Wan Hu, primul astronaut din istorie

Noutăţi

Călătoriile în spaţiu au devenit o realitate abia la mijlocul sec. al XX-lea, însă au existat oameni care au visat la acest lucru cu mult înainte. Unul dintre aceşti visători a fost Wan Hu, un funcţionar public din timpul dinastiei Ming, care ar putea fi considerat, într-un fel, primul astronaut din istorie.

Cu patru secole înainte ca Iuri Gagarin să devină primul om care ajunge în spaţiul cosmic, iar Neil Armstrong primul om care păşeşte pe suprafaţa Lunii, Wan Hu şi-a construit o „navă” cu care ar fi vrut să ajungă pe satelitul natural al Pământului.

Wan Hu, primul astronaut din istorie

Wan Hu a fost un funcţionar public regional, care a trăit în sec. al XVI-lea, în timpul dinastiei Ming (1368 – 1644). Nu se cunosc prea multe detalii despre el, cu excepţia faptului că era pasionat de aventuri, fiind şi inventator în acelaşi timp. Natura sa aventuroasă, l-a făcut pe Wan Hu să-şi dorească să exploreze necunoscutul în moduri de neimaginat pentru acele vremuri.

În acea perioadă se credea că toată suprafaţa Pământului fusese deja cucerită şi locuită. Din acest motiv, Wan Hu îşi petrecea nopţile studiind cerul, până când o idee genială l-a lovit. Chinezul s-a gândit că singurul loc pe care un rege sau un împărat nu-l cucerise până atunci, se află pe cer. Astfel, Wan Hu s-a decis să exploreze Luna.

Având un nou ţel, bărbatul mai trebuia să-şi dea seama modul în care va ajunge pe Lună. Evident, încă nu exista vreo idee pentru a face acest lucru în sec. al XVI-lea.

• CITEŞTE ŞI:  De ce nu a invadat Alexandru cel Mare Roma? Ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi încercat acest lucru

În ciuda impedimentelor tehnologice, Wan Hu a pus la cale cel mai bun plan care l-ar fi putut duce pe Lună. Chinezul a montat pe un cadru un scaun metalic, un fel de aripi pentru ghidaj, iar dedesubt, ca mijloc de propulsie, a fixat 47 de rachete pe bază de praf de puşcă.

Deşi pentru noi sună ridicol şi pare a fi mai degrabă o încercare a lui Wile E. Coyote de a-l prinde pe Road Runner, în acea perioadă dinastia Ming deţinea monopolul asupra prafului de puşcă, dezvoltând mai multe tehnologii în acest sens.[sursa]

wan hu

„Nava spaţială” a lui Wan Hu

Inspirat de modul în care chinezii utilizau praful de puşcă, Wan Hu a început să strângă cât de mult explozibil a putut. Fiind fincţionar public, avea acces la astfel de lucruri. Văzând cum ghiulelele sunt proiectate cu o forţă uriaşă de praful de puşcă, Wan Hu a considerat că acelaşi principiu l-ar putea duce în spaţiu.

Chinezul şi-a confecţionat nava spaţială după cum am menţionat mai sus, urcându-se pe scaun. Având în vedere că nu exista vreun precedent în industria aerospaţială la acea vreme, putem spune că prototipul său părea rezonabil.

Wan Hu a ordonat slujitorilor să aprindă cele 47 de rachete. La scurt timp, o bubuitură puternică s-a auzit, iar un fum dens a învăluit „naveta spaţială” în care se afla chinezul. Se poate afirma (exagerând, evident) că Wan Hu a fost primul om care a murit în urma unui incident spaţial.

Explozia a fost atât de puternică, încât chinezul şi scaunul său au dispărut, unii dintre servitori crezând că bărbatul a ajuns, într-adevăr, pe Lună.

• CITEŞTE ŞI:  Edwin Hubble, omul care ne-a demonstrat că în Univers există mai multe galaxii

Următorul astronaut chinez care a încercat să zboare în spaţiu a fost Yang Lewei. Acesta s-a aflat la bordul navetei Shezhou 5, care a ajuns pe orbită în luna octombrie 2003. Aşadar, la o distanţă de circa cinci secole de la încercarea nereuşită a lui Wan Hu de a ajunge pe Lună.

Prima versiune modernă a legendei

O versiune mai veche a poveştii lui Wan Hu a fost scrisă într-un articol publicat de către John Elfreth Watkins, un inginer care a trăit în sec. al XIX-lea. Articolul său a apărut în revista Scientific American, însă numele chinezului a fost scris ca Want Tu.

Un pasaj din articol arăta că: „Primul [om] care s-a sacrificat în numele zborului, a fost Wang Tu, un chinez care ar fi trăit în anii 2.000 î.Hr. Acesta a construit o pereche de zmeie uriaşe, aşezate orizontal şi paralel, aşezându-se pe un scaun fixat între ele. Sub scaun erau montate 47 de rachete, care au fost aprinse de către servitori. Rachetele de sub scaun au explodat, arzându-l pe Want Tu, lucru care l-a înfuriat pe împărat.”

Trebuie avut în vedere că momentul menţionat în articol, respectiv anii 2.000 î.Hr., este cu mult înainte de apariţia scrisului în China şi, cel mai important, cu circa 3 milenii înainte de apariţia prafului de puşcă.

Astfel, considerăm că John Elfreth Watkins nu a avut la îndemână toate detaliile necesare atunci când a scris articolul. Ulterior, s-a stabilit că Want Tu este personajul despre care discutăm în cadrul acestui articol, respectiv funcţionarul Wan Hu, din timpul dinastiei Ming.

Cert este că Wan Hu şi-a găsit locul în istorie. În anul 1970, NASA a numit după el unul dintre craterele aflate pe faţa nevăzută a Lunii. Astfel, visul lui Wan Hu de a ajunge pe Lună a fost, oarecum, îndeplinit.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

sunat la Poliţie pentru a face o mărturisire

Un bărbat aflat pe patul de moarte a sunat la Poliţie pentru a face...

0
Într-o noapte rece de ianuarie, un apel telefonic a rupt liniștea unui spital din Tokyo. La celălalt capăt al firului, o voce slabă, dar...
ştefăniţă vodă cel tânăr

Ştefăniţă Vodă cel Tânăr, domnitorul otrăvit de soţie: nepotul lui Ştefan cel Mare urcase...

0
Ştefăniţă Vodă cel Tânăr a domnit în Moldova între 1517 şi 1527, urcând pe tron la doar 11 ani. În timpul domniei sale, a...
Rechinul Marele Alb

Rechinul Marele Alb inspiră teroare. Dar pentru acest animal, este o simplă pradă

0
Atunci când auzim de rechinul Marele Alb, inevitabil ne vine în minte imaginea prădătorului din vârful lanţului trofic. Însă lucrurile, după cum vom vedea,...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via