Un ghem de blană înghețată se dovedește a fi o veveriță din Epoca de Gheață veche de 30.000 de ani

Noutăţi

Nu vă lăsați înșelaţi de această minge de blană modestă. În realitate, sunt rămășițele mumificate ale unei veverițe de pământ arctice vechi de 30.000 de ani. Priviți cu atenție și veți vedea că veveriţa din Epoca de Gheaţă se află într-o stare atât de remarcabilă încât este posibil să i se distingă micile gheare.

Descoperirea a fost dezvăluită de către Centrul de Interpretare Yukon Beringia. Cercetătorii au explicat că a fost găsită în adâncurile înghețate ale Yukonului canadian, în apropiere de Hester Creek, în Câmpurile aurifere Klondike, Teritoriul tradițional Trʼondëk Hwëchʼin.

„Este uimitor să ne gândim că acest micuț alerga prin Yukon acum câteva mii de ani.”, a comunicat Yukon Beringia Interpretive Centre într-o postare pe rețelele de socializare.[sursa]

veveriță din Epoca de Gheață
Această veveriță din Epoca de Gheață se pregătea, probabil, să hiberneze

O veveriţă din Epoca de Gheaţă, veche de 30.000 de ani

Cu ajutorul centrului medical veterinar Alpine, veverița a fost supusă unei radiografii care a arătat că scheletul său a rămas incredibil de intact, deși este puțin îngrămădit. Echipa a adăugat că specimenul va fi expus la Centrul Beringia pentru a fi văzut de public.

„Nu este destul de ușor de recunoscut până când nu vezi aceste mânuțe și aceste gheare, și vezi o coadă mică, iar apoi vezi urechile.”, a declarat Grant Zazula, paleontolog pentru guvernul regiunii Yukon.[sursa]

„Studiez oase tot timpul și sunt interesante, sunt foarte frumoase. Dar când vezi un animal perfect conservat, vechi de 30.000 de ani, și îi poți vedea fața, pielea, părul și toate astea, este de-a dreptul visceral. Îl aduce la viață.”, a continuat el.

• CITEŞTE ŞI:  Un strat gros de 15 km de diamante s-ar putea ascunde sub suprafaţa planetei Mercur

În ciuda trecerii unei perioade de timp de 30.000 de ani, veveriţa din Epoca de Gheaţă a rămas în stare atât de bună, deoarece a fost conservată în permafrost, păstrându-și perfect țesuturile ca un frigider preistoric.

veveriță din Epoca de Gheață
Veveriţa a fost supusă unei radiografii, fiind dezvăluită poziţia în care şi-a găsit sfârşitul

Poziția sa ghemuită sugerează că veveriţa a murit în somn. Poate că acest biet amărât se așezase să hiberneze pentru iarnă în vizuina sa, dar a rămas înzăpezit și a pierit.

Regiunea Yukon, din Canada, este bogată în rămășițe de animale preistorice care au fost înghețate în timp încă din Epoca de Gheață. Chiar anul trecut, minerii din Teritoriul Tradițional Trʼondëk Hwëchʼin au dezgropat un pui de mamut atât de bine conservat încât o mare parte din blană și piele sunt încă intacte.

În anul 2020, un micuț pui de lup mumificat în vârstă de 57.000 de ani a fost, de asemenea, recuperat din zonă. Acesta era într-o stare atât de bună încât încă avea țesuturile moi intacte și își purta dinții ca și cum ar fi scos un mârâit.

Această parte a lumii a găzduit o gamă variată de animale în timpul Epocii Glaciare, de la cai sălbatici și mamuți lânoși până la lei beringieni și urși uriași cu fața scurtă. Datorită colecției de personaje înghețate care au fost recuperate, dispunem de o înțelegere relativ bună a acestui ecosistem unic și minunat.

În alte noutăți legate de conservarea permafrostului, oamenii de știință din Rusia au studiat recent rămășițele unui bizon vechi de 8.000 de ani, găsite anul trecut în permafrostul siberian. Starea sa este atât de imaculată încât unii dintre membrii echipei cred că ar fi posibil să se folosească ADN-ul pentru a clona specimenul.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

apă pe suprafața a doi asteroizi

Oamenii de știință descoperă, în premieră, apă pe suprafața a doi asteroizi

0
Oamenii de știință au făcut încă o descoperire uriașă care ne-ar putea ajuta să înțelegem cum a ajuns planeta noastră să fie așa cum...
căderea Bastiliei

Căderea Bastiliei: 40.000 de oameni au schimbat soarta unei naţiuni

0
Căderea Bastiliei a reprezentat un moment decisiv în primele luni ale Revoluției Franceze (1789-1799). La 14 iulie 1789, Bastilia, o fortăreață și închisoare politică...
mica sirenă

Mica Sirenă: povestea întunecată din versiunea originală a lui Hans Christian Andersen

0
Mica Sirenă este o poveste celebră a scriitorului danez Hans Christian Andersen, publicată pentru prima dată în anul 1837. Povestea urmărește aventurile unei tinere...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via