Legătura stranie dintre Abraham Lincoln şi ucigaşul său

3 min


9
9 puncte

Abraham Lincoln nu are nevoie de foarte multe prezentări. A fost un avocat și om politic american, devenind cel de-al șaisprezecelea președinte al Statelor Unite ale Americii, funcție pe care a exercitat-o începând cu luna martie 1861 și până la asasinarea sa, în aprilie 1865. Lincoln a condus ţara într-o perioadă foarte dificilă, în timpul Războiului Civil American, cel mai sângeros conflict din istoria SUA.

În aproximativ aceeaşi perioadă, Edwin Booth câştigase respectul criticilor şi aprecierea spectatorilor, acesta fiind un actor extrem de talentat. Până în anul 1864, Booth devenise unul dintre cei mai apreciaţi actori shakespearieni din SUA, având turnee şi peste mări, în Europa şi Australia. Era de-a dreptul legendar atunci când îl juca pe Hamlet, fapt pentru care şi în ziua de azi o statuie cu el în acest rol se află în Parcul Gramercy din New York.

Statuia lui Edwin Booth, din Parcul Gramercy, New York

Spre finalul anului 1864, în timp ce dorea să-şi cumpere un bilet de tren într-o staţie aglomerată din oraşul Jersey, Edwin a observat cum un era tânăr împins involuntar de mulţimea de oameni către marginea peronului. Păstrându-şi privirea ţintită pe acel tânăr, Edwin l-a văzut dezechilibrându-se. În cele din urmă, băiatul a căzut de pe marginea peronului, ajungând aproape sub tren.

Edwin Booth nu a pierdut timpul. S-a deplasat spre acel băiat, făcându-şi loc prin mulţime. L-a tras pe tânăr de guler şi l-a smuls din faţa pericolului, chiar înainte ca trenul să se pună în mişcare.

Tânărul l-a recunoscut pe salvatorul său. Ca şi cum, în ziua de azi, cineva ar fi salvat într-o situaţie critică de către un mare actor, precum Brad Pitt sau Tom Cruise. Edwin nu a stat prea mult de vorbă cu tânărul respectiv, căruia nu i-a reţinut numele. Pur şi simplu şi-a văzut în continuare de treabă, bineînţeles după ce a primit mulţumiri profunde din partea băiatului recunoscător.

• CITEŞTE ŞI:  Vasile Voiculescu, "medicul fără de arginţi", trimis după gratii pe nedrept

Legătura bizară dintre Abraham Lincoln şi ucigaşul său

La câteva luni distanţă de la actul de eroism al lui Edwin Booth, acesta din urmă a primit o scrisoare oficială de mulţumire de la biroul lui Ulysses S. Grant. Grant era comandantul general al Armatei SUA, în timpul mandatului prezidenţial al lui Abraham Lincoln. Din conţinutul acelei scrisori Edwin Booth a aflat că tânărul pe care îl salvase de sub şinele trenului era Robert Lincoln, fiul preşedintelui.

Pe 14 aprilie 1865, în timp ce preşedintele Abraham Lincoln viziona o piesă de teatru, a fost împuşcat mortal. A fost executat în ceafă, de la mică distanţă. Asasinul era un alt actor, pe nume John Wilkes Booth. Acesta era nimeni altul decât fratele mai mic al lui Edwin Booth.

Abraham Lincoln

Cei doi fraţi Booth nu-şi împărtăşeau convingerile politice şi ideologice. Mai mult decât atât, după această tragedie, Edwin Booth şi-a renegat fratele criminal. Chiar le-a interzis apropiaţilor să pronunţe numele lui John Wilkes Booth în prezenţa sa. Într-o declaraţie ulterioară, Edwin Booth a spus că salvarea vieţii fiului preşedintelui Abraham Lincoln este singura alinare în ceea ce priveşte fapta oribilă a fratelui său.

John Wilkes Booth s-a aflat pe fugă vreme de câteva zile de la asasinat. În cele din urmă, a fost ucis de către unul dintre militarii care îl căutau pentru a fi adus în faţa legii.

Pe scurt, Edwin Booth a salvat, în mod întâmplător, viaţa fiului preşedintelui Abraham Lincoln. La câteva luni după acest moment, fratele lui Edwin, John Wilkes Booth, l-a asasinat pe Abraham Lincoln.[Despre Abraham Lincoln]


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

9
9 puncte
Lisa Roman

Larisa este absolventă a Facultăţii de Geografie din cadrul Universităţii Bucureşti. Este pasionată de călătorie, gadgeturi, istorie şi artă.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via