Iacob cel Drept, fratele lui Iisus Hristos

6 min


5
5 puncte

Iacob cel Drept, cunoscut și ca Iacob Fratele Domnului sau Iacob Ruda Domnului, a fost unul dintre cele mai enigmatice și controversate personaje din creștinismul timpuriu. Este menționat în Noul Testament ca fiind „frate al Domnului” (Galateni 1:19), dar și unul dintrei cei 70 de apostoli, fiind considerat tototadă şi primul episcop al Ierusalimului.

Iacob cel Drept este autorul unei epistole care îi poartă numele și care insistă pe importanța faptelor bune ca dovadă a credinței creştine (Iacov 2:14-26). Iacov este venerat ca sfânt în diferite tradiții creștine, care îi atribuie diverse titluri, cum ar fi „cel Drept”, „fratele Domnului”, „fratele lui Dumnezeu” sau „primul episcop al Ierusalimului”. Iacob este, de asemenea, protagonistul unor legende și tradiții care îi demonstrează pietatea, înțelepciunea și martiriul.

Relația lui Iacob cel Drept cu Iisus

Una dintre cele mai complexe probleme legate de Iacob cel Drept este însăşi natura relației sale cu Iisus. Noul Testament îl numește „frate al Domnului”, dar acest termen poate avea mai multe sensuri posibile. Există patru ipoteze principale care încearcă să explice cum era Iacob înrudit cu Iisus.

Frate vitreg

Această ipoteză susține că Iacob era fiul lui Iosif dintr-o căsătorie anterioară celei cu Maria, mama lui Iisus. Astfel, Iacob ar fi fost frate vitreg cu Iisus, având același tată, dar mame diferite.

Această ipoteză se bazează pe o interpretare literală a pasajelor din evanghelii care vorbesc despre frații și surorile lui Iisus (Marcu 6:3; Matei 13:55-56) și pe o presupunere că Maria a rămas fecioară toată viața. Această variantă a fost susținută de unii părinți ai bisericii, cum ar fi Origene sau Epifanie.

Iacob cel Drept

Frate drept

Conform acestei ipoteze, Iacob cel Drept ar fi fost fiul lui Iosif și al Mariei, aşadar frate consangvin cu Iisus, întrucât aveau aceiași părinți. Astfel, Iacob ar fi fost unul dintre frații mai mici ai lui Iisus, născuți după nașterea sa miraculoasă.

Această ipoteză se bazează pe o interpretare literală a pasajelor din evanghelii care vorbesc despre frații și surorile lui Iisus (Marcu 6:3; Matei 13:55-56) și pe o respingere a dogmei catolice și ortodoxe despre fecioria perpetuă a Mariei. Versiunea aceasta a fost susținută de unii teologi protestanți, cum ar fi Martin Luther sau John Calvin.

• CITEŞTE ŞI:  Ce sunt umbrele de la Hiroshima? Povestea macabră a siluetelor de pe asfalt şi care este adevărul

Verișor

Această variantă indică faptul că Iacob cel Drept ar fi fost fiul unei rude apropiate a Mariei, fiind aşadar verișor cu Iisus. Cei doi aveau mame diferite, dar înrudite. Astfel, Iacob ar fi fost unul dintre verii lui Iisus, care erau numiți „frați” în sens larg, conform uzanței iudaice.

Ipoteza se bazează pe o interpretare mai flexibilă a termenului de „frate” din evanghelii și pe o conciliere între dogma despre fecioria perpetuă a Mariei și existența rudelor lui Iisus. Această teorie a fost susținută de unii părinți ai bisericii, cum ar fi Sfântul Ieronim sau Sfântul Augustin.

Nu erau rude

Conform acestei ipoteze, Iacob cel Drept nu era înrudit din punct de vedere biologic cu Iisus, ci doar spiritual, prin credința comună în el ca Mesia. Astfel, Iacob ar fi fost unul dintre discipolii lui Iisus, care erau numiți „frați” în sens spiritual, conform uzanței creștine.

Această ipoteză se bazează pe o interpretare mai profundă a termenului de „frate” din epistolele evanghelice și pe o distincție între familia naturală și cea spirituală a lui Iisus. Această ipoteză a fost susținută de unii cercetători moderni, cum ar fi John Dominic Crossan sau James Tabor.[sursa]

Fiecare dintre aceste ipoteze are argumente pro și contra, dar nu s-a ajuns la un consens academic. Ceea ce este sigur este că indiferent de natura relației sale cu Iisus, Iacob nu a fost unul dintre cei doisprezece apostoli originali ai lui și nici nu l-a urmat pe parcursul misiunii Sale pământeşti. Iacob cel Drept s-a convertit la creștinism după după ce a avut o viziune cu învierea Lui Iisus, fapt care l-a convins că fratele său era cu adevărat Fiul lui Dumnezeu.

Rolul în creștinismul timpuriu

După convertirea sa, Iacob a devenit unul dintre liderii creștinismului timpuriu. A dobândit o autoritate în faţa celorlalţi apostoli, recunoscută și de comunitățile creștine.

Iacob cel Drept a fost numit „stâlp al Bisericii” și „primul episcop al Ierusalimului”. A avut un rol decisiv în rezolvarea unor probleme teologice și practice care au apărut în creștinismul primitiv, cum ar fi raportul dintre credință și fapte, dintre legea iudaică și harul creștin, dintre evrei și neamuri.

