Grădina Ghetsimani, locul în care a fost arestat Iisus după trădarea lui Iuda

3 min


3
3 puncte

În inima orașului Ierusalim se găsește un loc plin de semnificații istorice și spirituale – Grădina Ghetsimani. Acest colț de pământ sfânt, ascuns printre dealurile împădurite ale Muntelui Măslinilor, a devenit martor al unor evenimente cruciale din istoria creștinismului, marcând locul unde Isus Hristos a suferit înainte de crucificare.

Grădina Ghetsimani

Grădina Ghetsimani este o grădină din Ierusalim, aflată la poalele Muntelui Măslinilor, la est de pârâul Kidron. Are o suprafață de 20 de hectare, având o mare încărcătură istorică şi religioasă, fiind locul în care Iisus Hristos a fost arestat, înainte de Crucificare.

Grădina Ghetsimani, cu numele său provenind din cuvântul ebraic „Gat Shemanim”, ceea ce înseamnă „presa de ulei”, a fost un loc important chiar și înainte de evenimentele din Noul Testament. Era cunoscută pentru livezile sale de măslini și presa de uleiuri, care producea un ulei deosebit de valoros în antichitate.

În context biblic, Grădina Ghetsimani a devenit cunoscută în special în noaptea în care Iisus a fost trădat. Conform Evangheliilor, Iisus și ucenicii săi au venit în Grădină pentru rugăciune. În această atmosferă plină de tensiune, Iisus a simțit greutatea iminentului său sacrificiu. Aici, potrivit relatărilor, a avut loc momentul cunoscut sub numele de „agonia din Ghetsimani”, în care Iisus a luptat cu dorința de a-și urma destinul.

grădina ghetsimani
Grădina Ghetsimani are o puternică încărcătură spirituală

Agonia din Ghetsimani: Sacrificiul, Rugăciunea şi Trădarea

Noaptea aceea a fost una de extremă importanță în contextul creștinismului. Iisus, simțind povara viitoarei sale suferințe, s-a retras în Grădina Ghetsimani pentru a-și exprima durerea și pentru a căuta sprijinul divin într-o lungă și intensă rugăciune. Celebrele cuvinte ale lui Isus, „Tată, dacă vrei, depărtează de la mine acest potir; totuși, nu ce vreau eu, ci ce vrei tu” (Matei 26:39), exprimă adâncimea sacrificiului și a supunerii față de voia divină.

• CITEŞTE ŞI:  10 curiozităţi despre Antarctica, cel mai mare deşert din lume

Acest loc devine astfel un simbol al confruntării interioare a lui Iisus și a devotamentului său față de misiunea sa divină. Prin agonia din Ghetsimani, Iisus a deschis drumul către răscumpărare și iertare, oferind un exemplu de curaj și supunere în fața adversității.

Conform Evangheliei după Matei 26:47-50, Iuda s-a apropie de Iisus și l-a sărutat ep obraz, semn convenit cu autoritățile pentru a-l identifica pe Mântuitor. Acest sărut a fost semnul convenit de Iuda pentru a-l identifica pe Iisus în mijlocul discipolilor săi. Acest sărut, rămas în istorie ca „sărutul trădării”, a dus la arestarea lui Iisus și la începutul evenimentelor care au condus la crucificare.

Astfel, Grădina Ghetsimani nu numai că a fost locul unde Iisus a experimentat agonia interioară înainte de a fi trădat, ci și locul în care acest act de trădare s-a desfășurat, marcând începutul suferinței Sale fizice și a călătoriei spre crucificare.

Importanța Religioasă

Grădina Ghetsimani a devenit un loc de pelerinaj pentru creștini din întreaga lume. Mulți credincioși vin să se roage și să reflecteze asupra sacrificiului lui Isus Hristos în acest loc sfânt. Grădina este împrejmuită de livezi de măslini vechi, despre unii dintre ei spunându-se că ar exista încă de pe vremea Mântuitorului.

Biserica Națiunilor, cunoscută și sub denumirea de Biserica Tuturor Neamurilor, se află în apropiere și este construită pe locul tradițional al rugăciunii lui Iisus. Această biserică reprezintă unitatea popoarelor și a credincioșilor în jurul valorilor creștine. Aşadar, este un loc sfânt pentru creștinii de toate confesiunile, care vin aici să se roage și să mediteze la suferința și la jertfa lui Iisus.

• CITEŞTE ŞI:  10 religii ciudate şi cum au ajuns oamenii adepţii acestora

Ghetsimani astăzi

Grădina Ghetsimani a fost păstrată în mare măsură în starea sa naturală, oferind vizitatorilor o atmosferă autentică și liniștită. Pelerinii se pot plimba printre măslinii bătrâni, simțind conexiunea cu istoria și spiritualitatea locului.

În concluzie, Grădina Ghetsimani rămâne un loc fascinant, îmbibat de istorie și adânc înrădăcinat în tradiția creștină. Este un loc care ne amintește de momentele cruciale ale agniei lui Iisus și de importanța rugăciunii și supunerii în fața voii divine. Prin pașii lor printre umbrele milenare ale măslinilor, pelerinii continuă să găsească inspirație și reflecție în acest sanctuar sacru al creștinismului.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

3
3 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via