Ochiul din Sahara: structura misterioasă care se „uită” la cer şi originea sa controversată

Noutăţi

Ochiul din Sahara este o structură geologică circulară, situată în deșertul Sahara, în Mauritania. Are un diametru de aproximativ 40 de kilometri și este vizibilă din spațiu, fiind cunoscută şi sub numele de Structura Richat.

Geologii susţin că formaţiunea misterioasă s-ar fi format în perioada cuprinsă între Proterozoic (în urmă cu 2,5 miliarde de ani) şi Ordovician (în urmă cu 480 de milioane de ani).

Ochiul din Sahara, o structură misterioasă

Pentru o perioadă lungă de timp s-a considerat că structura s-a format în urmă cu sute de ani în urma prăbuşirii unui meteorit. Însă studiile recente au infirmat această teorie, fiind înlocuită de una ce invocă originile geologice ale Ochiului din Sahara.

Cercurile concentrice ale structurii sunt de fapt straturi alternative de sedimente formate sub influenţa eroziunii. Specialiştii consideră că structura s-a format între perioada Proteroizoicului şi cea a Ordovicianului. Unul dintre cercuri are o vechime de peste 600 de milioane de ani.

ochiul din sahara
Ochiul din Sahara are, evident, forma unui ochi şi poate fi observat din spaţiu

O altă teorie susține că este o cupolă vulcanică care s-a prăbușit sub propria greutate. O a treia teorie propune că este o zonă de doming, adică o ridicare a scoarței terestre cauzată de mișcările tectonice sau de activitatea magmatică. Este posibil ca separarea supercontinentului Pangeea să fi jucat un rol în aceste formațiuni vulcanice și schimbări tectonice.

Deşi au fost realizate nenumărate teste de către geologi, nu a fost descoperite dovezi ale unui impact al unui obiect extraterestru. Însă de la primele misiuni în spaţiu structura a reprezentat un indicator pentru astronauţii aflaţi pe orbită. Conform cercetărilor recente realizate asupra rocilor breccia din structura Richat, un tip de rocă bogată în carbonat şi siliciu s-a format sub influenţa apelor hidrotermale.

• CITEŞTE ŞI:  50 de curiozităţi despre Tokyo, cel mai mare oraş de pe Pământ

Tipurile de rocă găsite de-a lungul inelelor se erodează cu viteze diferite, creând modele colorate diferite pe suprafață. Fragmente mari de rocă sedimentară cu unghiuri ascuțite, numite megabrecii, se adaugă la neregulile colorate în vârtej care alcătuiesc formațiunea.[sursa]

Centrul domului conține o platformă calcaroasă-dolomită cu brecii de un kilometru, diguri inelare și roci vulcanice alcaline. Structura geologică complexă a Ochiului i-a nedumerit și interesat pe geologi încă de la descoperirea sa și este în continuare considerată pe scară largă ca fiind una dintre cele mai impresionante caracteristici geologice din lume.

ochiul din sahara
Ochiul din Sahara poate fi văzut din spaţiu

Teorii controversate privind Ochiul din Sahara

Ochiul din Sahara a generat și multe mistere și controverse, mai ales în domeniul paranormal și al istoriei alternative.

Unii au asociat structura cu legendara Atlantida, presupusa civilizație avansată care s-ar fi scufundat în ocean.

Alții au văzut în Ochiul din Sahara un simbol sacru, o poartă dimensională sau stelară, care ar permite călătoria către alte lumi sau timpuri, ori chiar o urmă a unei intervenții extraterestre. Unii cred că structura Richat ar fi fost folosită de extratereștri sau de civilizații antice pentru a vizita Pământul.

Ochiul din Sahara ar fi un simbol sacru, care ar reprezenta un ochi divin, o chakră sau o mandală. Această teorie se sprijină pe faptul că Ochiul din Sahara este vizibil din spațiu și ar avea o semnificație spirituală sau energetică. Unii cred că structura Richat ar fi conectată cu alte structuri misterioase de pe glob, cum ar fi piramidele din Egipt, Stonehenge sau Machu Picchu.

Trebuie să subliniem faptul că acestea sunt doar câteva dintre teoriile conspiraționiste legate de Ochiul din Sahara, care nu au nicio bază științifică sau istorică. Astfel, misterul va continua să ne incite imaginaţia şi pe viitor.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

statuia lui lenin de la polul sud

Statuia lui Lenin de la Polul Sud

0
Statuia lui Lenin de la Polul Sud a fost o sculptură realizată în bronz, instalată în anul 1958 de către o expediție sovietică în...
platon curiozităţi

10 curiozităţi despre Platon, unul dintre cei mai influenţi oameni din istorie. Cum a...

0
Platon a fost un filozof din Atena care a trăit la sfârșitul secolului al V-lea și începutul secolului al IV-lea î.Hr, fiind născut în...
cine au fost nefilimii

Cine au fost Nefilimii cu adevărat? Semizeii biblici de dinainte de Marele Potop al...

0
În general, Nefilimii sunt identificaţi drept făpturi cu origini angelice, descrişi în Biblie ca uriași și fiii Fiilor lui Dumnezeu și ai fiicelor oamenilor....

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via