Pământul a primit pentru prima dată energie transmisă de un satelit din spațiu. Nikola Tesla visa acest lucru acum 100 de ani

3 min


3
3 puncte

Într-un experiment în premieră mondială, Pământul a primit energie transmisă de un satelit din spaţiu. Nikola Tesla visa la un proiect prin care să transmită energia electrică wireless la mare distanţă, dedicându-şi o mare parte din carieră acestui lucru, fiind însă ignorat.

Potrivit unuia dintre cercetătorii implicați în acest proiect, primul experiment de transmitere a energiei către Pământ din spațiu ar putea duce la crearea unei stații de energie solară în spațiu în următorii 10 ani.

În jocul video Simcity 2000 (creat la începutul anilor ’90), unul dintre tipurile futuriste de centrale energetice era reprezentat de o centrală cu microunde, în care energia solară era colectată în spațiu și transmisă înapoi pe Pământ. Această idee care pe atunci părea un fragment din cel mai pur SF este acum o realitate.

Începând cu luna iunie a anului 2023, un experiment desfăşurat în spațiu transmite energie către Pământ prin intermediul panourilor solare montate pe un satelit aflat pe orbită, iar acum avem primele rezultate ale modului în care se desfășoară experimentul.[sursa]

energie transmisă de un satelit
Pentru prima dată în istorie, Pământul a primit energie transmisă de un satelit de pe orbită

Cum a primit Pământul energie transmisă de un satelit de pe orbită

Cu ajutorul Microwave Array for Power-transfer Low-orbit Experiment (MAPLE), Space Solar Power Demonstrator (SSPD) a demonstrat că transmiterea de energie în spațiu și din spațiu către Pământ este posibilă.

Aceasta este prima dată când energia solară a fost transmisă de pe orbită către Terra și ar putea fi primul pas către o stație de energie solară în spațiu.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Armata franceză antrenează vulturi care doboară drone

Lansat pentru prima dată în ianuarie 2023, după doar două luni, dispozitivul a fost capabil să transmită prin spațiu o putere de aproximativ 100 de miliwați și a putut fi ușor reorientat pentru a trimite fasciculul în orice direcție. Testul de trimitere a energiei către Pământ a avut o putere de aproximativ 1 miliwatt care a ajuns la sol și a fost efectuat de trei ori pe parcursul a opt luni. Deşi pare puţin, acest test reprezintă o mare reuşită.

Ideea este de a crea o constelație modulară de nave spațiale la o scară de aproximativ un kilometru, care să poată transmite suficientă energie pentru a asigura alimentarea a 10.000 de case. Sateliții individuali de 1 metru cub se vor desfășura într-un pătrat plat cu o dimensiune de 50 de metri pe latură, cu celule solare pe o parte și transmițătoare de microunde pe cealaltă.

Deoarece MAPLE poate emite energie în orice direcție, ideea este că această abordare poate trimite direct energie într-o locație îndepărtată sau în timpul unei situații de urgență, deoarece nu necesită o infrastructură de transmisie.

„În același mod în care internetul a democratizat accesul la informație, sperăm ca transferul de energie fără fir să democratizeze accesul la energie. Nu va fi nevoie de nicio infrastructură de transmisie a energiei la sol pentru a primi această energie. Asta înseamnă că putem trimite energie în regiunile îndepărtate și în zonele devastate de război sau de dezastre naturale.”, a declarat anul trecut cercetătorul principal și co-directorul SSPP, Ali Hajimiri.

• CITEŞTE ŞI:  De ce tăietura cu hârtia doare atât de tare? Este mai dureroasă decât tăietura de cuţit

SSPD are și alte componente care sunt testate alături de MAPLE, respectiv: DOLCE (Deployable on-Orbit ultraLight Composite Experiment), care testează structura de desfășurare a arhitecturii navei spațiale, și ALBA, care testează cel mai bun tip de celule fotovoltaice care trebuie utilizate. Rezultatele referitoare la acestea nu au fost încă comunicate, dar sunt componente esențiale pentru SSPD.

Deoarece acest experiment este în prezent o dovadă de concept, prezentarea care descrie rezultatele obţinute evidențiază unele dintre zonele mai slabe ale proiectului și unde sunt necesare îmbunătățiri. Următoarea versiune se va baza pe punctele forte ale acesteia și se va apropia de un prototip complet funcțional.

Nikola Tesla visa la astfel de proiecte acum 100 de ani

Nikola Tesla a fost fascinat de ideea transmiterii energiei electrice fără fir la distanță mare, dedicând o mare parte din cariera sa experimentării și dezvoltării de sisteme care să facă posibil acest lucru.

Principalele sale proiecte în acest domeniu includ:

  • Turnul Wardenclyffe: Un turn gigantic construit în Colorado Springs între anii 1899 și 1905, cu scopul de a transmite energie electrică în întreaga lume prin intermediul câmpurilor electromagnetice. Deși niciodată finalizat complet, turnul a reușit să transmită energie pe distanțe scurte și a demonstrat potențialul tehnologiei.
  • Sistemul de propulsie fără fir: O invenție concepută pentru a propulsa nave și avioane fără a fi nevoie de combustibil, folosind energia transmisă fără fir de la stații terestre. Deși principiul a fost demonstrat, sistemul nu a fost niciodată implementat la scară largă.
  • Teoria „energiei radiante”: Tesla a crezut că energia există în mod natural în atmosfera Pământului și că poate fi captată și utilizată prin intermediul unor dispozitive speciale. Deși controversată, această teorie a inspirat cercetări ulterioare în domeniul energiei alternative.
• CITEŞTE ŞI:  Un satelit scăpat de sub control se va prăbuşi azi pe Pământ, iar cercetătorii nu ştiu unde anume

Deși proiectele lui Tesla nu au avut succes comercial la vremea respectivă, ideile sale au avut un impact semnificativ asupra dezvoltării tehnologiei moderne. De exemplu, principiile transmiterii energiei fără fir sunt utilizate în prezent în diverse aplicații, cum ar fi încărcarea wireless a dispozitivelor electronice.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

3
3 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via