Stomatologia vikingilor era „surprinzător de avansată”. Vikingii nu erau doar războinici invadatori, ci aveau şi dinţi îngrijiţi

3 min


2
2 puncte

Vikingii au jucat un rol important în cultura populară în ultimul deceniu. Nu numai că au invadat și au jefuit, dar au făcut-o cu dinți frumoși.

Aflăm din ce în ce mai multe detalii fascinante despre viața acestor oameni ai mării, care ne arată că aceștia erau mult mai complecși și mai interesanți decât niște simpli războinici invadatori. Acum, cercetătorii care au studiat stomatologia vikingilor, examinând sănătatea lor dentară, au descoperit că vikingii aveau de fapt o tehnică de îngrijire a dinţilor surprinzător de avansată.

Studiul publicat de o echipă de la Institutul de Odontologie al Universității din Göteborg, în colaborare cu un osteolog de la Muzeul Västergötland, a examinat 3.293 de dinți de la 171 de indivizi care au trăit în Suedia în epoca vikingă.

Situl arheologic de la Varnhem, situat în Västergötland, a fost martorul unor săpături de amploare și oferă o adevărată comoară de informații despre mediile vikinge și medievale în general. Aceasta deoarece conține mii de morminte care datează din secolele al X-lea și al XII-lea d.Hr. În mod esențial, scheletele și dinții celor îngropați în acest sit s-au păstrat remarcabil de bine.[sursa]

stomatologia vikingilor
Au fost descoperite detalii inedite despre stomatologia vikingilor

Stomatologia vikingilor era „surprinzător” de avansată

Echipa a supus specimenele antice unei examinări clinice folosind instrumente standard de stomatologie și raze X. Rezultatele au arătat că 49% din populația vikingă avea una sau mai multe carii și că 13% dintre dinții adulți aveau carii care se extindeau până la rădăcini. Cu toate acestea, copiii cu dinți de lapte sau cu un amestec de dinți de lapte și dinți de adult erau în întregime lipsiți de carii.

• CITEŞTE ŞI:  Circul lui Nero s-a aflat în Vaticanul de azi. A fost locul în care a fost ucis Sf. Petru

Echipa a constatat, de asemenea, că pierderea dinților a fost frecventă în rândul adulților, care au pierdut în medie aproximativ 6% din dinții lor – excluzând măselele de minte – pe parcursul vieții. Și, după cum vă puteți imagina, riscul de pierdere a dinților a crescut odată cu vârsta.

În cele din urmă, se pare că durerile de dinți, pierderea dinților și cariile au fost probleme comune pentru vikingii de la Varnhem. Vikingii aveau o dietă bogată în proteine și fibre, dar și în alimente acide și abrazive, care le afectau smalțul dentar. De asemenea, se confruntau cu diverse boli și infecții orale, care le provoacau carii, abcese și pierderea dinților. Dar cercetătorii au descoperit, de asemenea, că această populație avea modalități interesante de a avea grijă de dinții lor, iar acestea nu erau diferite de tratamentele de astăzi.

„Au existat mai multe semne că vikingii își modificaseră dinții, inclusiv dovezi ale folosirii scobitorilor, ale șlefuirii dinților din față și chiar ale tratamentului dentar al dinților cu infecții.”, a declarat Carolina Bertilsson, medic dentist și cercetător asociat și primul autor al studiului.

Una dintre cele mai sofisticate proceduri practicate în rândul populației din Varnhem a fost utilizarea plombelor în molari. Echipa a găsit dinți care aveau găuri umplute care mergeau de la coroană până la pulpă, o masă de țesut conjunctiv din interiorul dintelui. Echipa crede că aceasta a fost, probabil, o încercare de a ușura presiunea și de a atenua durerile de dinți severe cauzate de infecții.

• CITEŞTE ŞI:  Cel mai lung pod maritim din lume. A costat 20 mld. $, dar este aproape nefolositor

„Acest lucru este foarte interesant de văzut și nu se deosebește de tratamentele dentare pe care le efectuăm astăzi, când găurim dinții infectați. Se pare că vikingii aveau cunoștințe despre dinți, dar nu știm dacă făceau ei înșiși aceste proceduri sau erau ajutați. Acest studiu oferă noi informații despre sănătatea orală a vikingilor și indică faptul că dinții erau importanți în cultura vikingă din Varnhem. De asemenea, sugerează că stomatologia în epoca vikingă era probabil mai sofisticată decât se credea până acum.”, a adăugat Bertilsson.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

2
2 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via