Ce se întâmplă dacă atingi mercurul? De ce este periculos să spargi un termometru

Noutăţi

Mercurul este cunoscut pentru toxicitatea sa și pentru faptul că provoacă probleme de sănătate în întreaga lume și de-a lungul istoriei. Dar oamenii sunt foarte curioși în legătură cu ceea ce este periculos și, prin urmare, întrebările care apar adesea sunt: Ce se întâmplă dacă atingi mercurul? sau Poți atinge mercurul cu mâinile goale în siguranță? Răspunsul, în mod surprinzător, este da.

Ce se întâmplă dacă atingi mercurul?

Mercurul nu este absorbit prin pielea noastră, așa că este în regulă să îl atingem fără a suferi efecte negative. Mercurul are o vâscozitate între cea a apei și cea a laptelui, dar o densitate mult mai mare. Este de 13 ori mai dens decât apa, așa că o surpriză majoră ar fi cât de grele par doar câteva picături de mercur ţinute în palmă.

Acum, doar pentru că pielea nu îl absoarbe, nu înseamnă că trebuie manevrat fără grijă. Dacă aveți vreo tăietură și mercurul intră în fluxul sanguin, atunci devine extrem de periculos. O altă îngrijorare este dacă picăturile mici se separă și se transformă în vapori. Pielea poate absorbi vaporii de mercur, dar inhalarea este de departe cea mai ușoară cale prin care mercurul poate intra în corpul nostru și se poate acumula acolo.[sursa]

ce se întâmplă dacă atingi mercurul

Ce se întâmplă dacă înghițiți mercur?

Aşadar, după ce am aflat despre proprietăţile mercurului, ce se întâmplă dacă o persoană ingerează accidental mercur? Ei bine, vestea bună este că nu va muri, deoarece înghițirea mercurului elementar, din fericire, este un mod teribil de a-l absorbi. Mai puțin de 0,01% din mercurul elementar este absorbit de intestin.

• CITEŞTE ŞI:  Oamenii de Neanderthal erau mai inteligenţi decât se credea: foloseau unelte sofisticate, îmbinate cu lipici

Intoxicația cu mercur este adesea o consecință a unei acumulări a metalului fie prin săruri, fie prin compuși organici. Activitățile umane care eliberează mercur în mediul înconjurător sunt arderea cărbunelui și extracția aurului. O mare parte din mercurul ingerat provine din consumul de pești aflați mai sus în lanțul trofic, care au acumulat compuși de mercur prin consumul de pești mai mici. Cu toate acestea, studiile au arătat că, chiar și cu riscul acumulării de mercur, consumul de pește este totuși benefic în general.

Cât de periculos este mercurul?

Mercurul este toxic și, în timp ce mercurul elementar poate fi manipulat chiar și cu mâinile goale (luând în considerare avertismentele de mai sus), există săruri anorganice de mercur care sunt corozive pentru piele, ochi și tractul gastrointestinal.

În general, otrăvirea cu mercur este rară, dar poate deveni mai puțin frecventă în cazul persoanelor care depind foarte mult de o dietă bazată pe pește, precum și în cazul comunităților miniere.

Ce efecte are mercurul asupra organismului?

Mercurul și compușii săi afectează sistemul nervos central și periferic, precum și rinichii. Acesta poate provoca insuficiență renală, tremurături, insomnie, pierderi de memorie, efecte neuromusculare, dureri de cap și disfuncții cognitive și motorii.

Otrăvirea cu mercur a fost, de asemenea, asociată cu o reducere a inteligenței. Simptomele otrăvirii includ slăbiciune musculară, coordonare slabă, precum și amorțeală la nivelul mâinilor și picioarelor.

Așadar, da, ați putea ține mercurul în siguranță în mâinile goale. Dar doar pentru că ați putea, nu înseamnă că ar trebui să o faceți.

Ce trebuie să faci dacă spargi un termometru cu mercur

Mercurul din termometre nu este exact același cu mercurul natural, deoarece acesta a fost rafinat. Mercurul din termometre este metalic, adică este un metal lichid la temperatura camerei, care se evaporă ușor și produce vapori toxici. Mercurul metalic este rar găsit în natură ca metal pur, ci mai degrabă în combinație cu alte elemente, precum sulful. Mercurul metalic este obținut prin încălzirea minereurilor de mercur la temperaturi ridicate, care produc vapori de mercur, iar aceşti vapori sunt apoi izolaţi și răciți pentru a forma metalul lichid. Așadar, mercurul din termometre este un produs al procesării mercurului natural, şi nu este exact același cu mercurul natural.

• CITEŞTE ŞI:  O vilă din apropierea Muntelui Vezuviu ar fi locul unde a murit Augustus, primul împărat al Romei

Dacă atingeţi mercurul dintr-un termometru, vă puteţi expune unor riscuri pentru sănătate, dar și pentru mediu. După cum am arătat, mercurul este un metal lichid, care se evaporă ușor și produce vapori toxici. Aceștia pot fi inhalati și pot provoca iritații ale ochilor, pielii, gâtului și plămânilor. Mercurul poate afecta și sistemul nervos, renal și gastrointestinal, dacă este ingerat sau absorbit prin piele. De asemenea, mercurul poate contamina solul, apa și aerul, dacă nu este colectat și depozitat corect.

Dacă se sparge un termometru cu mercur, trebuie luate următoarele măsuri de precauție:

  • Aerisiţi imediat camera în care s-a produs incidentul, deschizând ferestrele și închizând ușile interioare;
  • Nu folosiţi aspiratorul, mătura sau alte obiecte care ar putea împrăștia mercurul;
  • Nu atingeţi mercurul cu mâinile goale sau cu alte părți ale corpului;
  • Folositi mănuși de cauciuc și o bucată de carton, o bandă adezivă sau o pipetă pentru a aduna boabele de mercur;
  • Depozitaţi mercurul colectat într-un recipient etanș, cum ar fi o sticlă de plastic cu apă;
  • Ștergeţi suprafața contaminată cu o cârpă umedă și izolaţi-o apoi într-o pungă;
  • Apelaţi la autoritățile locale pentru a cere sfaturi despre cum să depozitezi în siguranță resturile de mercur;
  • Prezentaţi-vă la medic dacă aveţi simptome de otrăvire cu mercur, cum ar fi durere de cap, greață, vărsături, diaree, tremur, slăbiciune sau dificultate de respirație.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

bătălia de la posada

Bătălia de la Posada, lupta prin care Basarab I a marcat emanciparea Țării Românești

1
Bătălia de la Posada reprezintă un reper istoric extrem de important pentru poporul român, marcând emanciparea Țării Românești de sub tutela coroanei maghiare. Victoria de...
cartierul circular danemarca

Garden City – Cartierul circular din Danemarca, un loc unic în lume

0
În lume există foarte multe locuri care ne pot lăsă fără cuvinte. Unul dintre acestea este Garden City, cartierul circular din Brondby, Danemarca. Dacă îl...
syracusia

Syracusia, cea mai mare navă a antichităţii, consturită de Arhimede

0
Syracusia a fost o navă legendară, construită de genialul matematician și inginer Arhimede, în secolul al III-lea î.Hr., la comanda regelui Hieron al II-lea...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via