10 curiozităţi despre Coreea de Nord, care sunt greu de crezut

5 min


42
42 puncte

Există atât de multe lucruri neobişnuite care se petrec în Coreea de Nord, încât poate fi o provocare să întocmeşti o listă de curiozităţi despre acest loc.

Coreea de Nord este una dintre cele mai izolate și enigmatice țări din lume. Sub conducerea dinastiei Kim, regimul comunist a impus o dictatură totalitară care controlează toate aspectele vieții cetățenilor săi. Coreea de Nord se confruntă cu sancțiuni internaționale severe din cauza programul său nuclear și balistic, care amenință stabilitatea regională și globală. În același timp, Coreea de Nord se confruntă cu o criză umanitară gravă, provocată de foamete, sărăcie și încălcarea drepturilor omului.

Coreea de Nord ocupă partea de nord a Peninsulei Coreene, având capitala la Phenian. Ţara se întinde pe o suprafață de 120.540 de kilometri pătrați.

Vecini

  • la Nord are frontiere terestre cu Republica Populară Chineză și Rusia;
  • la Sud se află Zona demilitarizată coreeană, care formează granița cu Coreea de Sud. În realitate, este o zonă excesiv de militarizată, numărul soldaţilor care veghează zona ridicându-se la circa 1 milion;
  • la Vest se află Marea Galbenă și Golful Coreei;
  • la Est se află Japonia, dincolo de Marea Japoniei.

Relieful Coreei de Nord este variat, predominant înalt. Circa trei pătrimi din teritoriu se află la o altitudine de peste 500 m. Relieful țării este alpin, format din lanțuri de munți și platouri înalte. Cel mai înalt munte din Coreea de Nord este vârful Paektusan, care are o înălțime de 2.744 de metri. Cel mai lung râu este râul Amnok, care se varsă după 790 km în Golful Coreei.

10 curiozităţi despre Coreea de Nord

#1. Există alegeri libere în Coreea de Nord

Conform Constituției, Coreea de Nord este o republică socialistă. În realitate, se ştie că este o dictatură absolută de tip stalinist.

Aparatul de stat este dominat în totalitate de către Partidul Muncii din Coreea, al cărui rol conducător este ancorat profund în Constituție. Organul suprem de stat este Parlamentul, ai cărui membri se aleg pe o perioadă de 5 ani.

Funcțiile publice sunt ocupate, după cum scrie în Constituție, conform centralismului democratic. La alegeri, candidații unici, toți susținuți de către partid, sunt de obicei aleși cu 100% din voturi, cu o participare la vot practic tot de 100%. Cu alte cuvinte, toată lumea votează singurul candidat de pe listă.

• CITEŞTE ŞI:  Studii extinse arată că apele subterane din lume dispar mai repede ca niciodată. Dar există și vești bune

#2. Preşedintele ţării este…mort

Toată lumea ştie că ţara este condusă de facto de către Kim Jong-un, care se ocupă de politica externă și de forțele armate.

Dar în mod oficial, de la moartea lui Kim Ir-sen, bunicul lui Kim Jong-un, postul de președinte de stat nu a mai fost ocupat. Kim Ir-sen este în prezent Președintele etern al Coreei de Nord.

De asemenea, data calendaristică se calculează în funcţie de data naşterii Preşedintelui etern, Kim Ir-sen, respectiv 15 aprilie 1912. Asadar, nord-coreenii nu sunt în anul 2021, ci în anul 109.

#3. Armata este obligatorie

În Coreea de Nord stagiul militar este obligatoriu, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. De fapt, Coreea de Nord are cea mai mare armată din lume, dacă luăm în calcul atât cadrele active, cele în rezervă şi cele paramilitare.

În total, armata cuprinde 7,7 milioane de soldaţi bărbaţi şi femei. Făcând o comparaţie, personalul militar activ al Statelor Unite ale Americii este de 1,5 milioane de persoane.

Stagiul militar este considerat o datorie patriotică și o modalitate de a educa tinerii în spiritul ideologiei nord-coreene. Condițiile de trai și de muncă ale soldaților sunt foarte grele și adesea lipsite de resurse de bază, precum alimentele, îmbrăcămintea sau echipamentul.

#4. Nu există taxe

Coreea de Nord nu are un sistem fiscal. Taxele au fost abolite în anul 1974, întrucât acestea erau considerate ca făcând parte din „lumea veche”.

Statul are bogate resurse subterane de minerale, printre care cărbune, fier și magneziu pe care le exportă în cantități mari în Republica Populară Chineză, cel mai important partener comercial al Coreei de Nord.

O parte din venitul Coreei de Nord provine din exportul în Japonia a unor produse farmaceutice contrafăcute, cum ar fi Viagra, narcotice precum metamfetamina, ţigări contrafăcute şi bacnote americane de 100$ false.

De asemenea, statul mai vinde armament şi componente de rachete grupurilor teroriste şi naţiunilor sărace.

Energia electrică este întreruptă pe timpul nopţii, iar locuinţele racordate la electricitate deseori au doar câteva ore pe zi acces la ea.

