Coco Chanel, o copilărie grea, petrecută în orfelinat, urmată de o carieră de succes

6 min


5
5 puncte

Coco Chanel, pe numele său real Gabrielle Bonheur Chanel, s-a născut în data de 19 august 1883, în Saumur, Franța. A fost o creatoare de modă și o femeie de afaceri de succes, care a revoluționat lumea modei prin stilul său minimalist, eleganță și simplitate.  Celebra publicaţie Time a numit-o drept una dintre cele mai influente femei ale secolului al XX-lea.

Gabrielle Chanel s-a născut într-o familie modestă. Tatăl său, pe nume Albert Chanel, era vânzător ambulant de țesături, iar mama sa, Jeanne Devolle, era croitoreasă.

Coco Chanel şi viaţa sa la orfelinat

În anul 1895, mama lui Gabrielle a decedat. Jeanne avea doar 32 de ani. Albert nu avea posibilitatea de a-i creşte pe toţi cei 6 copii ai familiei. Astfel, cei trei băieţi au fost trimişi la case de copii, iar Gabrielle şi surorile sale au ajuns la orfelinatul mănăstirii Notre-Dame de Moulins.

În această perioadă dificilă, tânăra Gabrielle a învățat multe lucruri care aveau să-i influențeze în mod semnificativ viitorul. În primul rând, călugărițele au învățat-o pe Gabrielle și pe celelalte fete să coase și să brodeze. Aceste abilități au devenit fundamentale în cariera sa ulterioară în modă. Se spune că, în ciuda circumstanțelor dificile, Gabrielle a demonstrat o înclinație naturală și un talent deosebit pentru croitorie.[sursa]

tanara coco chanel
Coco Chanel în copilărie

Viața în orfelinatul mănăstirii era strictă și disciplinată. Aceste lucruri au influențat-o pe Gabrielle în ceea ce privește punctualitatea, ordinea și curățenia, valori pe care și le-a însușit și pe care avea să le aplice cu suscces mai târziu.

Stilul de viață simplu și modest al orfelinatului a avut un impact semnificativ asupra abordării lui Gabrielle Chanel în designul vestimentar. A ajuns să aprecieze confortul, simplitatea și funcționalitatea în modă, preferând aceste calități în locul opulenței și ostentației tipice pentru moda acelor timpuri. Perioada petrecută în orfelinat a fost crucială în formarea lui Gabrielle Chanel atât ca persoană, precum și ca designer. Experiențele și abilitățile dobândite în cei 6 ani petrecuţi în orfelinat au stat la baza succesului ei ulterior în lumea modei.

Coco Chanel: începutul carierei

La vârsta de 18 ani a părăsit orfelinatul şi a apărut în lumina reflectoarelor la cafeneaua „Moulins La Rotonde”, în calitate de cântăreață. Ulterior, şi-a găsit un loc de muncă într-un magazin de stofe la Maison Grampayre. În paralel a continuat să cânte la Caffè Rotond, acolo unde admiratorii o vor numi Coco. Unii spun că numele ar veni de la melodiile pe care Gabrielle Chanel obișnuia să le cânte: „Qui a vu Coco?” și „Ko-Ko-Ri-Ko”.

• CITEŞTE ŞI:  5 curiozităţi despre Osama bin Laden, cel mai vânat om din istoria recentă

În anul 1904, pe când avea 21 de ani, Coco a cunoscut un bărbat foarte influent care avea să-i schimbe viaţa. Acesta era moștenitorul unei adevărate dinastii din industria textilă, baronul Étienne Balsan. Coco a devenit amanta recunoscută a lui Balsan și s-a mutat la castelul acestuia, Royallieu lângă Compiègne, acolo unde cei doi au locuit împreună în următorii trei ani.

În acea perioadă, Coco Chanel a început, din pură pasiune și pentru uz personal, să creeze pălării care au început să fie apreciate de aristocrația franceză. Această ocupație s-a transformat în scurt timp într-o mică afacere.

Coco a făcut primii pași în lumea modei în calitate de creatoare de pălării, în anul 1908. Atunci a descoperit un talent special în anticiparea dorințelor și gusturilor femeilor din timpul său. În anul 1909, Coco Chanel a deschis un magazin la parterul apartamentelor deţinute de Étienne Balsan în Paris. Proprietatea lui Balsan era locul de întâlnire al elitei pariziene, cea care a devenit clientela stilistei de pălării.

coco chanel
Coco Chanel, în etape diferite ale vieţii sale

Extinderea afacerilor

În acest context l-a cunoscut pe Arthur Capel, cel care i-a văzut din start talentul şi care a ajutat-o să-şi extindă afacerea. În anul 1913, Coco Chanel a deschis un alt magazin la Deauville, iar în anul 1915 unul la Biarritz. Coco şi Arthur au început o relaţie mai mult decât amicală. Mai târziu, Coco avea să admită că Arthur a fost dragostea vieții sale, relația lor durând aproape nouă ani. Moartea lui Capel într-un accident de mașină în anul 1919 a fost o lovitură dureroasă pentru Coco.

În anul 1921 s-a lansat pe piața parfumurilor, fiind convinsă că parfumurile pe bază de flori și mosc nu au viitor. A colaborat cu chimistul Ernest Beaux pentru a crea parfumul Chanel No. 5. Acesta a fost primul parfum care a purtat numele unui designer de modă, într-o perioadă în care parfumurile aveau nume imaginare și fantastice. Șocul mai mare a fost însă confecția sticlei, nonconformistă, o sticlă dreptunghiulară de cristal transparent. În scurt timp Chanel No. 5 a devenit parfumul cel mai vândut în lume.

