Edward G. Robinson, singurul actor născut în România, care a câştigat Premiul Oscar

3 min


11
11 puncte

Edward G. Robinson a fost singurul actor cu origini româneşti care a câştigat un Premiu Oscar. A emigrat în SUA din România, alături de părinţii lui, la vârsta de numai 10 ani şi a cunoscut celebritatea la Hollywood.

Edward G. Robinson a fost unul dintre cei mai importanţi actori ai cinematografiei americane din anii ’40. Originile actorului care şi-a câştigat faima jucând roluri de gangsteri au fost româneşti.

Emigrarea în SUA

Edward G. Robinson se numea în realitate Emanuel Goldenberg şi s-a născut în data de 12 decembrie 1893, în Bucureşti, într-o familie de evrei. A fost al cincilea din cei şase fii ai familiei Goldberg.

Pe fondul persecutării evreilor, familia sa a decis să plece în America. Pentru că nu aveau bani de drum pentru toţi membrii familiei, primul care a plecat pentru îndeplinirea visului american a fost fiul cel mare. Acesta a muncit în America până când a strâns banii de drum necesari familiei care rămăsese în ţară.

La vârsta de 10 ani, în anul 1904, Emanuel Goldenberg a ajuns şi el pe târâm american, stabilindu-se cu familia la New York, în cartierul Lower East Side. „Pentru mine, viaţa a început la vârsta de 10 ani.”, avea să declare mai târziu actorul.

Edward G. Robinson
Emanuel Goldenberg a.k.a. Edward G Robinson

Manny, aşa cum cum îl alintau fraţii săi, a studiat la Şcoala Publică nr. 137 şi, potrivit biografilor săi, a fost un elev extrem de silitor. În şcoală şi-a descoperit talentul de orator, iar la vârsta de 17 ani a intrat la City College of New York. Îşi dorea să devină avocat. Pentru rezultatele sale şcolare de excepţie a primit o bursă la American Academy of Dramatic Arts.

În timpul facultăţii a fost sfătuit să îşi schimbe numele şi a ales numele de Edward G. Robinson. „Am păstrat iniţialele EG, dar nu am nicio idee de ce am ales Robinson ca nume de familie Dacă ar trebui s-o fac din nou, aş alege unul mai scurt nu aveti nici cea mai mica idee cât de mult îţi ia să scrii Edward G. Robinson unei turme de vânători de autografe.”, declara actorul într-un interviu dat unei reviste din Statele Unite ale Americii.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  NASA a descoperit posibile forme de viaţă pe o planetă oceanică aflată la 120 de ani lumină de Pământ

Cariera în cinematografie

După absolvirea cursurilor a început să joace în diverse roluri mici. În timpul Primului Război Mondial s-a înrolat în Marina Americană, iar după război a ajuns la Washington. În anii ’20 a obţinut primele mari succese le-a obţinut pe celebra scenă Broadway. A urmat apoi primul rol în cinematografie, într-un film mut.

La sfârşitul anului 1925, actorul s-a căsătorit cu americanca Gladys Lloyd şi s-au stabilit împreună la New York. Cei doi au avut împreună un fiu, pe nume Edward G Robinson Jr., cunoscut ca Manny. În anul 1956, Edward şi Gladys au divorţat. Actorul s-a recăsătorit doi ani mai târziu cu Jane Bodenheimer, o creatoare de modă cunoscută ca Jane Arden.

La Hollywood a ajuns în anul 1929. Primul mare succes l-a avut cu filmul „Micul Cezar” lansat în anul 1930. După rolul din ”Micul Cezar”, Robinson a devenit un star veritabil de cinema, urmărit de paparazzi şi acostat de zeci de fani.

Edward G Robinson în diferite roluri interpretate de-a lungul carierei sale

„Eram abordat frecvent de tipi, de obicei mai mult decât bauti, care mă acostau: «Durul, ha? Micul Cezar, ha? Ei bine, hai să vedem cât de dur eşti!»”, povestea actorul despre primele momente de celebritate.

A interpretat în mai multe producţii roluri de gangster devenind o figură emblematică la Hollywood.  În anii ’30-’40, prin prisma rolurilor interpretate, numele său era asociat cu figura de mafiot american. Printre filmele care au contribuit la celebritatea sa se numără „Kid Galahad”, „Key Largo” şi „The Cincinatti Kid”. A jucat în mai multe filme în care l-a avut ca partener pe Humphrey Bogart.

• CITEŞTE ŞI:  Misterul de la Naupa Huaca. Un portal străvechi ascuns sau o construcţie ritualică a incaşilor?

În ciuda rolurilor sale de gangster, Robinson era un om cult, care impresiona prin discursul său, fiind şi un pasionat colecţionar de artă.

Edward G Robinson ar fi trebuit să joace rolul principal din „Naşul”  

Regizorul initial al filmului „Naşul”, Peter Bogdanovich, l-a distribuit pe Robinson în rolul lui Vito Corleone. Întâmplarea a făcut ca cel de-al doilea regizor al filmului, Francis Ford Copolla, să aibă altă preferinţă pentru rolul principal al peliculei. Acesta l-a ales pe Marlon Brando şi astfel actorul cu origini româneşti a pierdut şansa de a interpreta celebrul rol.

„Naşul” a devenit unul dintre cele mai apreciate filme din istoria cinematografiei, fiind considerat o capodoperă.

A murit înainte să primească Oscarul  

Robinson nu a fost nominalizat niciodată la Oscar, în ciuda succesului înregistrat cu multe dintre rolurile sale. Abia în anul 1973 Academia de film americană a decis să îi acorde Premiul Oscar pentru întreaga carieră. Robinson nu a mai apucat să îşi primească premiul.

Edward G Robinson a murit în data de 26 ianuarie 1973, cu două săptămani înainte de ceremonia de acordare a Premiilor Oscar ale Academiei Americane a Artelor şi Ştiinţelor Filmului. Avea 79 de ani. A fost înmormântat în cimitirul Beth-El din Brooklyn, New York, la ceremonie participând peste 2.000 de persoane.

• CITEŞTE ŞI:  Tribul Wodaabe: frumuseţea bărbaţilor este legată de dinţii albi, înălţime şi albul ochilor. Femeile îşi pot alege un nou soţ

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

11
11 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via