Nu doar genetica este de vină. Riscul de demență la tineri este legat de stilul de viață

2 min


2
2 puncte

În timp ce demența este mult mai frecventă la adulții mai în vârstă, sute de mii de persoane sunt diagnosticate în fiecare an cu demență cu debut tânăr. Un nou studiu extins aruncă o lumină nouă și considerabilă asupra motivelor pentru care riscul de demenţă la tineri are legătură cu stilul de viaţă.

Studiul, la care au participat peste 350.000 de voluntari cu vârsta sub 65 de ani din Marea Britanie, a constatat că statutul socioeconomic scăzut, variația genetică, factorii legați de stilul de viață, cum ar fi consumul de alcool și izolarea socială, precum și problemele de sănătate, inclusiv deficiența de vitamina D, depresia, accidentul vascular cerebral, deficiențele de auz și bolile de inimă, cresc semnificativ riscul de demență precoce.[sursa]

Anterior, cercetările privind demența cu debut tânăr au fost limitate, deși în fiecare an sunt raportate aproximativ 370.000 de cazuri noi în întreaga lume. Constatările acestui studiu indică faptul că ar putea fi posibilă reducerea riscului de demență cu debut tânăr prin luarea în considerare a factorilor legați de stilul de viață și de sănătate.

riscul de demenţă la tineri

Acest lucru deschide noi posibilități pentru strategiile de prevenire. Impactul demenței cu debut tânăr este semnificativ, deoarece persoanele afectate au de obicei locuri de muncă, copii și o viață activă. Înțelegerea diverșilor factori de risc implicați este crucială pentru dezvoltarea unor măsuri de prevenire eficiente.

Sănătatea mintală, inclusiv evitarea stresului cronic, a singurătății și a depresiei, joacă, de asemenea, un rol în demența cu debut tânăr. Aceste constatări neașteptate ar putea oferi oportunități de reducere a riscului și în acest grup.

• CITEŞTE ŞI:  Taj Mahal: curiozităţi despre monumentul construit din iubire şi suferinţă

Riscul de demenţă la tineri: „Persoanele afectate au de obicei încă un loc de muncă și copii”

„Demența cu debut tânăr are un impact foarte grav, deoarece persoanele afectate au de obicei încă un loc de muncă, copii și o viață activă. Deseori, se presupune că vorbim despre o cauză genetică, dar în cazul multor persoane nu știm exact care este cauza. Acesta este motivul pentru care am dorit să investigăm și alți factori de risc în acest studiu.”, a spus dr. Stevie Hendriks, cercetător la Universitatea din Maastricht.

La rândul lui, Sebastian Köhler, profesor de neuroepidemiologie la Universitatea din Maastricht, a subliniat că se știa, până acum, că există o serie de factori de risc.

„Pe lângă factorii fizici, sănătatea mintală joacă, de asemenea, un rol important, inclusiv evitarea stresului cronic, a singurătății și a depresiei. Faptul că acest lucru este evident și în cazul demenței cu debut tânăr a fost o surpriză pentru mine și ar putea oferi oportunități de reducere a riscului și în acest grup.”, a punctat Köhler.

Demența este o afecțiune gravă, care afectează nu doar memoria, ci și alte funcții cognitive și sociale. De aceea, este important să se prevină apariția ei prin adoptarea unor măsuri de protecție a creierului și a sănătății în general.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

2
2 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via