Celulele semitransparente ar putea transforma ferestrele în colectoare de energie solară

2 min


1
1 punct

Celulele semitransparente tocmai au atins o eficiență record de conversie a energiei. Oamenii de știință din Coreea de Sud au anunțat că au făcut un mare pas înainte în dezvoltarea celulelor solare semitransparente din perovskit, care ar putea permite într-o bună zi ca banalele ferestre să genereze energie.

În cadrul celor mai recente teste, celulele solare semitransparente din perovskită au atins o eficiență de peste 21%, ceea ce, potrivit cercetătorilor, reprezintă un record pentru acest tip de tehnologie. În plus, peste 99% din eficiența inițială a fost menținută timp de 240 de ore de funcționare.

Celulele semitransparente ar putea transforma ferestrele obişnuite în colectoare de energie solară

Dezvoltată de Institutul coreean de cercetare în domeniul energiei (KIER), noua tehnologie de celule solare înlocuiește electrozii metalici ai celulelor solare obișnuite cu electrozi transparenți care permit trecerea luminii.

Acest proces este mai ușor de spus decât de făcut. Din motive necunoscute, testele inițiale cu materialele semitransparente au dus la reducerea proprietăților de transport a sarcinilor electrice și a stabilității. Pentru a rezolva acest lucru, cercetătorii au analizat îndeaproape materialul folosind analiza electro-optică și știința computațională la nivel atomic.[sursa]

celulele semitransparente energie solară
Celulele semitransparente ar putea transforma ferestrele obişnuite în colectoare de energie solară

Ultimele cercetări au dezvăluit că ionii de litiu erau cauza problemei. Ionii de litiu sunt adăugați în „stratul de transport al găurilor” celulei solare pentru a-i crește conductivitatea, dar aceștia difuzează și în stratul de oxid metalic care servește drept tampon și îi degradează calitățile utile.

Pentru a depăși această problemă, cercetătorii au transformat ionii de litiu în oxid de litiu stabil, ceea ce a făcut ca celula să fie mult mai stabilă.

• CITEŞTE ŞI:  Tubul de lavă din deșertul Arabiei a găzduit oameni antici timp de 7.000 de ani

„Acest studiu reprezintă un progres semnificativ în domeniu prin examinarea procesului de degradare care are loc la interfața dintre compusul organic și stratul tampon de oxid metalic, care este unic pentru celulele solare perovskite semitransparente. Soluția noastră este ușor de implementat, demonstrând un mare potențial pentru utilizarea viitoare a tehnologiilor pe care le-am dezvoltat.”, a declarat Dr. Ahn SeJin, conducătorul cercetătorului de la Departamentul de Cercetare în domeniul fotovoltaic al KIER.[sursa]

Energia solară ar putea deveni un jucător important în tranziția către renunțarea la combustibilii fosili. Cu toate acestea, tehnologia actuală a celulelor solare are mai multe neajunsuri. O problemă majoră este reprezentată de materialele din care sunt fabricate, care pot fi scumpe, ineficiente și greu de obținut.

Există, de asemenea, problema amplasării panourilor solare. Pentru a absorbi cantități mari de energie solară, aveți nevoie de o cantitate mare de panouri solar. Şi nu toată lumea este un fan al acestora, din punct de vedere estetic.

Ca atare, inginerii și designerii sunt dornici să găsească noi modalități inventive de a include celule solare care să se integreze perfect în mediul înconjurător. Ideea este că aceste celule solare semitransparente din perovskit ar putea fi instalate în clădiri cu panouri de sticlă, permițând luminii să pătrundă și producând subtil electricitate, fără a fi vizibile.

Mai este încă un drum lung de parcurs până când ferestrele care absorb soarele ne vor împodobi casele și blocurile de birouri, dar această ultimă descoperire marchează un pas mic, dar semnificativ, mai aproape.

• CITEŞTE ŞI:  Jeff Bezos și Nvidia investesc bani serioși într-un start-up care produce roboți asemănători oamenilor

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

1
1 punct
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via