China a construit cel mai adânc și cel mai mare laborator din lume. Ce experimente vor să facă în subteran

2 min


2
2 puncte

Oamenii de știință din China au inaugurat cel mai adânc și cel mai mare laborator din lume.

Aflat la 2,4 kilometri adâncime, sub Munții Jinping din sud-vestul Chinei, laboratorul va fi folosit de cercetători pentru a studia materia întunecată.

Materia întunecată este o substanță misterioasă care reprezintă aproximativ 85% din masa universului, dar care nu interacționează cu materia obișnuită sau cu lumina. Există mai multe teorii despre natura și originea materiei întunecate, dar niciuna nu a fost confirmată experimental. 

Deși cercetătorii cred că este „lipiciul” care susține structurile Universului, materia întunecată încă nu a fost observată în mod direct, iar asta pentru că nu ar fi capabilă să interacționeze cu alte tipuri de materie sau să reflecte ori să absoarbă lumina.

Cu alte cuvinte, China vrea cu orice preț să fie în fruntea eforturilor pentru rezolvarea acestui mister cosmologic.[sursa]

cel mai mare laborator din lume china
China a construit cel mai adânc şi cel mai mare laborator din lume

Prima parte din noul laborator China Jinping Underground Laboratory (CJPL), și-a deschis porțile în anul 2010. Lucrările de extindere au început în anul 2020 și au fost finalizate în decembrie 2023. Din acel moment, China a doborât recordul pentru cel mai adânc și cel mai mare laborator subteran din lume. Deținătorul anterior al recordului a fost Laboratori Nazionali del Gran Sasso din Italia.

Laboratorul CJPL are un volum total de circa 1 milion de metri cubi și este accesibil prin două tuneluri rutiere de 17,5 kilometri fiecare.

• CITEŞTE ŞI:  Moartea lui Mihai Eminescu, un subiect controversat şi intens disputat

Cercetătorii din China folosesc un detector de ultimă generație

Dacă nu te afli în subteran, detectarea materiei întunecate de pe Pământ este „ca și cum ai încerca să auzi vocea unui copil de pe un stadion în timp ce toată lumea țipă”, a explicat Marco Selvi, fizician la Institutul Național de Fizică Nucleară din Bologna, Italia.[sursa]

Aşadar, pentru a detecta materia întunecată, este nevoie de un mediu foarte izolat și protejat de radiațiile cosmice sau de cele provenite din rocile sau apa din jur. De aceea, laboratoarele subterane sunt ideale pentru astfel de experimente, deoarece grosimea muntelui de deasupra oferă un scut natural împotriva interferențelor. Cu cât laboratorul este mai adânc, cu atât este mai redusă probabilitatea ca particulele nedorite să ajungă la detectoare.

Cercetătorii din China folosesc un detector de ultimă generație numit PandaX-4T și speră că particulele de materie întunecată vor intra în coliziune cu un atom de xenon, eveniment ce ar trebui cel puțin teoretic să emită suficientă lumină încât să apară pe fotosenzorii detectorului.

„Cu sensibilitate mai bună, ne putem juca și putem testa diferitele tipuri de interacțiuni.”, a spus fizicianul Ning Zhou, membru al echipei PandaX-4T.

China investeşte sume enorme în cel mai mare laborator din lume

Un detector diferit, numit China Dark Matter Experiment (CDEX), este conceput pentru a detecta un singur tip de particulă de materie întunecată și folosește germaniu, un element chimic rar similar siliconului pe care oamenii de știință speră să-l folosească pentru a detecta Weakly Interacting Massive Particles (WIMPs), unul dintre cei mai promițători candidați pentru materie întunecată.

• CITEŞTE ŞI:  Arheologii au descoperit un castel medieval ascuns sub un hotel

Pe scurt, China are planuri mari și nu se teme să investească sume enorme în căutarea particulelor de materie întunecată. Însă, chiar și cu cele mai scumpe dispozitive din lume, substanța rămâne deocamdată un mister.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

2
2 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via