Jean-Dominique Bauby, omul care a rămas paralizat şi a scris o carte clipind

Noutăţi

Jean-Dominique Bauby a fost un jurnalist francez, autor şi redactor-şef al revistei Elle, devenit cunoscut în lumea întreagă după ce a scris o carte ajunsă bestseller, clipind.

Jean-Dominique Bauby s-a născut în anul 1952, în Paris, Franţa, crescând în casa în care a locuit şi marele scriitor Alfred de Musset. A devenit jurnalist, lucrând pentru revista de modă Elle, mai întâi ca autor, devenind apoi redactor-şef.

Pe 8 decembrie 1995, la vârsta de 43 de ani, viaţa lui Bauby a luat o întorsătură dramatică. A suferit un atac vascular cerebral în timp ce îşi ducea fiul la o piesă de teatru.

A intrat într-o comă profundă. Trei săptămâni mai târziu, jurnalistul s-a trezit, însă a simţit că ceva nu era în regulă. Deşi creierul îi funcţiona corect, corpul nu reacţiona deloc. Funcţiile motrice îi lipseau în totalitate.

A fost diagnosticat de medici cu sindromul „locked-in”, adică închis în sine însuşi. Era, practic, prizonier într-un corp inert.

scris o carte clipind

A scris o carte clipind

Singurul mod în care jurnalistul putea comunica cu cei din jur era prin intermediul pleoapei ochiului stâng. Întins pe patul de spital, a început să comunice mai întâi cu copiii săi, după care şi cu alte persoane. Era singurul muşchi pe care îl putea controla.

În următoarele luni, Bauby a slăbit aproape 30 de kilograme. Cu toate acestea, francezul nu şi-a pierdut dorinţa de a trăi.

Înainte de accidentul vascular care i-a furat viaţa, jurnalistul semnase un contract pentru scrierea unei cărţi. Şi avea de gând să-şi respecte promisiunea, indiferent de starea sa.

Sandrine Fichou, expertă în comunicare, a aranjat literele alfabetului în funcţie de frecvenţa cu care erau utilizate de către Bauby. Astfel, jurnalistul putea dicta literele folosindu-se de pleoapa pe care o mai putea controla. Éditions Robert Laffont, compania cu care semnase contractul pentru scrierea cărţii, a trimis-o pe Claude Mendibil pentru a scrie cartea lui Bauby după dictare.

• CITEŞTE ŞI:  Nefertiti, frumoasa regină care a condus Egiptul

Tânăra recita literele alfabetului aranjate după cum am precizat anterior, până când Jean-Dominique Bauby clipea la auzul literei corecte. În acest mod a fost scrisă cartea „Scafandrul şi fluturele”. 130 de pagini au fost scrise după dictare literă cu literă, pe parcursul a două luni, câte 3 ore pe zi, 7 zile pe săptămână.

Cartea „Scafandrul şi fluturele” a fost publicată pe 7 martie 1997, devenind bestseller. Două zile mai târziu, pe 9 martie 1997, Jean-Dominique Bauby a murit.[Emag]


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

grigore ureche

Grigore Ureche, primul mare cronicar român

0
Grigore Ureche a fost unul dintre primii cărturari români şi primul mare cronicar moldovean, autor al lucrării "Letopiseţul Ţării Moldovei", scris între anii 1642-1647. Grigore...
victor babeş

Victor Babeş, unul dintre cei mai renumiţi savanţi români din istorie

0
Victor Babeş a fost un bacteriolog și morfopatolog român, profesor universitar, dar şi unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în...
Edward G. Robinson

Edward G. Robinson, singurul actor născut în România, care a câştigat Premiul Oscar

0
Edward G. Robinson a fost singurul actor cu origini româneşti care a câştigat un Premiu Oscar. A emigrat în SUA din România, alături de...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via