Cei trei magi de la Răsărit: legenda celor trei străini care au mers să se închine lui Iisus

3 min


7
7 puncte

Cei trei magi de la Răsărit sau, în tradiţia românească, Cei trei crai de la Răsărit sunt niște personaje misterioase care apar în Evanghelia după Matei ca un grup de străini care au mers să se închine lui Iisus la nașterea Lui.

Magii I-ar fi dus pruncului Iisus trei daruri simbolice, respectiv aur, smirnă și tămâie.

În tradiția românească, magii sunt numiți “Cei trei crai de la Răsărit”, fiind mai degrabă rodul imaginaţiei populare dezvoltate de-a lungul timpului.

Originea și numele celor trei crai

Biblia nu oferă prea multe detalii despre cei trei crai. Nu menţionează nici numele lor, nici numărul lor exact şi nici țara de unde proveneau. Ei sunt numiți în limba greacă “mágoi”, un cuvânt care se referă la experți în astrologie sau în alte practici oculte.

În Biblie nu este specificat nici numărul exact al magilor. A fost dedus ca fiind 3, ca urmare a numărului darurilor aduse: aur, smirnă și tămâie.

Numele crailor de la Răsărit a fost menționat într-o evanghelie a Bisericii Armenești, fiind specificat și rangul lor: Melchior, Regele Persiei, Gaspar, Regele Indiei și Baltazar, Regele Arabiei.

De asemenea, este posibil ca cei trei magi să fi fost de origine persană, deoarece perșii erau de religie zoroastriană și aveau magi care erau căutători în stele și mari preoți.

În unele țări cu o majoritate romano-catolică, precum țările Americii Latine și țările iberice, tradițional regii magi aduceau cadouri copiilor. Cu timpul, acest rol a fost preluat de Moș Crăciun, un personaj mai recent.

cei trei magi
Cei trei magi de la Răsărit, reprezentări artistice

Călătoria și steaua care i-a călăuzit pe cei trei magi

Cei trei magi au pornit la drum după ce au văzut o stea neobişnuit de luminoasă, care i-a călăuzit, arătându-le locul unde s-a născut Iisus. Aceştia au mers mai întâi la Ierusalim, unde l-au întrebat pe regele Irod cel Mare unde este regele iudeilor care s-a născut. Irod a fost tulburat de această întrebare și a cerut sfatul preoților și cărturarilor. Aceștia i-au spus că Mesia urma să se nască în Betleem, conform proorocilor.

• CITEŞTE ŞI:  Pilotul care a folosit codul Morse prin clipiri pentru a transmite un mesaj, în timp ce era prizonier de război: Jeremiah Denton

Irod i-a chemat pe cei trei magi în secret și le-a spus să meargă la Betleem și să caute cu grijă pruncul. Regele le-a cerut să se întoarcă la el după ce îl găsesc, ca să se ducă și el să se închine Lui. Însă Irod avea intenții rele. Regele voia să îl omoare pe Iisus, temându-se că va lua tronul.

Cei trei magi au plecat spre Betleem și au văzut din nou steaua care mergea înaintea lor până s-a oprit deasupra locului unde era pruncul Iisus. Ei au intrat în casa unde locuia familia lui Iisus și l-au văzut pe copilaș cu Maria, mama Lui. Magii s-au închinat Lui Iisus și I-au oferit darurile menţionate: aur, tămâie și smirnă.

În timp ce dormeau, Dumnezeu le-a vorbit celor trei crai în vis și le-a spus să nu se mai întoarcă la Irod, ci să plece pe alt drum în țara lor. Aceştia s-au conformat, scăpând de furia lui Irod, care a poruncit să fie uciși toți băieții de la doi ani în jos din Betleem și din împrejurimi.

Semnificația darurilor celor trei crai

Darurile pe care le-au adus cei trei crai Lui Iisus au o semnificație simbolică și profetică. Acestea arată cine este Iisus și ce misiune are pe Pământ.

Aurul este un metal prețios și un simbol al regalității. Prin aur, cei trei crai îl recunosc pe Iisus ca rege al iudeilor și al tuturor popoarelor. Iisus este adevăratul rege al lui Israel, care își va stabili împărăția Lui Dumnezeu pe Pământ.

• CITEŞTE ŞI:  Stanislav Petrov, omul care a prevenit un război nuclear

Tămâia este o rășină aromată care se arde ca ofrandă în templele religioase. Prin tămâie, cei trei crai îl recunosc pe Iisus ca fiu al Lui Dumnezeu și ca preot care mijlocește între Dumnezeu și oameni. Iisus este Dumnezeu întrupat, care S-a coborât din cer pentru a ne arăta dragostea și adevărul Lui Dumnezeu.

Smirna este o rășină amară care se folosește la prepararea mirului pentru ungerea morților. Prin smirnă, cei trei crai îl recunosc pe Iisus ca omorât pentru păcatele noastre și ca înviat din morți. Iisus este Mielul Lui Dumnezeu, care S-a jertfit pe cruce pentru mântuirea lumii și a învins moartea prin învierea Sa.

Conform bisericii romano-catolice, cei trei magi de la Răsărit, Melchior, Baltazar şi Gaspar, sunt considerați sfinți și sunt sărbătoriți pe data de 6 ianuarie. Relicvele lor sunt păstrate în Domul din Köln, din Germania, într-un chivot din aur.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

7
7 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via