Jean-Dominique Bauby, omul care a rămas paralizat şi a scris o carte clipind

2 min


15
15 puncte

Jean-Dominique Bauby a fost un jurnalist francez, autor şi redactor-şef al revistei Elle, devenit cunoscut în lumea întreagă după ce a scris o carte ajunsă bestseller, clipind.

Jean-Dominique Bauby s-a născut în anul 1952, în Paris, Franţa, crescând în casa în care a locuit şi marele scriitor Alfred de Musset.

A devenit jurnalist, lucrând pentru revista de modă Elle, mai întâi ca autor, devenind apoi redactor-şef.

Pe 8 decembrie 1995, la vârsta de 43 de ani, viaţa lui Bauby a luat o întorsătură dramatică. A suferit un atac vascular cerebral în timp ce îşi ducea fiul la o piesă de teatru.

A intrat într-o comă profundă. Trei săptămâni mai târziu, jurnalistul s-a trezit, însă a simţit că ceva nu era în regulă. Deşi creierul îi funcţiona corect, corpul nu reacţiona deloc. Funcţiile motrice îi lipseau în totalitate.

A fost diagnosticat de medici cu sindromul „locked-in”, adică închis în sine însuşi. Era, practic, prizonier într-un corp inert.

scris o carte clipind

A scris o carte clipind

Singurul mod în care jurnalistul putea comunica cu cei din jur era prin intermediul pleoapei ochiului stâng. Întins pe patul de spital, a început să comunice mai întâi cu copiii săi, după care şi cu alte persoane. Era singurul muşchi pe care îl putea controla.

În următoarele luni, Bauby a slăbit aproape 30 de kilograme. Cu toate acestea, francezul nu şi-a pierdut dorinţa de a trăi.

Înainte de accidentul vascular care i-a furat viaţa, jurnalistul semnase un contract pentru scrierea unei cărţi. Şi avea de gând să-şi respecte promisiunea, indiferent de starea sa.

Sandrine Fichou, expertă în comunicare, a aranjat literele alfabetului în funcţie de frecvenţa cu care erau utilizate de către Bauby. Astfel, jurnalistul putea dicta literele folosindu-se de pleoapa pe care o mai putea controla.

Éditions Robert Laffont, compania cu care semnase contractul pentru scrierea cărţii, a trimis-o pe Claude Mendibil pentru a scrie cartea lui Bauby după dictare.

Tânăra recita literele alfabetului aranjate după cum am precizat anterior, până când Jean-Dominique Bauby clipea la auzul literei corecte. În acest mod a fost scrisă cartea „Scafandrul şi fluturele”.

130 de pagini au fost scrise după dictare literă cu literă, pe parcursul a două luni, câte 3 ore pe zi, 7 zile pe săptămână.

Cartea „Scafandrul şi fluturele” a fost publicată pe 7 martie 1997, devenind bestseller. Două zile mai târziu, pe 9 martie 1997, Jean-Dominique Bauby a murit.[Emag]


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

15
15 puncte

0 Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide