Un inel vechi de 1900 de ani conţine o imagine holografică: inelul lui Titus Carvilius Gemello

2 min


1
1 punct

Un inel vechi de 1900 de ani, care conţine o imagine holografică, a impresionat atât oamenii de rând, cât şi lumea ştiinţifică prin modul interesant de realizare a bijuteriei. Inelul lui Titus Carvilius Gemello a fost găsit pe degetul unei matroane romane, nobila Aebutia Quarta, într-un mormânt Flavio-Traianic, cunoscut în prezent sub numele de „Hipogeul Ghirlandei”. Mormântul a fost descoperit abia în anul 2000 în necropola de la Grottaferrata, lângă Roma.

Capela subterană conținea două sarcofage de marmură de o excelentă factură, cu decorații în relief, inscripționate cu numele celor doi defuncți: Carvilio Gemello și Aebutia Quarta.

Spre marea surpriză a arheologilor, atunci când sarcofagele au fost deschise, au constatat că trupurile erau încă intacte: îmbălsămarea la care au fost supuse a permis o stare de conservare extraordinară, atât de mult încât rămășițele lui Carvilio au devenit cunoscute sub numele de „Mumia Romei”.

Trupul lui Carvilio a fost înfășurat într-un giulgiu și complet acoperit cu flori. Ghirlande mari și în stare bună acopereau jumătatea superioară a corpului, una dintre ele fiind așezată în jurul capului. Femurul său a fost găsit fracturat în două locuri. În plus, s-a găsit un procent ridicat de arsenic în păr, astfel că în ceea ce privește circumstanțele morții sale s-a emis ipoteza atât a septicemiei cauzată de o rană sau a unei căderi de pe cal, precum și a otrăvirii.

Carvilio murise destul de tânăr, la vârsta de numai 18 ani, în timp ce mama sa, Aebutia, l-a urmat câțiva ani mai târziu, la vârsta de 40-45 de ani.

inel vechi de 1900 de ani
inelul lui titul carvilius gemello
Inelul lui Titus Carvilius Gemello pare a fi o bijuterie modernă
inel vechi de 1900 de ani
Detaliu cu imaginea de pe inel

Un inel vechi de 1900 de ani prezintă un efect holografic impresionant

Trupul Aebutiei era abia perceptibil, deoarece era acoperit cu o mantie vegetală formată din sute de ghirlande mici. Pe cap era așezată o perucă bine conservată, înfășurată într-o plasă țesută cu fir dublu de aur fin, terminată cu o împletitură.

• CITEŞTE ŞI:  Poporul Tuareg, oamenii "abandonaţi de zei" din deşertul Sahara, unde femeile au un rol diferit

Pe degetul ei se afla inelul de aur, cu o lunetă din cristal de stâncă lucrat în caboșon, prin a cărei suprafață superioară convexă se vedea bustul unei figuri masculine executat fin pe o foaie de microrelief. Astfel s-a creat o imagine holografică, ce fascinează privitorul, având în vedere mai ales vechimea bijuteriei.

Efectul luminos al lentilei de cristal conferă o profunzime misterioasă imaginii defunctului. Se pare că, în urma pierderii fiului său iubit, Aebutia a comandat inelul prețios din aur pentru a-i păstra vie amintirea.

Inelul este expus în prezent la Museo Archeologica Nazionale di Palestrina.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

1
1 punct
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via