilor

3 min


6
6 puncte

Asteroidul Zeul Haosului, denumit de astronomi în mod oficial 99942 Apophis, nu va lovi Pământul în anul 2029. Dar ar putea altceva să-l trimită în direcția noastră?

Timp de mulți ani, asteroidul Apophis, denumit astfel după zeul egiptean al Haosului, a fost considerat cel mai periculos asteroid cunoscut. Astronomii au calculat că acesta avea o mică șansă de a lovi planeta noastră fie în anul 2029, fie, dacă acest impact potenţial ar fi ratat, în anul 2036.

Asteroidul Zeul Haosului se va apropia periculos de mult de Pământ

Observații mai precise ale orbitei sale efectuate de-a lungul anilor au arătat că, de fapt, asteroidul Zeul Haosului se va apropia de Pământ la o distanţă de circa 40.000 de kilometri în anul 2029, dar ne va rata cu siguranță. Asta, atât timp cât o coliziune naturală între Apohis și un alt obiect spaţial în trecere nu-i va schimba orbita. Astronomii au calculat acum care este acest risc.[sursa]

asteroidul zeul haosului apophis
Apophis, asteroidul numit după Zeul egiptean al Haosului, nu va lovi Pământul

Pentru cei care sunt de partea asteroidului, trebuie să știți că un astfel de obiect cosmic, cu un diametru de 335 de metri, precum Apophis, nu ne-ar trimite pe calea dinozaurilor. Totuși, un impact ar crea o devastare vastă și, din acest motiv, oamenii de știință au rămas în alertă și, totodată, curioși cu privire la aceste posibilități.

Pe 13 aprilie 2029 (da, o zi de vineri 13), Apophis va ajunge la doar 37.399 de kilometri distanţă faţă de Pământ. Un mic ghiont din partea unui alt obiect cosmic realizat între timp ar putea crea o abatere mare de la orbita asteroidului în viitor. La urma urmei, atunci când misiunea DART a NASA a redirecționat asteroidul Dimorphos, a demonstrat exact acest lucru, precum și schimbarea completă a formei asteroidului.

• CITEŞTE ŞI:  Poporul Tuareg, oamenii "abandonaţi de zei" din deşertul Sahara, unde femeile au un rol diferit

„Având în vedere cât de aproape va trece Apophis pe lângă Pământ, există un posibil risc ca o deviere de la traiectoria sa actuală să îl apropie pe Apophis de impactul cu noi. Ipotetic vorbind, un alt asteroid care se ciocnește cu Apophis ar putea provoca o astfel de deviere, motivându-ne să studiem acest scenariu, oricât de puțin probabil ar fi el.”, a declarat coautorul Benjamin Hyatt, student la Universitatea Waterloo, într-un comunicat.

Pentru a investiga, Hyatt și autorul principal al studiului, profesorul Paul Wiegert de la Western University, au calculat traiectoria a 1,3 milioane de asteroizi cunoscuți în Sistemul Solar. Aceştia au analizat modul în care aceste roci spațiale se vor deplasa în următorii ani pentru a vedea dacă vreunul dintre ele s-ar putea apropia prea mult de Apophis și, în acest caz, dacă Apophis va fi trimis pe un curs mai periculos. Din fericire, rezultatele lor arată că nu există nicio șansă ca acest lucru să se întâmple.

„Am calculat traiectoriile tuturor asteroizilor cunoscuți folosind o simulare computerizată detaliată a sistemului nostru solar și a fost evaluată posibilitatea unui astfel de eveniment improbabil. Din fericire, nu se anticipează astfel de coliziuni.”, a declarat profesorul Wiegert.[sursa]

Astfel ar trebui să arate traiectoria asteroidului Apophis dacă nu va fi influenţată de un alt eveniment

Așadar, suntem la adăpost de Apophis, dar nu ne vom opri din a-l studia. De fapt, există o misiune care călătorește în prezent pentru a-l studia chiar acum: OSIRIS-APEX, misiunea cunoscută anterior sub numele de OSIRIS-REx, care a vizitat cel mai periculos asteroid cunoscut în prezent, Bennu, aducând înapoi o mostră uriașă din el, aflând lucruri neştiute până acum despre originile acestor corpuri cereşti.

• CITEŞTE ŞI:  O structură metalică a fost descoperită pe Lună, într-un crater uriaş

„Asteroidul Apophis ne-a fascinat ca specie încă de la descoperirea sa în 2004: a fost prima amenințare credibilă din partea unui asteroid la adresa planetei noastre. Chiar și acum, când știm că este pe cale să ne rateze cu o marjă sigură, astronomii rămân vigilenți. Este asteroidul pe care nu ne putem opri din a-l urmări.”, a mai declarat profesorul Wiegert, care este şi membru al Institutului pentru Explorarea Pământului și a Spațiului.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

6
6 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via