Prinţul care şi-a ucis întreaga familie, dar a stat pe tron doar 3 zile: povestea regelui Dipendra al Nepalului

4 min


3
3 puncte

Povestea prinţului Dipendra al Nepalului este una tragică și, în acelaşi timp, șocantă. Dipendra a fost fiul cel mare al regelui Birendra și al reginei Aishwarya, și moștenitorul tronului Nepalului. Tânărul prinţ a fost educat în școli prestigioase din India și Marea Britanie, și a avut o pasiune pentru arme și vânătoare. Era considerat un tânăr inteligent, carismatic și popular, dar și rebel și impulsiv. Faptele sale, de o brutalitate ieşită din comun, aveau să înspăimânte o lume întreagă.

Prinţul Dipendra al Nepalului era văzut de popor ca un salvator

Viața timpurie a printului Dipendra al Nepalului a fost marcată de o educație privilegiată, dar și de o presiune mare din partea familiei și a societății. Prinţul s-a născut în data de 27 iunie 1971 și a fost crescut în palatul regal din Kathmandu, având un frate mai mic, Nirajan, și o soră mai mare, Shruti.

Dipendra a fost educat în școli prestigioase din India și Marea Britanie, acolo unde a studiat istoria, geografia, economia și politica. A fost un elev inteligent și talentat, care excela la sporturi și activități extracurriculare. Tânărul prinţ vorbea fluent engleza, nepaleza, hindi și franceza. De asemenea, avea o pasiune pentru arme și vânătoare, pe care o practica împreună cu tatăl său. Era considerat un tânăr carismatic și popular, care avea mulți prieteni și admiratori.

dipendra al nepalului
Prinţul Dipendra al Nepalului alături de familia sa, iar în dreapta se află Devyani, tânăra de care era îndrăgostit

Dipendra era moștenitorul tronului Nepalului, o țară care pe atunci se confrunta cu probleme sociale, economice și politice. Cu toate acestea, prinţul Dipendra era văzut ca speranța națiunii, care ar putea aduce progresul și stabilitatea într-o perioadă de criză.

• CITEŞTE ŞI:  Ioan Vodă cel Cumplit, domnitorul urât de boieri, dar care a ţinut piept turcilor şi tătarilor

Prinţul avea o relație apropiată cu tatăl său, regele Birendra, care îl pregătea pentru rolul de conducător. Cu toate acestea, nu avea o relație prea bună cu mama sa, regina Aishwarya, care îl critica și îl controla. Aceasta nu o făcea din răutate, ci din dorinţa de a-l face un conducător bun pentru poporul lor.

Relaţia care a dus la tragedie

Dipendra a avut o relație de dragoste cu Devyani Rana, o tânără dintr-o familie aristocratică indiană. Cei doi s-au cunoscut în Anglia, unde studiau împreună, și s-au îndrăgostit la prima vedere.

Dipendra i-a cerut lui Devyani să se căsătorească cu el, dar părinții lui nu au fost de acord cu această relaţie. Cuplul regal nu o accepta pe Devyani pentru că provenea dintr-o familie rivală cu cea regală, și pentru că era de altă religie decât cea hindusă.

Prinţul Dipendra a încercat să își convingă părinții să îi dea binecuvântarea, dar aceștia au refuzat mereu. Cuplul regal a aranjat alte logodne cu prințese din alte țări, dar Dipendra le-a respins pe toate. Tânărul prinţ era hotărât să se căsătorească doar cu Devyani, și nu accepta niciun compromis în acest sens.

Prinţul a devenit tot mai frustrat și rebel, și a început să consume alcool și droguri. Şi-a dezvoltat pasiunea pentru arme, pe care a transformat-o în obsesie, având o colecţie numeroasă.

Devyani a încercat să îl susțină pe Dipendra și să îl ajute să depășească acea criză. Tânăra spera să găsească o soluție pașnică și să îi împace pe toți, fapt pentru care nu i-a cerut niciodată iubitului său să renunțe la tron sau la țara lui pentru ea.

• CITEŞTE ŞI:  Traian Popovici, primarul român al Cernăuţiului care a salvat 20.000 de evrei

Masacrul comis de prinţul Dipendra al Nepalului

În ziua fatidică de 1 iunie 2001, Dipendra a avut o ultimă întâlnire cu Devyani la hotelul unde aceasta era cazată. Prinţul i-a spus iubitei sale că vrea să se căsătorească cu ea în acea zi, chiar dacă părinții lui nu erau de acord. Atunci i-a pus un tilak pe frunte, un semn simbolic de căsătorie în cultura nepaleză. Dipendra i-a promis iubitei sale că se va întoarce după ce va vorbi cu familia lui și că o va lua cu el. Dar tot atunci, fară să-i spună, i-a lăsat lui Devyani un inel și o scrisoare de adio.[sursa]

După ce a plecat de la hotel, Dipendra a mers la palatul regal, unde avea loc o cină de familie. Acolo, prinţul și-a împușcat părinții, fratele, sora, precum şi alți membri ai familiei regale. La final, s-a împușcat pe el însuși în cap, dar nu a murit pe loc.

Nimeni nu știe exact ce l-a determinat pe Dipendra să comită acest masacru, dar se presupune că a fost un gest de disperare și de răzbunare față de cei care au stat în calea fericirii sale.

Întrucât era moştenitorul tronului, Dipendra al Nepalului a fost declarat rege de către Consiliul Regal, în timp ce se afla în comă la spital. Regele a murit după doar trei zile, la vârsta de 29 de ani. Nepalezii au fost șocați și îndurerați de această tragedie, care a pus capăt dinastiei Shah, care domnise vreme de 240 de ani. Unii au crezut că Dipendra a fost victima unei conspirații politice sau a unui blestem. Alții au considerat că el a fost pur şi simplu un monstru care şi-a distrus propria familie.

• CITEŞTE ŞI:  Cazul Mortara: scandalul copilului răpit de Papa Pius al IX-lea

Devyani a aflat despre tragedie din presă și a fost devastată. Tânăra a plecat din Nepal imediat după ce Dipendra a murit la spital, fără să participe la funeralii. Ulterior, Devyani s-a întors în India, unde s-a căsătorit mai târziu cu un alt prinț dintr-o familie regală indiană. Nu a vorbit niciodată public despre relația ei cu Dipendra al Nepalului sau despre masacrul din palat. Tânăra a preferat să păstreze amintirile, sentimentele şi durerea doar în sufletul ei.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

3
3 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via