Fortăreața Derawar: o bijuterie a deșertului din Pakistan, veche de 1.000 de ani

2 min


1
1 punct

Fortăreața Derawar, cunoscută și sub numele de Qila Derawar, se ridică impozantă din nisipurile deșertului Cholistan din Pakistan.

Această fortăreață masivă, construită din cărămidă nearsă, are o istorie bogată care se întinde pe parcursul a secole. Cu zidurile sale înalte și turnurile sale impunătoare, Derawar a servit ca o fortăreață militară strategică, un centru comercial important și o reședință regală.

Fortăreața Derawar: o istorie fascinantă

Construcția fortăreței Derawar a fost inițiată în secolul al IX-lea de către dinastia Bhatti Rajput. De-a lungul secolelor, a fost controlată de diverse dinastii, inclusiv de Ghaznavidi, Ghurizi, Timurizi și Mughali. Fiecare conducător a adus propriile modificări și îmbunătățiri fortăreței, transformând-o în complexul impresionant care se poate observa astăzi.[sursa]

Fortăreața Derawar
Fortăreața Derawar are o istorie ce se întinde pe mai bine de 1.100 de ani

Fortăreața a cunoscut numeroase bătălii și conflicte de-a lungul istoriei sale. În secolul al XVI-lea, a fost asediată de Akbar cel Mare, împăratul Mughal. Akbar a reușit să cucerească fortăreața după un asediu lung și dificil.

De-a lungul timpului, Fortăreaţa Derawar a servit ca o reședință importantă pentru guvernatorii locali și a jucat un rol crucial în protejarea rutelor comerciale din regiune.

Scopul aceste fortăreţe lui Derawar și al celorlalte forturi din deșertul Cholistan care nu au supraviețuit timpului a fost acela de a forma o infrastructură care să facă față condițiilor dure ale deșertului. Astfel, oamenii își puteau transporta bunurile prin deșert, care se afla pe ruta Drumului Mătăsii, între Afganistan-Pakistan-India.

• CITEŞTE ŞI:  Boxerul de la Auschwitz. Povestea impresionantă a lui Salamo Arouch

Fortăreața Derawar este o structură grandioasă, construită din cărămidă nearsă și piatră. Are o formă ovală, cu ziduri înalte de aproximativ 30 de metri și un diametru de aproximativ 1,5 kilometri. Fortăreața are 40 de turnuri de apărare, care oferă o panoramă spectaculoasă a deșertului Cholistan.

Interiorul fortăreței este la fel de impresionant ca exteriorul. Complexul include un palat regal, o moschee, o serie de temple hinduse, o piață și o serie de clădiri rezidențiale. Palatul regal este o capodoperă arhitecturală, cu decorațiuni intricate și curți interioare spațioase.

Fortăreața Derawar
Construcţiile impresionante au reuşit să supravieţuiască timpului

Importanța culturală și turistică

Fortăreața Derawar este un monument istoric important al Pakistanului. A fost declarată sit al Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO în anul 1983. Fortăreața este o atracție turistică populară, atrăgând vizitatori din toată lumea.

Vizitatorii pot explora zidurile fortăreței, pot urca în turnurile de apărare și pot admira arhitectura fascinantă a palatului regal. De asemenea, pot vizita moscheea, templele hinduse și piața. Fortăreața Derawar este un loc ideal pentru a învăța despre istoria bogată a Pakistanului și pentru a admira frumusețea unică a deșertului Cholistan.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

1
1 punct
Otilia Anuţa
Otilia este profesor de limba română şi colaborator al site-ului DespreLume.ro. Atunci când nu este la catedră, călătoreşte, scrie sau citeşte.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via