Care este cea mai veche ţară din lume? Are câteva zeci de mii de locuitori şi o suprafaţă de 4.000 de ori mai mică decât România: San Marino

Noutăţi

Cea mai veche ţară din lume are doar 33.600 de locuitori şi o suprafaţă de 61,2 km2, adică de aproape 4.000 de ori mai mică decât cea a României. Este vorba despre San Marino, un loc pitoresc din inima Italiei, unde oamenii trăiesc destul de bine, speranța de viață fiind de 85 de ani la bărbați și 89 de ani la femei.

Cea mai veche ţară din lume: San Marino

Atunci când vorbim despre cea mai veche ţară din lume nu ne referim la primele forme de organizare statală, cum ar fi vechile oraşe-state Ur sau Uruk, ori primul imperiu din istoria omenirii şi nici măcar formarea Republicii Romane. Vorbim despre prima formă de organizare statală modernă, sub forma celui mai vechi stat suveran existent, care este, în acelaşi timp, și cea mai veche republică constituțională.

San Marino se mândrește cu o istorie fascinantă, fiind considerat cel mai vechi stat suveran din lume, fondat în anul 301 d.Hr.

san marino cea mai veche ţară din lume
Cea mai veche ţară din lume este şi una dintre cele mai mici

Legenda spune că Sfântul Marino, un pietrar din insula Rab (astăzi Croația), a fugit de persecuțiile romane și s-a refugiat pe Muntele Titano, unde a construit o mică așezare. Acolo, a fondat o comunitate independentă, bazată pe principiile libertății și democrației.

De-a lungul secolelor, această ţară liliput a reușit să-și mențină independența, în ciuda conflictelor din regiune. A semnat un tratat de prietenie cu Italia în aunl 1351, care este valabil și astăzi.

San Marino are o populație de aproximativ 33.500 de locuitori, majoritatea fiind de origine italiană. Limba oficială este italiana, dar se vorbește și dialectul sammarinese. Cultura este bogată și diversă, cu influențe italiene și mediteraneene.

• CITEŞTE ŞI:  Oamenii de Neanderthal erau mai inteligenţi decât se credea: foloseau unelte sofisticate, îmbinate cu lipici

Curiozități fascinante despre San Marino:

  • Este a cincea cea mai mică țară din lume, cu o suprafață de doar 61,2 kilometri pătrați.
  • Nu are aeroport, iar vizitatorii sosesc prin intermediul Italiei.
  • Are cea mai mică armată din lume, formată din doar 60 de soldați.
  • Este cunoscut pentru producția sa de timbre poștale, care sunt foarte apreciate de filateliști.
  • Țara are un PIB pe cap de locuitor extrem de ridicat, fiind una dintre cele mai bogate din lume.
  • San Marino este o destinație turistică populară, datorită peisajelor sale pitorești, a arhitecturii medievale și a atmosferei sale unice.

De-a lungul istoriei sale, San Marino a fost un simbol al libertății și democrației. A oferit refugiu celor persecutați pentru opiniile lor politice sau religioase. Țara este membră a ONU, a Consiliului Europei și a OSCE.

Un loc fascinant de vizitat

San Marino este o destinație ideală pentru cei care doresc să exploreze o țară cu o istorie bogată, o cultură vibrantă și o atmosferă unică.

Vizitatorii pot urca pe Muntele Titano pentru a admira priveliștile spectaculoase, pot vizita cele trei turnuri medievale, pot explora muzeele și magazinele din centrul istoric și pot degusta preparatele delicioase din gastronomia locală.

San Marino este o țară mică, dar cu o personalitate uimitoare. Este un loc unde istoria se impletește armonios cu prezentul, oferind o experiență de neuitat pentru cei care o vizitează.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

bătălia de la gaugamela

Bătălia de la Gaugamela, lupta prin care Alexandru cel Mare a îngenuncheat Imperiul Persan

5
Bătălia de la Gaugamela a avut loc în data de 1 octombrie 331 î.Hr. şi este considerată drept una dintre cele mai importante bătălii...
adn antic epoca de piatra danemarca

ADN antic, analizat recent, dezvăluie un genocid tragic ascuns în trecutul umanității

0
Apariția agriculturii în Europa la sfârșitul Epocii de Piatră nu a fost o tranziție lină de la stilul de viață al vânătorilor-culegători, ci o...
Mirosurile pot influenţa modul în care percepem culorile

Mirosurile pot influenţa modul în care percepem culorile, dar nu ne dăm seama de...

0
Mirosurile pot influenţa modul în care percepem culorile, potrivit unor experimente recente efectuate în Marea Britanie. Cu toate acestea, efectele sunt atât de subtile,...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via