Planul lui Jeff Bezos de a construi o stație spațială tocmai a trecut patru teste cheie

4 min


3
3 puncte

Planul lui Jeff Bezos de a construi o staţie spaţială care să înlocuiască actuala Staţie Spaţială Internaţională se apropie cu paşi mărunţi de realitate.

Stația Spațială Internațională (SSI) nu va exista pentru totdeauna, iar NASA investește sute de milioane de dolari în potențialele sale înlocuitoare. Un candidat promițător este Orbital Reef – un parteneriat între Blue Origin, compania spațială a lui Jeff Bezos, și Sierra Space.

NASA a raportat că Orbital Reef a depășit patru etape cheie pentru unele dintre cele mai importante tehnologii ale sale, inclusiv un sistem de reciclare a urinei viitorilor astronauți și turiști spaţiali.[sursa]

Planul lui Jeff Bezos
Planul lui Jeff Bezos se apropie de realitate

Nimic nu se pierde, totul se reciclează

„Aceste repere sunt esențiale pentru a ne asigura că o destinație comercială poate susține viața umană.”, a declarat Angela Hart, manager al Programului Comercial de Dezvoltare a Orbitei Terestre Joase din cadrul NASA.[sursa]

Reperele au implicat trecerea unei serii de teste ale sistemului de regenerare al Orbital Reef. Acest sistem va furniza aer curat și apă curată pentru ca oamenii să respire și să bea în timp ce se află pe stația spațială.

Unele dintre teste au inclus capacitatea sistemului de a elimina impuritățile din aer, de a recupera urina pentru reciclare și de a menține un rezervor de apă, a informat NASA.

ISS are un sistem similar care reciclează apa și oxigenul provenite, după cum spune NASA, din „activitățile umane normale”, adică în mare parte respirația, transpirația și urinarea. Exact, sistemul transformă urina în apă potabilă.

• CITEŞTE ŞI:  De ce există atât de multe avertismente de urgență cu privire la eclipsa totală de Soare din acest an?

„Înainte de a vă înfricoșa la gândul de a bea resturile de apă rămasă de la spălătorie și resturile de urină, rețineți că apa obținută în final este mai pură decât majoritatea apei pe care o beți zilnic acasă.”, a declarat fostul comandant al Staţiei Spaţiale Internaţionale, Chris Hadfield, într-un videoclip din anul 2013.

De fapt, astronauții de pe SSI își beau unii altora urina reciclată și curată ca cristalul de aproximativ 15 ani, și asta pentru un motiv întemeiat. Aceasta ajută la reducerea cantității de apă pe care NASA ar trebui să o lanseze în spațiu pentru a-i menține în viață pe astronauți, reducând astfel costurile de lansare și economisind bani.

Planul lui Jeff Bezos privind viitoarea stație spațială a Blue Origin

NASA a acordat 172 de milioane de dolari SUA companiilor Blue Origin și Sierra Space ca parte a obiectivului său de a dezvolta stații spațiale comerciale conduse de americani pe orbita joasă a Pământului, care ar putea înlocui Stația Spațială Internațională după ce aceasta va fi retrasă.[sursa]

Aceste înlocuitoare vor fi un loc în care NASA va putea continua să își trimită astronauții, închiriind propriile camere și spații de laborator. Cu toate acestea, deoarece companiile comerciale ar deține stațiile, acestea ar putea fi deschise și turiștilor spațiali.

„Gândiți-vă la module spațioase cu ferestre mari pentru a vedea Pământul, originea noastră albastră, în timp ce experimentați fiorul imponderabilității într-un confort total.”, precizează compania Blue Origin pe site-ul său.

• CITEŞTE ŞI:  Băile Herculane, de la comoară romană, la ruine româneşti

NASA lasă următoarea generație de stații spațiale pe mâna companiilor comerciale deoarece are priorități mai mari care au nevoie de finanțare. Întreținerea programului SSI costă NASA aproximativ 3 miliarde de dolari pe an, în acest moment.

„Agenția se angajează să continue să lucreze cu industria cu scopul de a avea una sau mai multe stații spațiale pe orbită pentru a asigura concurența, a reduce costurile și a satisface cererea NASA și a altor clienți.”, a declarat Angela Hart într-un comunicat al NASA în ianuarie.

Fără SSI, acest lucru va elibera o parte din presiunea pe bugetul NASA pentru a-și concentra eforturile pe stabilirea unei prezențe umane permanente pe Lună, inclusiv o stație spațială pe orbita lunară și o bază pe suprafața lunară, prin intermediul misiunilor sale Artemis.

„În general, am estimat că totalul costurilor misiunilor Artemis va ajunge la 93 de miliarde de dolari între anii 2012 și 2025.”, a declarat George Scott, inspectorul general interimar al NASA, în timpul unei audieri guvernamentale din ianuarie 2024, adăugând că acest lucru nu a inclus costul lansărilor, care va fi de aproximativ 4,2 miliarde de dolari pe lansare pentru primele patru misiuni Artemis.

În cele din urmă, NASA speră să își canalizeze bugetul către trimiterea de astronauți pe Marte.

Stația Spațială Internațională este deja pe cale de dispariție

Nu este vorba doar de bani. SSI este oricum îmbătrânită. Au apărut fisuri pe un modul rusesc. O altă secțiune a avut scurgeri de aer. În ultimii ani, stația s-a confruntat, de asemenea, cu defecțiuni la toalete, cu variații misterioase de temperatură și cu o defecțiune a sistemului de alimentare cu oxigen.

• CITEŞTE ŞI:  Efectul Cherenkov a fost observat pentru prima dată într-o instalație de fuziune nucleară

Administrația Biden s-a angajat să mențină SSI în funcțiune cel puțin până în anul 2030. Până atunci, NASA își propune să fi făcut deja tranziția către cel puțin o stație spațială privată. Dacă totul decurge conform planului, SSI goală și dezafectată se va împinge singură în atmosfera Pământului și va arde în timp ce se prăbușește spre ocean.

Așadar, încă mai aveți timp să economisiți pentru a prinde o cursă spre Orbital Reef. Costurile biletelor nu sunt disponibile, deocamdată. Ca referință, o călătorie pentru a atinge marginea spațiului pentru doar câteva minute cu ajutorul rachetei New Shepard a companiei Blue Origin poate costa zeci de milioane de dolari.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

3
3 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via