• CITEŞTE ŞI:  Asteroidul Bennu, care ar putea lovi Pământul, conține elementele constitutive ale vieții și minerale nemaivăzute pe Terra, conform primelor analize

#5. Lagăre de concentrare

Se estimează că între 150 000 şi 200 000 de nord-coreeni trăiesc în lagăre de concentrare, împrejmuite de garduri electrice, conform unor investigaţii făcute de guvernul sud-coreean şi de Human Rights Watch.

Cele mai groaznice lagăre sunt pentru cei ce au comis infracţiuni politice, aceştia putând să aibă chiar toată familia, chiar şi rude mai îndepărtate, în închisoare.

Cel puţin 40% dintre prizonerii lagărelor mor din cauza foametei în timp ce muncesc în mine sau în agricultură, în condiţii vitrege, folosind instrumente rudimentare.

#6. Televiziunea şi internetul

Accesul necontrolat al presei străine este interzis, iar interacțiunea cetățenilor cu turiștii străini este strict controlată.

Există trei posturi de televiziune legale, toate aflate sunt sub controlul strict al statului. Evident, sunt difuzate doar programe doar din interiorul ţării. Astfel, puţini dintre nord-coreeni au habar ce se petrece în lume cu adevărat, dincolo de propaganda prezentată de stat.

Reţeaua 3G este accesibilă pentru turiştii străini, însă traficul este supravegheat. Internetul este inaccesibil în aproape toată țara pentru populaţia de rând.

#7. Coafura

Nord-coreenii au dreptul la una dintre cele 28 de coafuri aprobate, 10 pentru bărbaţi şi 18 pentru femei.

Femeile nemăritate trebuie să aibă părul scurt, însă femeile măritate au mai multe opţiuni. De asemenea, părul bărbaţilor tineri trebuie să fie mai scurt de 5 cm, iar cel al bărbaţilor în vârstă poate ajunge la cel mult 7 cm. Coafurile care imită stilul occidental sau al liderilor strǎini sunt interzise și pedepsite sever.

#8. Pedeapsa pentru 3 generaţii

Dacă vrei să comiţi o infracţiune în Coreea de Nord, trebuie să te gândeşti extrem de bine.

Coreea de Nord are o reţea de informatori care monitorizează şi raportează autorităţilor cetăţenii ce sunt suspectaţi ca fiind criminali sau au un comportament conspirativ. Accesul neautorizat la posturile radio care nu aparţin statului sau a programelor de televiziune este pedepsit sever.

Există un sistem de răspundere colectivă, denumit regula pedepsei pentru 3 generaţii. Conform acesteia, dacă o persoană comite o infracţiune, întreaga sa linie de sânge, respectiv bunici, părinţi şi copii, pot fi trimişi la închisoare. Acest lucru înseamnă că dacă bunicul tǎu a fǎcut ceva împotriva regimului, tu vei suferi consecințele, care de multe ori implicǎ o viațǎ în închisoare.

• CITEŞTE ŞI:  De ce fizicienii caută materia întunecată la 2 kilometri sub pământ

Copiii nǎscuți în închisoare sunt crescuți ca prizonieri pentru cǎ „sângele lor este vinovat”.

Regimul sperǎ astfel sǎ previnǎ orice formǎ de dizidențǎ sau opoziție în viitor și sǎ-i descurajeze pe cei care ar fi dispuși sǎ se sacrifice pentru o cauzǎ politică, dar care ar ezita sǎ-și pună familia în pericol.[sursa]

Mai mult decât atât, în Coreea de Nord încă se mai practică execuţiile în public.

#9. Fără blugi, Coca-Cola şi Biblie

Printre lucrurile care sunt interzise în Coreea de Nord, care nu sunt deloc puţine la număr, se află blugii şi Coca-Cola. Acestea sunt considerate simboluri ale imperialismului american.

De asemenea, este interzis să deţii o Biblie, deşi teoretic Constituția Coreea de Nord permite libertatea religioasă. Biblia este considerată un simbol al culturii occidentale.

Religia este interzisă în Coreea de Nord, care se declară un stat ateu și socialist. Cei care practicǎ o religie sunt vânați și persecutați de autoritǎți, care îi considerǎ dușmani ai statului și ai liderului suprem.[sursa]

De asemenea, muzica occidentală este interzisă în Coreea de Nord. Singurele melodii permise sunt cele patriotice sau revoluționare. Cei care ascultă muzică ilegală pe dispozitive ascunse pot fi trimiși în lagǎre de muncǎ forțatǎ.

#10. Răpirea actorilor

În anul 1978, agenţii nord-coreeni i-au răpit pe regizorul sud-coreean Shin Sang-ok şi pe soţia lui, actriţa Choi Eun-hee, pentru a se crea o industrie a filmului în Coreea de Nord.

Liderul de atunci, Kim Jong-il era pasionat de filme.

Cei doi actori, care erau un fel de Brad Pitt şi Angelina Jolie ai Coreei de Sud, au reuşit să fugă în SUA după 8 ani, după ce au făcut zeci de filme pentru propaganda nord-coreeană.[sursa]


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

42
42 puncte
Radu

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via