Urme de paşi umani de acum 100.000 de ani au fost descoperite pe o plajă din Maroc

3 min


3
3 puncte

Peste 80 de urme de paşi umani, vechi de aproximativ 100.000 de ani, au fost descoperite pe litoralul de nord al Marocului şi sunt considerate de cercetători ca fiind cele mai vechi urme cunoscute în Africa de Nord şi sudul Mediteranei.

Aceste urme de Homo sapiens, lăsate de minim cinci indivizi, au fost descoperite în anul 2022 la Larache, la 90 km sud de Tanger, de către o echipă de cercetători formată din marocani, francezi, spanioli şi germani.

Descoperirea urmelor de pași umani din Maroc a fost făcută întâmplător, în timpul unei misiuni de cercetare științifică privind originea și dinamica blocurilor de rocă din zona de coastă. După ce au observat prima urmă, care părea să fie lăsată de un picior uman, cercetătorii au continuat să caute și au găsit mai multe urme, formând două cărări paralele, care se îndreptau spre mare.

urme de paşi umani în maroc
Circa 80 de urme de paşi umani au fost descoperite pe o plajă din Maroc

Cercetătorii au fost surprinși și încântați de descoperirea lor. Au făcut măsurători pe teren, pentru a determina lungimea și adâncimea urmelor, precum și vârsta și numărul indivizilor care le-au lăsat.

Urme de paşi umani, vechi de circa 100.000 de ani

Oamenii de ştiinţă au folosit o tehnică numită datarea prin luminescență stimulată optic, care măsoară momentul când anumite minerale au fost expuse pentru ultima dată la lumină sau la căldură. Astfel, au aflat că urmele au fost create acum aproximativ 90.000-100.000 de ani, în timpul Pleistocenului Târziu, cunoscut și sub numele de ultima eră glaciară.[sursa]

urme de paşi umani pe o plajă în maroc
Urmele de hominizi de la Larache. (a) Vederi naturale în stânga și elevație 3D umbrită în dreapta (Sursa: Sedrati et al., Scientific Reports, 2024)

Urmărind urmele, cercetătorii au reconstituit profilul grupului de oameni care a trecut pe acolo. Au identificat cel puțin cinci indivizi, dintre care trei adulți și doi copii.

• CITEŞTE ŞI:  Iuri Gagarin, primul om care a ajuns în spaţiu, şi misterul morţii sale fulgerătoare

Unul dintre adulți era probabil o femeie, având o talie mică și o greutate de aproximativ 40-45 de kilograme. Celălalt adult era un bărbat, cu o talie medie și o greutate de aproximativ 70 de kilograme. Al treilea adult era un bărbat foarte înalt și robust, cu o talie de peste 1,80 metri și o greutate de peste 100 de kilograme. Copiii aveau vârste între 6 și 12 ani, și aveau o talie și o greutate proporționale cu vârsta lor.

„Acest grup de indivizi traversa plaja spre mare, probabil în căutare de hrană şi crustacee, erau probabil pescari sau culegători.”, a explicat Anass Sedrati, curatorul sitului arheologic Lixus-Larache.

Urmărind urmele, cercetătorii au reconstituit și activitatea grupului de oameni. Astfel au dedus că aceștia se îndreptau spre mare, probabil în căutare de hrană și crustacee. Erau probabil pescari sau culegători, care se foloseau de resursele marine pentru a supraviețui.

Urmărind aceste urme de paşi umani, cercetătorii au reconstituit și starea de spirit a grupului de oameni. Astfel, au concluzionat că hominizii mergeau relaxați, fără grabă, cu pași mici și egali. Nu păreau să fie îngrijorați de vreun pericol sau de vreo urgență.

O descoperire extrem de importantă

Potrivit acestor cercetători, al căror studiu a făcut obiectul unei publicaţii în revista ştiinţifică Nature în ianuarie, este vorba de unul dintre cele mai bine conservate situri de urme umane din lume şi cel mai vechi din Africa de Nord şi din sudul Mediteranei.

• CITEŞTE ŞI:  Poarta Ishtar, o minune arhitecturală a lumii antice, ale cărei secrete s-au pierdut în timp

„Această descoperire a avut loc în timpul unei misiuni de măsurători pe teren în iulie 2022, în cadrul unui proiect de cercetare ştiinţifică privind originea şi dinamica blocurilor de rocă (bolovani) din zona de coastă.”, au explicat cercetătorii, conduşi de Universitatea din Bretania de Sud.

În anul 2017, rămăşiţe ale Homo sapiens datate conform cercetătorilor cu o vechime de 300.000 de ani au fost scoase dintr-un alt sit din nord-vestul Marocului, decalând originea estimată a speciei noastre cu circa 100.000 de ani.

Descoperirea urmelor de la Larache este o dovadă suplimentară a importanţei acestei regiuni în istoria speciei umane, a menţionat Anass Sedrati, precizând că au fost descoperite şi urme de animale. „Trebuie să păstrăm acest sit de patrimoniu remarcabil chiar dacă este ameninţat de creşterea nivelului mării şi de furtuni”, a menţionat Mouncef Sedrati, şeful proiectului de cercetare.

„Pe termen scurt, alte urme vor fi descoperite pe măsură ce sedimentele se erodează. Ar fi aşadar interesant să urmărim această eroziune şi să descoperim noi urme complementare care ne-ar permite să oferim mai multe detalii despre grupul Homo sapiens care a trăit sau a locuit în zona de coastă a oraşului Larache.”, a mai spus Mouncef Sedrati.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

3
3 puncte
Radu

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via