• CITEŞTE ŞI:  Resturile avionului cu care s-a prăbuşit Amelia Earhart în urmă cu aproape 90 de ani ar fi fost găsite

Iacob a avut însă și unele conflicte cu apostolul Pavel, care era mai radical în susținerea libertății creștine față de legea iudaică. Cei doi au avut viziuni diferite asupra modului în care trebuia să se raporteze creștinismul la iudaism.

Iacob a fost un scriitor inspirat, care a lăsat posterității o epistolă care îi poartă numele și care face parte din canonul Noului Testament. Epistola are un caracter moral și practic, insistând pe importanța faptelor bune ca dovadă a credinței vii. Iacob combate ideea că omul se poate mântui doar prin credința fără fapte, spunând că „credința fără fapte este moartă” (Iacov 2:26). Dă exemplul lui Avraam, care „a fost îndreptat prin fapte, când a adus pe fiul său Isaac pe altar” (Iacov 2:21). Iacob îi îndeamnă pe creștini să fie „făcători ai Cuvântului și nu numai ascultători” (Iacov 1:22), să-și stăpânească limba, să nu facă diferențe de clasă sau de avere, să se roage cu credință și să se spovedească.

Moartea și moștenirea lui Iacob cel Drept

Iacob a murit ca martir în anul 62 d.Hr.. A fost ucis de autoritățile iudaice din Ierusalim. Sursele antice oferă detalii diferite despre circumstanțele morții sale. Istoricii iudei Flavius Iosefus și Hegesippus spun că Iacob a fost lapidat, după ce a fost acuzat de încălcarea legii și condamnat de Marele Preot Anania al II-lea. Hegesippus adaugă că Iacob a fost aruncat mai întâi de pe un turn al Templului și că a fost lovit cu un ciomag în cap. Alte tradiții spun că Iacob a fost crucificat, spânzurat, tăiat cu ferăstrăul sau bătut cu o bâtă.

Moartea lui Iacob cel Drept a provocat indignare printre iudeii pioși, care îl respectau pentru sfințenia sa. Unii dintre ei au considerat că distrugerea Ierusalimului de către romani în anul 70 d.Hr. a fost o pedeapsă divină pentru uciderea lui Iacob. Creștinii l-au venerat pe Iacob ca pe un sfânt și un martir, construindu-i o biserică pe locul unde se credea că a fost îngropat.

Iacob cel Drept a fost un model de pietate, de înțelepciune și de dreptate, care a inspirat generații întregi de credincioși. A fost un martor al lui Iisus, atât prin viața sa, cât și prin moartea sa.

Iacob cel Drept
Osuarul care ar conţine rămăşiţele pământeşti ale lui Iacob cel Drept

Descoperirea rămăşiţelor pământeşti ale lui Iacob cel Drept

În anul 2002, a apărut o descoperire arheologică care a stârnit un mare interes și o mare controversă în lumea academică și religioasă. O mică ladă din piatră, numită osuar, pe care era inscripționat numele lui Iacob, fiul lui Iosif, fratele lui Iisus. Osuarul datează din primul secol d.Hr. și ar putea fi prima dovadă arheologică a existenței lui Iisus din Nazaret.

• CITEŞTE ŞI:  Cum a schimbat Mesopotamia lumea. Civilizaţiile care au influenţat cursul istoriei

Osuarul a fost cumpărat de un colecționar israelian, Oded Golan, care l-a prezentat unui epigrafist francez, André Lemaire, pentru a-i evalua autenticitatea. Lemaire a publicat un articol în revista Biblical Archaeology Review, în care susținea că osuarul aparținea cu mare probabilitate lui Iacob cel Drept, fratele lui Iisus.[sursa]

Autoritățile israeliene au confiscat osuarul și l-au supus unor analize științifice, care au arătat că inscripția este parțial falsificată. Mai precis, partea care spune „fratele lui Iisus” ar fi fost adăugată ulterior de un falsificator, pentru a crește valoarea osuarului. Golan și alți patru complici au fost acuzați de falsificare și trafic de antichități și au fost judecați într-un proces care a durat șapte ani.

În anul 2012, toţi inculpaţii au fost achitaţi, pe motiv că nu au existat dovezi suficiente pentru a dovedi falsificarea inscripției. Judecătorul a spus că nu poate exclude posibilitatea ca osuarul să fie autentic și că inscripția să fi fost făcută în antichitate.

După verdict, osuarul i-a fost restituit lui Golan, care l-a expus publicului într-o expoziție din Toronto, Canada, în anul 2013. El a declarat că nu intenționează să vândă osuarul și că își dorește ca acesta să fie studiat mai mult de specialiști.

Opiniile academice sunt împărţite şi în ziua de azi. Unii cercetători susțin că osuarul este o fraudă sofisticată, care a folosit tehnici moderne pentru a imita scrierea antică. Alții susțin că osuarul este autentic și că inscripția este originală, bazându-se pe argumente lingvistice, statistice și paleografice.

Dacă osuarul este autentic, el ar reprezenta o dovadă extraordinară pentru existența istorică a lui Iisus din Nazaret și a fratelui său Iacob cel Drept.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

5
5 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via