O metropolă pierdută, veche de 2.500 de ani, a fost descoperită în jungla amazoniană

Noutăţi

O metropolă pierdută, veche de cel puţin 2.500 de ani, este cel mai timpuriu și cel mai mare exemplu de urbanism documentat vreodată în Amazon.

Laserele cu care oamenii de ştiinţă au analizat jungla au scos la iveală ruinele unor orașe și mai vechi ascunse în Amazon. Situată în Valea Upano din Ecuador, această rețea de așezări pierdute de mult timp arată că America de Sud a fost bogată într-o cultură umană extrem de complexă cu mult, mult înainte ca exploratorul Cristofor Columb să ajungă pe țărmurile sale.

Vastele așezări urbane au fost descoperite recent, însă sunt rezultatul a peste 20 de ani de cercetări interdisciplinare, care au inclus munca de teren și cartografierea LIDAR (light detection and ranging). Această tehnologie revoluționară de imagistică permite cercetătorilor să scaneze suprafețe vaste de teren și să detecteze amprentele structurilor ascunse care nu sunt întotdeauna vizibile cu ochiul liber.

În ultima vreme, arheologii au descoperit în bazinul amazonian un număr uriaș de așezări precolumbiene care au rămas nedetectate timp de secole, dacă nu de milenii. Cu toate acestea, această nouă cercetare constituie cel mai vechi și mai mare exemplu de urbanism din Amazon descoperit până acum.[sursa]

metropolă pierdută

O metropolă pierdută, care înflorea cu mult înainte ca restul lumii să afle de existenţa sa

Civilizația recent descoperită a apărut în urmă cu aproximativ 2.500 de ani, construcțiile semnificative având loc între 500 î.Hr. și 600 d.Hr. Rețeaua extinsă de orașe și cetăți este formată din cel puțin 15 așezări distincte de diferite dimensiuni, caracterizate prin platforme și piețe construite, care sunt conectate prin drumuri mari și drepte.

• CITEŞTE ŞI:  Câţi oameni au murit în spaţiu în toată istoria?

Printre numeroasele descoperiri, aceștia au scos la iveală, de asemenea, amprentele a aproximativ 6.000 de platforme dreptunghiulare care măsoară aproximativ 20 de metri pe 10 metri și au o înălțime de până la 3 metri. Amazonul nu este un loc în care să se poată extrage piatră, așa că aceste structuri au fost modelate din pământ și noroi.

Cercetătorii descriu așezările ca fiind un exemplu de „urbanism de grădină”, în care structurile create de om erau strâns legate de parcelele agricole, având sisteme de drenaj extinse și terase. Adică într-un mod similar gospodăriilor din mediul rural de la noi.

Se spune că europenii colonizatori au dat peste orașe gigantice atunci când au pus piciorul pentru prima dată în Amazon. Conform poveștilor, așezările au fost de atunci mistuite de jungla necruțătoare. Inspirați de aceste legende, exploratorul britanic Percy Fawcett și expediția sa au dispărut în anul 1925, în timp ce se aflau în căutarea așa-numitului „Oraș pierdut al lui Z”, o civilizație enigmatică despre care credeau că se află ascunsă în Brazilia.

Aceste povești sunt deseori considerate povești, dar cercetări recente, precum aceasta, sugerează că s-ar putea să fi avut dreptate.

„O astfel de descoperire este un alt exemplu viu al subestimării patrimoniului dublu al Amazoniei: de mediu, dar și cultural și, prin urmare, indigen. La fel ca mulți alții, credem că este esențial să ne revizuim în profunzime preconcepțiile despre lumea amazoniană și, făcând acest lucru, să reinterpretăm contextele și conceptele în lumina necesară unei științe incluzive și participative.”, scriu autorii studiului în concluzia lor.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

sincer origine

Sincer: originea interesantă a acestui cuvânt şi legătura pe care o are cu vechii...

0
Sinceritatea este, pe lângă loialitate, de care este strâns legată, cea mai apreciată trăsătură umană. Atât femeile, cât şi bărbaţii, în perspectiva unei viitoare...
emanuela orlandi

Emanuela Orlandi, fetiţa de 15 ani, care a dispărut în Vatican în condiţii misterioase

0
Emanuela Orlandi s-a născut pe 14 ianuarie 1968, fiind fiica unui angajat de la Vatican, care se ocupa cu organizarea audiențelor papale. Cazul...
planeta nibiru

Planeta Nibiru: misterul de 3.600 de ani al planetei care nu a existat niciodată

0
Planeta Nibiru, cunoscută şi ca Planeta X reprezintă un subiect fascinant și controversat, care a stârnit interesul și imaginația multor oameni de-a lungul timpului....

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via