De ce nu există şerpi în Irlanda? Aceasta este singura ţară din Europa unde nu există şerpi

3 min


3
3 puncte

Irlanda, o țară insulară cu un climat temperat oceanic, este cunoscută pentru peisajele sale pitorești și fauna sa diversă. Având în vedere aceste lucruri, şi faptul că se învecinează cu Anglia, ar putea să ni se pară ciudat faptul că nu există şerpi în Irlanda.

Această absență a șerpilor în Irlanda are origini istorice și geografice, iar când investigăm aceste aspecte, putem obține o înțelegere mai profundă a motivelor pentru care aceste reptile nu se găsesc pe insula Sfântului Patrick.

De ce nu există şerpi în Irlanda

Dacă tot am amintit de Sfântul Patrick, patronul Irlandei şi al Islandei, să aflăm câteva lucruri despre el. S-a născut în Britania, în jurul anului 385. La vârsta de 16 ani a fost prins de pirați și vândut ca rob în Irlanda, unde a fost trimis să pască oile. Recâștigându-și libertatea după 6 ani, s-a întors în Britania. A intrat în rândul clericilor, iar în anul 432 s-a întors în Irlanda, devenind marele apostol al acestei țări.

O veche legendă spune că toţi șerpii din Irlanda au fost izgoniți de pe insulă chiar de către Sfântul Patrick, într-un act miraculos, după ce aceștia îl atacaseră în timpul unei sărbatori. În urma unui post de 40 de zile, toţi şerpii s-ar fi târât de pe uscat în ape şi ar fi părăsit insula pentru totdeauna.[sursa]

de ce nu există şerpi în irlanda
Una dintre explicaţiile pentru care nu există şerpi în Irlanda este aceea că Sf. Patrick i-ar fi izgonit

Deşi aceasta este doar legendă fără vreun sâmbure de adevăr, practic, nu există vreun motiv pentru care șerpii să nu viețuiască în Irlanda. Mai mult, oamenii de ştiinţă spun că şerpii nu au locuit niciodată pe acest ţinut.

• CITEŞTE ŞI:  Tribul Wodaabe: frumuseţea bărbaţilor este legată de dinţii albi, înălţime şi albul ochilor. Femeile îşi pot alege un nou soţ

Climatul Irlandei este identic cu cel din Anglia, care este tot o insulă, însă pe care șerpii trăiesc în voie. Cu toate acestea, Irlanda nu poate fi comparată decât cu Islanda, într-un fel și ea o țară europeană, Groenlanda, Antarctica și Noua Zeelandă, singurele zone din lume în care șerpii lipsesc cu desavârșire.

Explicația științifică este că, până acum 10.000 de ani, în perioada ultimei glaciațiuni, Irlanda se afla sub o uriașă calotă de gheață, fiind, evident, imposibil de locuit.

În timpul Epocii de Gheaţă, insulele Irlandei şi Marii Britanii reprezentau un mediu ostil pentru reptilele cu sânge rece. Gheţarii s-au retras în urmă cu circa 10.000 de ani lăsând în urmă două „poduri” care legau Europa continentală de Marea Britanie şi Marea Britanie de Irlnda. Acestea le-au facilitat accesul animalelor pe insule.

Gheţarii dintre Irlanda şi Marea Britanie s-au topit în urmă cu 8.500 de ani, dar cei care legau Marea Britanie de continent au mai rezistat încă 2.000 de ani. Astfel, animalele au avut mai mult timp să colonizeze Marea Britanie şi odată cu ele au venit şi cele trei specii de şerpi care s-au stabilit acolo. Niciuna dintre acestea nu a mai continuat drumul spre vest, spre Irlanda.

Aşadar, absența șerpilor în Irlanda este un fenomen determinat de o combinație de factori geografici, climatici și istorici.

Cum sunt influenţate ecosistemele de lipsa şerpilor

Absența șerpilor în ecosistemele irlandeze are și implicații ecologice și biologice. În alte părți ale lumii, șerpii joacă un rol important în controlul populațiilor de rozătoare, insecte și alte animale mici. Fără acești prădători, echilibrul ecologic în Irlanda s-a dezvoltat fără influența șerpilor. Alte specii, cum ar fi bufnițele și vulpilele, și-au asumat roluri similare în controlul populațiilor de rozătoare în acest context specific.

• CITEŞTE ŞI:  Marin Iorda, creatorul lui Haplea, cel mai vechi desen animat românesc

Singura reptilă terestră nativă din Irlanda este șopârla comună, care pare să aibă o distribuție largă pe întreaga insulă, cu cele mai multe observații în zonele de coastă şi cele muntoase. În plus, cinci specii de broaște țestoase marine apar regulat în largul coastei de vest, dar nu vin la mal. Toate aceste specii sunt pe cale de dispariție, unele fiind chiar critic amenințate.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

3
3 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via