Mariţa, eroina de la Smârdan împuşcată de turci la doar 15 ani, în timp ce căra apă soldaţilor români

2 min


11
11 puncte

Marița a fost o adolescentă în vârstă de 15 ani (după alte surse 12 ani), din zona Timocului, care a devenit eroină după ce a fost împușcată de către soldații Imperiului Otoman.

Sacrificiul fetei a avut loc în data de 9 ianuarie 1878, în timp ce ducea apă militarilor români din zona Smârdanului.

Mariţa ducea apă şi alimente soldaţilor români

În timpul Războiului de Independență din anul 1877, Marița s-a alăturat trupelor române în bătălia de la Smârdan. Fetiţa era voluntar, şi căra apă și alimente soldaţilor din tranșee care luptau cu otomanii la sud de Dunăre.

Copila a făcut parte dintr-un grup de 37 de tinere fete care au oferit sprijin activităților Serviciului Sanitar.

În data de 9 ianuarie 1878, Mariţa a fost împuşcată de către soldaţii otomani în timp ce căra, cu o galeată din lemn, apă militarilor români din tranşee.

Mariţa a fost prima dintre cele cinci fete voluntare căzute victime, la Smârdan.

În data de 12 ianuarie 1878, după câteva ore de luptă, Armata Română a cucerit Smârdanul (azi satul se numeşte Inovo şi face parte din comuna Vidin, din Bulgaria), cu prețul vieţii a 286 de soldați și ofițeri.

mariţa smardan
Statuia Mariţei din Calafat şi pictura „Atacul de la Smârdan”, a lui Nicolae Grigorescu

Memoria eroinei de la Smârdan a fost cinstită cu o statuie

În anul 1905, românii si aromânii din Valea Timocului au ridicat la Smârdan, pentru a cinsti memoria Mariței, un monument din bronz ronde-bosse, în apropierea Cimitirului Militarilor Români.

• CITEŞTE ŞI:  În Epoca de Piatră, până și sărutul putea fi o activitate periculoasă

În timpul Primului Război Mondial, în anul 1917, monumentul a fost distrus. A fost dinamitat de către trupele germano-bulgare, care au luptat contra României în timpul războiului.

Trupele germane, conuse de către generalul Mackensen au atacat România din sud. În acest timp, alte trupe germane şi austro-ungare au atacat dinspre Carpați. A fost ocupat Bucureștiul şi două treimi din România, fiind distruse multe alte monumente istorice.

După terminarea războiului, autoritățile bulgare nu și-au mai dat acordul pentru reconstruirea monumentului dedicat Mariţei.

În urma unei iniţiative private a românilor din Timoc, a fost dezvelit în anul 2001 un nou monument în amintirea Mariţei. De această dată, a fost expus pe pământ românesc, într-un parc din oraşul Calafat.

Monumentul este un ronde-bosse din piatră, realizat de un artist vasluian. Statuia o reprezintă pe Mariţa, purtând un costum tradiţional. În mâna stângă fetiţa ţine o găleată, iar în mâna dreaptă, o coroană. În anul 2008, fie din cauza calităţii slabe a materialului, fie din cauza unor rău-voitori, statuia avea braţul drept rupt.

Pe latura dreaptă este fixată o placă din marmură albă, cu inscripţia: „În memoriam Mariţa fetiţa vlahă împuşcată de turci la Smârdan în timp ce ducea apă soldaţilor români 1877”.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

11
11 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via