Vasile Blidaru, ultimul haiduc român al anilor ’50, trăda chiar de femeia pe care o iubea

4 min


3
3 puncte

Vasile Blidaru, un nume care răzbate din trecutul zbuciumat al României, a fost ultimul „haiduc” al anilor ’50, vânat de comuniști aproape 10 ani prin pădurile din Maramureș.

Personaj de legendă, el încă își găsește loc în amintirile oamenilor de la sfârșitul secolului trecut, activând în anii tumultuoși ai României postbelice, când regimul comunist își întindea tentaculele asupra țării.

Vasile Blidaru: haiducul cu inimă neîmblânzită

Vasile Blidaru și-a petrecut viața ascunzându-se în munți, apărându-și comunitatea împotriva nedreptăților regimului comunist. În ciuda riscurilor iminente, acest haiduc a devenit o legendă, simbolizând curajul și rezistența împotriva opresiunii. Deși multe legende i-au fost atribuite, unele reale, altele însă neconfirmate, există date certe care au fost studiate de istorici și pasionați de istorie.[sursa]

vasile blidaru
Vasile Blidaru, considerat a fi ultimul haiduc al anilor ’50

Se credea despre Vasile Blidaru că este capabil să-și facă singur arme în pădure și că și-a construit veritabile buncăre, unde nu ar fi putut fi găsit. Se mai spunea că era spion, dar nici această afirmație nu a putut fi verificată.

Cu toate acestea, a fost prins în casa unei femei. Indiferent cum au fost descrise faptele haiducului, există o certitudine: Vasile Blidaru a fost împușcat în curtea casei Floricăi Rogoz, femeia care i-a fost iubită. Tânăra l-a trădat pentru a-și salva soțul din pușcărie.

Indiferent cum au fost descrise faptele haiducului, există o certitudine și anume că Vasile Blidaru a fost împușcat în curtea casei Floricăi Rogoz, ce i-a fost iubită. Ea l-a trădat pentru a-și salva soțul din pușcărie.”, scrie pasionatul de istorie Ionel Mesaroș, care a publicat fragmente din volumul dedicat „haiducului” Vasile Blidaru, din care reiese cum acesta a fost trădat de femeia pe care o iubea.

• CITEŞTE ŞI:  Walt Disney: respins de nenumărate ori, nu s-a lăsat doborât de eşecuri şi a reuşit să creeze un imperiu de miliarde

Florica Rogoz: femeia care l-a trădat pe Vasile Blidaru

Florica a locuit la Huta într-o căsuță mică, lângă pădurea care coboară și azi până în curtea familiei Rogoz. Ea a murit în 1973 și a avut trei copii: Emilia, Liviu și Maria. Fiica Emilia neagă faptul că Vasile Blidaru a fost iubitul mamei sale și spune, de asemenea, că mama ei nu l-a trădat pe acesta. Totodată, Emilia recunoaște că mama ei se cunoștea cu Blidaru pentru că erau și prieteni de familie, mai ales că soția lui Blidaru era o bună croitoreasă, iar mama ei își cosea straiele la aceasta”, a scris Ionel Mesaroş.

Ceea ce este interesant în această poveste este faptul că Traian Rogoz, soțul Floricăi, a fost trădat la Miliție pentru că ar fi avut un cazan de fiert țuică. Acest lucru era interzis în vremea comunismului. Când au sosit milițienii, Traian Rogoz a fugit în munți, unde a stat ani de zile. Ulterior, după ce a fost prins, acesta a fost închis în pușcărie nouă ani.

 „Când au sosit milițienii, Traian Rogoz a fugit în munți, loc unde a stat ani de zile. El a fost închis în pușcărie nouă ani. Până la prinderea lui Traian, preț de șase luni, Emilia și mama sa au fost reținute la Zalău.”, mai arată Ionel Mesaroș.

Până la prinderea lui Traian, preț de șase luni, Emilia și mama sa au fost reținute la Zalău. Supărată pe această situație, Florica i-ar fi cerut lui Blidaru să nu o mai caute, spunându-i că ar putea fi în pericol de acum.

• CITEŞTE ŞI:  George Emil Palade, primul român care a primit un Premiu Nobel: "cel mai bun biolog celular din istorie"

Florica, supărată pe această situație, i-ar fi cerut lui Vasile Blidaru să nu o mai caute, spunându-i că ar putea fi în pericol de acum. Se ştia deja că Blidaru se ascundea de ani de zile de miliție prin pădurile din zona Băseștiului și a localități natale din vecini, Odești din Maramureș.

Blidaru nu a ascultat-o pe Florica și s-a dus la ea ca să-i mărturisească visul ce prevestea curând un mare necaz. Florica Rogoz l-a certat că a vizitat-o din nou, iar când a ieșit din casă a fost împușcat.”, mai arată scriitorul.

Deși fiica femeii nu crede că între cei doi ar fi fost vreo relație, în satul Huta, oamenii își aminteau despre relația celor doi și chiar avea o altă variantă a trădării lui Traian, soțul Floricăi. 

Florica Rogoz a trăit ani buni cu Vasile Blidaru, ce i-a fost amant. Mai mult, Blidaru l-ar fi făcut prins pe Traian Rogoz, pentru a putea trăi liniștit cu soția acestuia. Tot consătenii spun că Florica l-ar fi trădat pe Blidaru, deoarece securiștii i-au promis că dacă va ajuta la prinderea acestuia, îl vor elibera pe Traian. Așa s-a și întâmplat, pentru că după o săptămână de la moartea lui Blidaru, Traian Rogoz a ieșit din pușcărie.”, mai scrie autorul.

Secretul a fost dus în mormânt

Despre Florica se spune că era o femeie extraordinar de frumoasă, „înaltă și zveltă, cu părul lung pe spate, cu o față care putea oricând eclipsa multe artiste ale vremii, fapt pentru care se putea deduce, cu ușurință, de ce o invidia și o bârfea tot satul și de ce Blidaru nesocotea toate pericolele pentru a fi în preajma ei pentru câteva ore.”, mai scrie autorul.

• CITEŞTE ŞI:  Feodor Dostoievski: viaţa fascinantă a unuia dintre cei mai mari scriitori din istorie

Singura ființă care ne-ar fi putut spune adevărul a dus cu ea în mormânt secretul acestei povești de iubire, poate chiar mai frumoasă și mai tragică decât faptele de haiducie, povestite din tată în fiu, și rămase nemuritoare în aceste locuri de codru, unde pădurea coboară în taină în curțile caselor, obosită de atâtea amintiri și legende”, a mai scris Ionel Mesaroș.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

3
3 puncte
Otilia Anuţa
Otilia este profesor de limba română şi colaborator al site-ului DespreLume.ro. Atunci când nu este la catedră, călătoreşte, scrie sau citeşte.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via