În acelaşi timp, Coco Chanel a inovat şi modul în care erau folosite materialele. A devenit cunoscută pentru utilizarea de țesături neconvenționale în designurile sale, cum ar fi jerseul, într-o perioadă în care acestea erau considerate nepotrivite pentru hainele de lux. Aceasta a ajutat la crearea unor ținute confortabile și accesibile pentru femei.

• CITEŞTE ŞI:  Coincidența cosmică care ne oferă eclipsa totală de Soare şi pe care puţini dintre noi o conştientizează

Coco Chanel a avut un impact semnificativ asupra modei secolului al XX-lea, schimbând modul în care femeile se îmbrăcau și se prezentau. A înlăturat corsetele și a introdus siluete mai simple și fluide, care ofereau femeilor libertate de mișcare și confort. De asemenea, a promovat bronzarea și purtarea de costume de baie, ceea ce a revoluționat abordarea femeilor asupra aspectului lor fizic.

Relaţii controversate şi acuzaţii de spionaj

După moartea lui Arthur Capel, Coco a avut mai multe relaţii amoroase, cu personalităţi influente ale acelor vremuri. Printre amanţii săi celebri se numără Marele Duce Dimitri Pavlovici al Rusiei, un membru al familiei imperiale rusești, Hugh Grosvenor, al II-lea Duce de Westminster, care era unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, sau Hans Günther von Dincklage, un ofiţer nazist. Relaţia cu acesta din urmă avea să-i cauzeze mari probleme.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Coco Chanel l-a cunoscut pe Hans Günther von Dincklage, începând o relaţie amoroasă cu acesta.

Coco s-a mutat în Hotelul Ritz din Paris în timpul ocupației germane. Acest loc era cunoscut ca un centru de activitate pentru oficialii germani de rang înalt și colaboratorii francezi. Acolo, Coco Chanel a intrat în contact cu numeroase personalități naziste și a beneficiat de protecția autorităților germane.

Operaţiunea Modelhut

În anul 1943, Coco Chanel a fost implicată într-un plan numit „Operațiunea Modelhut”, care avea drept scop stabilirea unui armistițiu între Germania și Marea Britanie. Acest plan presupunea folosirea de către Coco a relațiilor sale cu membrii aristocrației britanice pentru a negocia o înțelegere cu Winston Churchill și aliații săi.

Cu toate acestea, planul nu a avut succes. Implicarea lui Coco în această operaţiune a dus la crearea de semne de întrebare în ceea ce priveşte loialitatea acesteia față de Franța și aliații săi.

Există dovezi care arată implicarea lui Coco Chanel în activități de spionaj pentru germani, inclusiv informații despre mișcările și planurile Aliaților. Se presupune că ea a transmis informații germanilor prin intermediul iubitului ei, Hans Günther von Dincklage, și al altor contacte naziste.

După război, Coco Chanel a fost arestată și interogată de autoritățile franceze cu privire la acuzațiile de spionaj. Cu toate acestea, nu au existat suficiente dovezi pentru a o condamna, iar Coco a fost eliberată. Există speculații că prietenul și protectorul ei, Winston Churchill, ar fi intervenit în sprijinul său pentru a-i asigura eliberarea. Acuzațiile de spionaj au umbrit reputația lui Coco Chanel în perioada postbelică, făcând-o să se retragă temporar din lumea modei. S-a mutat în Elveţia, acolo unde a locuit până în anul 1954.

coco chanel batrana
Coco Chanel, după cel de-Al Doilea Război Mondial

Revenirea lui Coco Chanel în activitate

În anul 1954, la vârsta de 71 de ani, a decis să revină în industria modei și să relanseze marca Chanel. Revenirea sa în activitate a avut loc într-un context în care Christian Dior domina scena modei cu stilul său „New Look”, caracterizat prin talie subțire, umeri rotunjiți și fuste voluminoase.

• CITEŞTE ŞI:  Imagini rare cu tribul din jungla amazoniană care nu a avut niciodată contact cu civilizaţia

Coco Chanel a revenit cu o colecție care a pus accentul pe confort, simplitate și funcționalitate, contrar stilului „New Look”. Colecția sa a inclus costume cu fuste drepte și sacouri cu buzunare, rochii simple, tricotaje ușoare și accesorii iconice, cum ar fi lanțurile și perlele.

Inițial, revenirea lui Coco în lumea modei a fost întâmpinată cu scepticism și critici din partea presei și a publicului. Cu toate acestea, colecțiile sale au început să câștige popularitate în rândul femeilor. Acestea îşi doreau o alternativă la stilul „New Look”, considerat adesea incomod. Coco și-a recâștigat succesul și prestigiul, iar Chanel a devenit din nou un nume de referință în moda internațională.

Ultimii ani şi moartea lui Coco Chanel

Coco Chanel nu s-a măritat niciodată şi nu a avut copii. Ultimii ani din viaţa ei au fost dedicați muncii și pasiunii sale pentru modă. A continuat să creeze și să inoveze, lansând noi tendinţe şi parfumuri. Coco a menținut o prezență activă în lumea modei și a fost implicată în procesul de design și creație până la sfârșitul vieții sale.

Coco Chanel a murit în data de 10 ianuarie 1971, la vârsta de 87 de ani, în camera ei de la Hotelul Ritz din Paris. A continuat să locuiască acolo, în ciuda problemelor pe care le-a avut în timpul războiului şi acuzaţiilor care i s-au adus.

Moartea sa a marcat sfârșitul unei ere în industria modei, însă moștenirea ei continuă să trăiască și astăzi. Marca Chanel rămâne sinonimă cu eleganța, stilul și rafinamentul, iar creațiile și filozofia lui Coco Chanel continuă să inspire și să influențeze deopotrivă designerii și iubitorii de modă.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

5
5 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via