Oamenii de știință au descoperit cum să comunice cu cei care dorm, în timpul somnului

3 min


1
1 punct

Probabil că nu puţini sunt cei care s-au întrebat la un moment dat cum să comunice cu cei care dorm. Ei bine, visul de a interacţiona cu cei care dorm va deveni realitate. Oamenii de știință au reușit să stabilească o cale de comunicare bidirecțională cu persoanele aflate în diferite stadii ale somnului.

Comunicarea cu oamenii care dorm reprezintă un subiect fascinant, care a stârnit interesul oamenilor de știință și al publicului deopotrivă.

Ce se întâmplă în mintea noastră când dormim? Putem fi conștienți de visurile noastre și de mediul înconjurător? Putem interacționa cu ceilalți în timp ce dormim? Acestea sunt câteva dintre întrebările la care au încercat să răspundă cercetătorii în ultimii ani, folosind metode inovatoare și tehnologii avansate.

cum să comunice cu cei care dorm

Oamenii de știință au descoperit cum să comunice cu cei care dorm

Unul dintre cele mai recente și impresionante studii pe această temă a fost publicat în revista Nature Neuroscience în octombrie 2023. În acest studiu, cercetătorii au reușit să comunice cu oamenii care dorm, folosind stimuli verbali, vizuali și tactili, și să primească răspunsuri adecvate prin contracții musculare faciale.

Studiul a implicat 22 de persoane fără tulburări de somn și 27 de pacienți cu narcolepsie, o afecțiune care provoacă somnolență excesivă și episoade frecvente de visare lucidă. Visarea lucidă este o stare în care persoana este conștientă că visează și poate chiar să-și controleze visul după dorință.[sursa]

Participanții au fost rugați să adoarmă, timp în care cercetătorii le-au aplicat un test, în care o voce umană pronunța o serie de cuvinte reale și unele inventate. Participanții trebuiau să reacționeze zâmbind sau încruntându-se pentru a le categorisi într-una sau alta dintre cele două categorii, în timp ce activitatea lor cerebrală și cardiacă, precum și mișcările ochilor și tonusul muscular, erau înregistrate.

• CITEŞTE ŞI:  Ce gust avea vinul băut de romani? Noile descoperiri arată că era puţin... condimentat

Rezultatele au arătat că majoritatea participanților, fie că erau narcoleptici sau nu, au răspuns corect la stimuli verbali în timp ce rămâneau adormiți. Aceste evenimente au fost mai frecvente în timpul episoadelor de visare lucidă, caracterizate printr-un nivel ridicat de conștiență. Totuși, cercetătorii au observat că acestea au apărut ocazional la ambele grupuri în toate fazele somnului.

Acest studiu sugerează că starea mentală dintre veghe și somn este mult mai permeabilă decât se credea anterior. „Cercetarea noastră ne-a învățat că veghea și somnul nu sunt stări stabile: dimpotrivă, le putem descrie ca un mozaic de momente conștiente și aparent inconștiente”, a explicat coautorul studiului, Lionel Naccache, de la Universitatea Pitié-Salpêtrière din Franța.

Studiul sugerează, de asemenea, că există ferestre de conexiune cu mediul exterior care se deschid temporar în timpul somnului.

Analizând datele participanților, oamenii de știință au arătat că este posibil să prezică deschiderea acestor ferestre de conexiune cu mediul – adică să estimeze când în timpul somnului oamenii pot răspunde cel mai bine la stimuli. „Datele noastre sugerează că visătorii lucizi au un acces privilegiat la lumea lor interioară și că această conștiență sporită se extinde și la lumea exterioară.”, a mai spus Naccache.

Oamenii pot auzi și înțelege alţi oameni în timp ce dorm

Acest studiu nu este singurul care a explorat posibilitatea comunicării cu oamenii care dorm. În februarie 2021, un alt studiu publicat în revista Current Biology a arătat că oamenii pot auzi și înțelege alţi oameni în timp ce dorm și le pot răspunde prin mișcarea ochilor stânga-dreapta, răspunzând la întrebări și chiar la probleme de matematică în timp real.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Misterul de la lacul Nyos: mii de oameni şi animale au murit într-o singură zi

Acest studiu a implicat 36 de persoane care au fost monitorizate cu instrumente electroencefalograme (EEG) în timpul somnului. Cercetătorii au interacționat cu participanții prin audio vorbit, lumini intermitente și atingere fizică: participanților li s-a cerut să răspundă la întrebări simple de matematică, să numere flash-uri de lumină sau atingeri fizice și să răspundă la întrebări de bază cu da sau nu (cum ar fi „poți vorbi spaniolă?”).

Rezultatele au arătat că participanții au răspuns corect la 18% dintre întrebări, iar rata de răspuns a fost mai mare pentru cei care au raportat că au avut vise lucide.

Aceste studii deschid noi perspective pentru studierea somnului și a viselor, care au fost considerate mult timp domenii misterioase și inaccesibile ale minții umane. Comunicarea cu oamenii care dorm ar putea permite cercetătorilor să investigheze mai bine procesele cognitive, emoționale și de memorie care au loc în timpul somnului, precum și să testeze ipoteze despre funcția și semnificația viselor.

De asemenea, comunicarea cu oamenii care dorm ar putea avea aplicații practice, cum ar fi îmbunătățirea învățării, rezolvarea problemelor, stimularea creativității sau tratarea unor tulburări de somn, cum ar fi coșmarurile sau insomnia. În plus, comunicarea cu oamenii care dorm ar putea oferi o experiență unică și plăcută pentru cei care doresc să exploreze lumea lor interioară și să se conecteze cu ceilalți într-un mod nou și neobișnuit.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

1
1 punct
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via