Un hacker profesionist dezvăluie cele 5 greșeli principale de securitate pe care le faci cu dispozitivele tale în online

Noutăţi

Datale colectate de companiile de securitate cibernetică arată că la fiecare două săptămâni apare o nouă înșelătorie sau un nou tip de hacking. Fie că vorbim despre un hacker profesionist, fie că e un amator dornic să-şi testeze noile abilităţi pentru a vedea dacă, într-adevăr, funcţionează, prejudiciile cauzate se ridică la zeci de milioane de dolari.

Poate fi vorba despre un apel telefonic venit de nicăieri, un mesaj emoţionant fraudulos sau un link dubios într-un e-mail primit de la un prinţ nigerian dornic să facă bine unui necunoscut, însă un lucru e cert: escrocheriile par să devină din ce în ce mai sofisticate. Acest lucru face mult mai greu să ne dăm seama ce este de fapt autentic şi ce este ţeapă.

Unii escroci sunt atât de convingători, încât trebuie să fim cu adevărat în gardă pentru a ne asigura că nu devenim victimele celui mai recent hacker.

Şi cine ar putea să ne dea mai bine sfaturi despre cum să ne ferim de acest tip de activitate criminală decât un hacker profesionist?[sursa]

hacker profesionist
Kieran Burge este un hacker profesionist

Kieran Burge este consultant de securitate la compania Prism Infosec și are misiunea de a testa securitatea cibernetică a întreprinderilor și de a căuta, în esență, orice slăbiciune care ar putea fi exploatată.

Hackerul a dezvăluit unele dintre cele mai mari greșeli pe care le facem cu toții online, iar unele dintre acestea vă vor șoca serios.

Greşeli pe care le facem cu toţii, expuse de un hacker profesionist

Utilizarea de software neactualizat

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le putem face este să nu ne actualizăm dispozitivele.

• CITEŞTE ŞI:  Tunelurile lui Claudius, cel mai lung sistem de canale subterane, vreme de sute de ani

Este atât de ușor să amânăm o actualizare, mai ales atunci când apare acea căsuță cu „amintește-mi mâine”.

Dar software-ul neactualizat este un punct slab atunci când vine vorba de protejarea dispozitivelor dumneavoastră, a declarat Kieran Burge: „Software-ul neactualizat este o problemă foarte mare, deoarece, dacă software-ul a fost actualizat, este probabil pentru că există o problemă de securitate.” Ceea ce este oarecum logic.

Reutilizarea parolelor

Un alt pas greșit este folosirea aceleiași parole pentru toate aplicațiile, ceea ce este întotdeauna tentant. La urma urmei, având o singură parolă, este mai ușor de reținut.

Dar acest lucru vă expune unui risc uriaș, deoarece, odată ce parola este spartă pe un cont, un hacker poate avea acces, în esență, la toate conturile dumneavoastră.

„Indiferent de site-ul căruia îi dai informații, nu știi ce vor face cu acele informații sau cum le vor proteja.”, a spus Burge.

Partajarea excesivă online

Dacă distribuiți prea multe informații online – de exemplu, pe rețelele de socializare – în esență, le furnizați hackerilor informații.

Burge a explicat că hackerii pot răscoli site-urile de socializare pentru a căuta detalii care ar putea oferi indicii pentru nume de utilizator și pentru parole.

Există, de asemenea, o metodă destul de înfricoșătoare numită „sim-jacking”, prin care infractorii găsesc informații precum data nașterii și adresa dumneavoastră.

„Odată ce ai toate aceste informații, poți folosi tehnici de inginerie socială pentru a suna la furnizorul de telefonie mobilă și a-l convinge să transfere numărul de telefonie mobilă pe o nouă cartelă SIM.”, a spus Burge.

Acest lucru este deosebit de periculos, deoarece multe conturi folosesc numerele noastre de telefon mobil pentru autentificarea cu mai mulți factori.

• CITEŞTE ŞI:  Centura Kuiper de la marginea Sistemului Solar este mai mare decât s-a crezut până acum

Utilizarea rețelelor Wi-Fi publice

Cu toții ne-am conectat la un Wi-Fi public la un restaurant sau la aeroport, mai ales când suntem într-o ţară străină şi vrem să facem economie la date. Dar dacă faceți acest lucru în mod regulat, ar putea fi timpul să vă reconsiderați opţiunile.

Acest lucru se datorează faptului că, de cele mai multe ori, rețelele publice nu sunt protejate și datele nu sunt criptate.

„Cineva ar putea fi așezat în afara unei rețele WiFi publice și ar putea asculta pur și simplu ceea ce se trimite. Ar putea fi în cafenea sau ar putea folosi hardware specializat pentru a crește raza de acțiune la care poate asculta rețeaua.”, a explicat Burge.

Daţi clic pe linkuri dubioase

Pare un lucru evident, dar hackerii pot fi foarte isteți și ne pot prinde când ne așteptăm mai puțin.

Asigurați-vă că verificați întotdeauna înainte de a da clic pe orice link, chiar dacă pare legitim sau pare să provină dintr-o sursă autentică.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

artă rupestră şi urme de dinozauri

Desene preistorice descoperite alături de urme de dinozaur vechi de 145 de milioane de...

0
Desene preistorice sub formă de petroglife și urmele de dinozaur nu au mai fost găsite niciodată atât de aproape unele de celelalte. Paleontologia și arheologia...
veveriță din Epoca de Gheață

Un ghem de blană înghețată se dovedește a fi o veveriță din Epoca de...

0
Nu vă lăsați înșelaţi de această minge de blană modestă. În realitate, sunt rămășițele mumificate ale unei veverițe de pământ arctice vechi de 30.000...
piatra neagră

Piatra Neagră şi Kaaba din Mecca, locul venerat de musulmani

0
Religia musulmană este ultima dintre marile religii monoteiste apărută în istoria umanităţii. Deşi are un caracterul războinic, exprimat mai ales prin fanatismul multora dintre...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via