Rechinul Marele Alb inspiră teroare. Dar pentru acest animal, este o simplă pradă

4 min


2
2 puncte

Atunci când auzim de rechinul Marele Alb, inevitabil ne vine în minte imaginea prădătorului din vârful lanţului trofic. Însă lucrurile, după cum vom vedea, nu stau chiar aşa.

Atunci când în discuţie apare orca, lucrurile se schimbă. Vânătoarea în haită a orcilor este legendară. Lucrând în grupuri foarte bine regimentate, acești prădători feroce pot doborî o pradă mult mai dificilă decât ar putea face față o singură orcă.

Cunoscută în mod popular drept balena ucigașă, orca este cel mai mare membru din familia delfinilor. Orcile sunt ușor de recunoscut datorită culorilor caracteristice, alb și negru, și sunt considerate animale foarte inteligente.

Orca poate atinge 10 metri lungime și o greutate de circa 7 tone. În ciuda taliei sale masive, acest mamifer se poate deplasa cu o viteză mare. Hrana principală a orcilor o constituie bancurile de pești, precum cele de hering, scrumbie, somon sau ton, dar consumă şi alte specii, cum ar fi focile sau…rechinii.

Rechinul Marele Alb
Rechinul Marele Alb atacat de doi delfini din specia Orcinus orca

Dar ce relaţie au cu rechinul Marele Alb (Carcharodon carcharias), teroarea mărilor? O orcă (Orcinus orca) râde în nas unui rechin alb. De fapt, oamenii de știință din largul coastei Africii de Sud au observat acum că o singură orcă, acționând solitar, poate elimina un rechin alb extrem de ușor, plecând triumfător cu ficatul său delicios și hrănitor.

„Ca și anterior în Africa de Sud, orcile manifestă o preferință puternică pentru extragerea și consumarea ficatului bogat în lipide al rechinilor albi – un comportament alimentar specializat.”, spune biologul marin Alison Towner de la Universitatea Rhodes din Africa de Sud.

• CITEŞTE ŞI:  Când va scădea atât de mult nivelul de oxigen, încât viaţa de pe Pământ va fi sufocată

„Dar ceea ce am văzut noi a fost o orcă, poreclită Starboard – din cauza aripioarei dorsale lăsate – care a acționat singură pentru a incapacita și consuma un rechin alb într-un interval de timp uimitor de două minute. Starboard a fost observată prădând un pui de rechin alb de 2,5 metri, transportând ulterior ficatul rechinului în gură pe lângă o barcă.”, a continuat cercetătorul.

Orcile din întreaga lume își concentrează eforturile asupra diferitelor tipuri de pradă, în funcție de ceea ce este disponibil, dar în urmă cu câțiva ani, o anumită specie de pradă le-a făcut o mare surpriză oamenilor de știință. De câțiva ani, așa cum se vede în videoclipul de mai jos, orcile au fost documentate ucigând rechini albi în largul coastelor Africii de Sud, cu o eficiență extraordinară.

Orca iubeşte ficatul

Aceşti delfini periculoşi sunt interesaţi de un singur lucru și țintesc acel lucru cu o precizie chirurgicală. Ficatul rechinilor albi este uriaș și plin de nutrienţi. Organul acționează ca un depozit pentru grăsimile și uleiurile care îi susțin pe rechini în călătoriile lor migratoare epice. Orcile și-au dat seama cumva de acest lucru și se înfruptă cu plăcere din această bogăție nutriţională.

Cu toate acestea, observațiile documentate ale vânătorii sunt relativ rare. Doar câteva grupuri de două sau mai multe orci au fost prinse cu rechinul în gură, iar multe dintre observații implică aceleași orci. Începând din anul 2015, Starboard a fost văzut vânând rechini de diferite specii împreună cu un alt mascul, poreclit Port (pentru că are înotătoarea dorsală îndoită spre stânga).

• CITEŞTE ŞI:  Arheologii au descoperit un castel medieval ascuns sub un hotel

La 18 iunie 2023, au fost raportate observații ale lui Port și Starboard în largul Golfului Mossel, care se află pe coasta sudică a Africii de Sud. Cercetătorii s-au mobilizat, plecând cu o barcă pentru a vedea dacă pot observa perechea în acțiune. I-au găsit în apropiere de Insula Focilor, un loc cunoscut de vânătoare de orci. Dar Port s-a desprins la nord de insulă, în timp ce Starboard a rămas pe partea cealaltă, la sud.

Atac organizat

Când un tânăr rechin alb a apărut în apropierea locului unde se afla Starboard, orca nu a ezitat. S-a apropiat pentru a ucide. În mai puțin de două minute, rechinul a fost eviscerat, iar Starboard și-a asigurat premiul hepatic.

În apropiere a fost găsită o a doua carcasă de rechin, măsurând 3,55 metri, dar, întrucât această crimă nu a fost observată, nu se știe dacă una sau ambele orci au fost responsabile.

Deși este fascinant și uimitor să descoperi comportamentul complex al acestor prădători impresionanți, oamenii de știință sunt îngrijorați de impactul pe care îl are asupra ecosistemului local. Rechinii au fost documentați în număr mai mic de când orcile au început să îi vâneze; acest lucru, la rândul său, înseamnă mai puține elefanți de mare uciși de rechini.

Nu este clar dacă acest lucru va avea un impact mai grav, cum ar fi creșterea concurenței alimentare între foci, care ar putea afecta focile mai tinere și mai vulnerabile și ar putea genera probleme de populație mai târziu.

• CITEŞTE ŞI:  Livia Drusilla, prima împărăteasă a Romei şi controversele din jurul său. De ce era considerată o femeie diabolică

„De-a lungul a două decenii de vizite anuale în Africa de Sud, am observat impactul profund pe care aceste orci îl au asupra populației locale de rechini albi. Să vezi cum Starboard transportă ficatul unui rechin alb pe lângă nava noastră este de neuitat. În ciuda admirației mele pentru acești prădători, sunt din ce în ce mai îngrijorat de echilibrul ecologic marin de coastă.”, spune biologul de rechini Primo Micarelli de la Universitatea din Siena, Italia.

Orcile sunt extrem de inteligente și foarte rapide, care învață din punct de vedere social. Dacă mai multe dintre aceste animale se mută în regiune și încep să fie capabile să se împartă și să cucerească, prezența lor ar putea grăbi efectele ecologice ale ospățului lor nechibzuit.

„Prezența acestor orci care vânează rechini este posibil să fie legată de dinamica mai largă a ecosistemului. Evoluțiile rapide ale acestui fenomen fac ca știința să aibă dificultăți în a ține pasul, ceea ce ne determină să publicăm aceste scurte comunicări oportune.”, a mai spus biologul Alison Towner.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

2
2 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via