O nouă stea, vizibilă pe cer după 80 de ani, deşi este moartă de mult. Străluceşte la fel ca Steaua Polară

Noutăţi

După 80 de ani, o nouă stea apare pe cer pentru o scurtă perioadă de timp. Mai exact, lumina unei stele moarte de mult timp, poate fi văzută de pe Pământ şi va străluci la fel de puternic precum Steaua Polară (Polaris sau Alpha Ursae Minoris), însă nu pentru o perioadă îndelungată, cum o fac stelele obişnuite, urmând să se retragă din nou în întuneric.

Este vorba despre T Coronae Borealis, un obiect ceresc cunoscut și ca T CrB, care este de fapt o novă, adică o explozie nucleară de la o stea moartă de multă vreme. Unii oameni poate chiar au mai văzut-o pentru că a luminat cerul și în urmă cu aproape 80 de ani, iar generațiile viitoare o vor mai putea vedea din nou peste alți 80 de ani.

Pentru orice altă lume din apropiere, o explozie de tip nova ar fi apocaliptică. Dar pentru privitorii de pe Pământ, aflați la 3.000 de ani-lumină depărtare, „cataclismul este fascinant”, a explicat Bradley Schaefer, astrofizician la Universitatea de Stat din Louisiana, SUA.

o nouă stea pe cer
T Coronae Borealis, o nouă stea vizibilă de pe Pământ

Există peste 400 de nove cunoscute în galaxia Calea Lactee

Ce este o novă? Există peste 400 de nove cunoscute în galaxia Calea Lactee. Exploziile de acest fel apar în urma fuziunii dintre un tip normal de stea (precum Soarele nostru sau o gigantă roșie) și o pitică albă, adică un miez stelar rămas în urmă de la moartea unei stele. Cele două obiecte cad pradă forței gravitaționale până când declanșează o explozie extraordinară în spațiul cosmic.

Piticele albe sunt relativ mici, dar au o densitate atât de mare încât forțele lor gravitaționale „fură” materia bogată în hidrogen de la stelele normale din apropiere. Acel material volatil ajunge pe suprafața piticei albe iar acolo continuă să se acumuleze, astfel că ajunge să-i crească temperatura.

• CITEŞTE ŞI:  Ioana cea Nebună, regina închisă timp de 46 de ani

În cele din urmă, acea materie declanșează o reacție nucleară și o explozie apocaliptică, a explicat dr. Schaefer. „Aceste nove sunt, de fapt, bombe cu hidrogen.”, a adăugat specialistul.[sursa]

Nova nu este același lucru cu supernova, un eveniment care distruge pentru totdeauna o stea și o lasă fără straturile exterioare. După ce „tăciunii nucleari” ai novei se sting, ciclul începe din nou, cu pitica albă iarăși pe drumul spre o altă explozie.

T Coronae Borealis este o novă care apare atunci când o pitică albă extrage suficient de mult din straturile exterioare ale unei gigante roșii care este de aproximativ 74 de ori mai mare decât Soarele nostru. Nova a explodat ultima oară în anul 1946. Astronomii au observat-o și în anul 1866, iar arhivele istorice arată că a fost văzută și în anii 1787 și 1217.

O nouă stea vizibilă de pe Pământ

Majoritatea novelor au cicluri explozive ce durează milenii. Dar T CrB consumă cu repeziciune combustibilul stelar din giganta sa roșie. Observațiile anterioare sugerează că erupe o dată la fiecare 80 de ani, astfel că este o nova recurentă (cu cel puțin o explozie per secol).[sursa]

Observațiile din trecut au mai arătat că nova strălucește într-un mod haotic în anii dinaintea exploziei, iar de data aceasta situația pare să fie la fel. Activitatea sa din ultimul deceniu sugerează că se pregătește de o explozie iminentă, care va avea loc cândva în următoarele săptămâni sau luni, până în septembrie 2024.

T CrB va apărea în constelația Coroana Boreală, mărginită de Hercule și Boarul. „Atunci când va exploda, va fi la fel de luminoasă precum Steaua Polară și va fi vizibilă timp de câteva zile. Veți observa o nouă stea pe cer.”, a spus Bill Cooke, șeful departamentului pentru meteoroizi de la NASA. De asemenea, o vom putea vedea cu ochiul liber.

• CITEŞTE ŞI:  Sucul de roşii ucide una dintre cele mai întâlnite bacterii. Proprietăţile antibacteriene ale sucului de roşii

„Este o șansă unică în viață. Cât de des pot spune oamenii că au văzut explozia unei stele?”, a mai spus dr. Cooke.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

cum poate o oglindă să vadă un obiect

Test de cultură generală: Cum poate o oglindă să reflecte un obiect ascuns în...

0
Poate o oglindă să reflecte un obiect ascuns în spatele unei foi de hârtie? Răspunsul la această întrebare este o chestiune de înțelegere a...
indicii din Iliada

Arheologii au găsit epave folosind indicii din Iliada a lui Homer, scrisă în urmă...

0
Arheologii au folosit indicii din Iliada, celebrul poem al lui Homer, scris în jurul anului 800 î.Hr. și care se desfășoară spre sfârșitul legendarului...

Cum arată şi de când datează cel mai vechi material textil creat de om

0
Fiind atât de comune în ziua de azi, obiectele textile sunt regăsite în orice domeniu de activitate. Dar v-aţi întrebat vreodată când a fost...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via