Wan Hu, primul astronaut din istorie

3 min


12
12 puncte

Călătoriile în spaţiu au devenit o realitate abia la mijlocul sec. al XX-lea, însă au existat oameni care au visat la acest lucru cu mult înainte. Unul dintre aceşti visători a fost Wan Hu, un funcţionar public din timpul dinastiei Ming, care ar putea fi considerat, într-un fel, primul astronaut din istorie.

Cu patru secole înainte ca Iuri Gagarin să devină primul om care ajunge în spaţiul cosmic, iar Neil Armstrong primul om care păşeşte pe suprafaţa Lunii, Wan Hu şi-a construit o „navă” cu care ar fi vrut să ajungă pe satelitul natural al Pământului.

Wan Hu, primul astronaut din istorie

Wan Hu a fost un funcţionar public regional, care a trăit în sec. al XVI-lea, în timpul dinastiei Ming (1368 – 1644). Nu se cunosc prea multe detalii despre el, cu excepţia faptului că era pasionat de aventuri, fiind şi inventator în acelaşi timp. Natura sa aventuroasă, l-a făcut pe Wan Hu să-şi dorească să exploreze necunoscutul în moduri de neimaginat pentru acele vremuri.

În acea perioadă se credea că toată suprafaţa Pământului fusese deja cucerită şi locuită. Din acest motiv, Wan Hu îşi petrecea nopţile studiind cerul, până când o idee genială l-a lovit. Chinezul s-a gândit că singurul loc pe care un rege sau un împărat nu-l cucerise până atunci, se află pe cer. Astfel, Wan Hu s-a decis să exploreze Luna.

Având un nou ţel, bărbatul mai trebuia să-şi dea seama modul în care va ajunge pe Lună. Evident, încă nu exista vreo idee pentru a face acest lucru în sec. al XVI-lea.

Citeşte şi:  China a construit cel mai adânc și cel mai mare laborator din lume. Ce experimente vor să facă în subteran

În ciuda impedimentelor tehnologice, Wan Hu a pus la cale cel mai bun plan care l-ar fi putut duce pe Lună. Chinezul a montat pe un cadru un scaun metalic, un fel de aripi pentru ghidaj, iar dedesubt, ca mijloc de propulsie, a fixat 47 de rachete pe bază de praf de puşcă.

Deşi pentru noi sună ridicol şi pare a fi mai degrabă o încercare a lui Wile E. Coyote de a-l prinde pe Road Runner, în acea perioadă dinastia Ming deţinea monopolul asupra prafului de puşcă, dezvoltând mai multe tehnologii în acest sens.[sursa]

wan hu

„Nava spaţială” a lui Wan Hu

Inspirat de modul în care chinezii utilizau praful de puşcă, Wan Hu a început să strângă cât de mult explozibil a putut. Fiind fincţionar public, avea acces la astfel de lucruri. Văzând cum ghiulelele sunt proiectate cu o forţă uriaşă de praful de puşcă, Wan Hu a considerat că acelaşi principiu l-ar putea duce în spaţiu.

Chinezul şi-a confecţionat nava spaţială după cum am menţionat mai sus, urcându-se pe scaun. Având în vedere că nu exista vreun precedent în industria aerospaţială la acea vreme, putem spune că prototipul său părea rezonabil.

Wan Hu a ordonat slujitorilor să aprindă cele 47 de rachete. La scurt timp, o bubuitură puternică s-a auzit, iar un fum dens a învăluit „naveta spaţială” în care se afla chinezul. Se poate afirma (exagerând, evident) că Wan Hu a fost primul om care a murit în urma unui incident spaţial.

Citeşte şi:  Este posibil să sapi o gaură în Pământ şi să ieşi de partea cealaltă a planetei? Ce spune ştiinţa

Explozia a fost atât de puternică, încât chinezul şi scaunul său au dispărut, unii dintre servitori crezând că bărbatul a ajuns, într-adevăr, pe Lună.

Următorul astronaut chinez care a încercat să zboare în spaţiu a fost Yang Lewei. Acesta s-a aflat la bordul navetei Shezhou 5, care a ajuns pe orbită în luna octombrie 2003. Aşadar, la o distanţă de circa cinci secole de la încercarea nereuşită a lui Wan Hu de a ajunge pe Lună.

Prima versiune modernă a legendei

O versiune mai veche a poveştii lui Wan Hu a fost scrisă într-un articol publicat de către John Elfreth Watkins, un inginer care a trăit în sec. al XIX-lea. Articolul său a apărut în revista Scientific American, însă numele chinezului a fost scris ca Want Tu.

Un pasaj din articol arăta că: „Primul [om] care s-a sacrificat în numele zborului, a fost Wang Tu, un chinez care ar fi trăit în anii 2.000 î.Hr. Acesta a construit o pereche de zmeie uriaşe, aşezate orizontal şi paralel, aşezându-se pe un scaun fixat între ele. Sub scaun erau montate 47 de rachete, care au fost aprinse de către servitori. Rachetele de sub scaun au explodat, arzându-l pe Want Tu, lucru care l-a înfuriat pe împărat.”

Trebuie avut în vedere că momentul menţionat în articol, respectiv anii 2.000 î.Hr., este cu mult înainte de apariţia scrisului în China şi, cel mai important, cu circa 3 milenii înainte de apariţia prafului de puşcă.

Astfel, considerăm că John Elfreth Watkins nu a avut la îndemână toate detaliile necesare atunci când a scris articolul. Ulterior, s-a stabilit că Want Tu este personajul despre care discutăm în cadrul acestui articol, respectiv funcţionarul Wan Hu, din timpul dinastiei Ming.

Citeşte şi:  Marele Buddha din Leshan, cea mai mare statuie a lui Buddha din lume

Cert este că Wan Hu şi-a găsit locul în istorie. În anul 1970, NASA a numit după el unul dintre craterele aflate pe faţa nevăzută a Lunii. Astfel, visul lui Wan Hu de a ajunge pe Lună a fost, oarecum, îndeplinit.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

12
12 puncte
Miruna P.

Miruna este absolventă a Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti. Este profesor de istorie şi pasionată de tot ce ţine de cultura nordică.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide