Au broaştele dinţi? Deşi pare banal, răspunsul este surprinzător

3 min


Strămoșii broaștelor comune și broaștelor râioase erau înarmați cu colți mari și mii de denticule asemănătoare unor cârlige, ceea ce face ca omologii lor moderni să pară cam…moi prin comparație. Dar au broaștele dinți? Răspunsul scurt este da, dar tipul exact de dinți și locul în care se găsesc variază semnificativ.

Broaștele au o istorie complexă în ceea ce privește dinții, estimându-se că i-au pierdut de peste 20 de ori pe parcursul evoluției lor. Întrebuințarea dinților la broaștele de astăzi variază de la vânătoare până la mușcături de dragoste cu buze suculente, dar broaștele au dovedit de nenumărate ori că se pot descurca foarte bine și fără ei.

Au broaștele dinți?

Doar o singură specie de broască cunoscută de oamenii de știință are dinți adevărați atât pe maxilarul superior, cât și pe cel inferior. Este vorba de o broască marsupială mare, denumită ştiinţific Gastrotheca guentheri, care a fost descrisă pentru prima dată în anul 1882.

au broaştele dinţi

Pentru a câștiga titlul de dinți adevărați, oasele gurii trebuie să aibă dentină și smalț, dar este mai ușor să identifici aceste părți constitutive într-un dinte de mărimea unui grăunte de nisip. A afla dacă dinții lui G. guentheri sunt adevărați a fost și mai dificil din cauza temerilor că această specie ar putea să fi dispărut, după ce nu a mai fost văzută de mult timp în habitatul lor natal din pădurile tropicale din Columbia și Ecuador.

Din fericire, aceste broaște ciudate, care își poartă ouăle într-o pungă din spate și eclozează direct ca broaște, nu ca mormoloci, nu au dispărut, iar scanările CT ale dinților lor au arătat că atât setul superior, cât și cel inferior aveau dentină și smalț.[sursa]

au broaştele dinţi
Dinții unei broaşte din specia Ceratophrys cranwelli

Descoperirea a fost surprinzătoare, deoarece amfibienii nu mai avuseseră dinți adevărați în maxilarul inferior de milioane de ani până la momentul evoluției acestei specii. Aceasta sfidează o idee cunoscută sub numele de Legea lui Dollo, care afirmă că, odată ce o trăsătură complexă a fost pierdută în evoluție, aceasta nu mai revine.

• CITEŞTE ŞI:  Alexandru Macedonski, ruinat după ce l-a insultat pe Eminescu

Ce fel de dinți au broaștele

G. guentheri ar putea fi singura broască cu o gură plină de dinți adevărați, dar există o mulțime de specii care au dinți pe maxilarul superior, cunoscuți sub numele de dinți maxilari. Unele broaște au, de asemenea, dinți mici pe cerul gurii, cunoscuți sub numele de dinți vomerieni.

Broaștele cu dinți de sabie au dinți maxilari și proeminențe ciudate, asemănătoare unor colți, care ies în sus pe maxilarul inferior. Totuși, acești colți nu sunt chiar la fel, deoarece le lipsește alcătuirea dentină-smalț a dinților adevărați și cresc o singură dată, în timp ce dinții broaștelor se pierd și se înlocuiesc constant.

De ce au broaștele nevoie de dinți

Dinții broaștelor au puțin de-a face cu apărarea. Uneori sunt folosiți în „împerecherea traumatică”, dar un studiu privind pierderea și câștigarea evolutivă a dinților în rândul broaștelor a constatat că dieta pare să fie cel mai important factor, în special în rândul animalelor care mănâncă lucruri mici, cum ar fi furnicile și alte insecte mici.

„A avea acei dinți pe maxilar pentru a captura și a ține prada devine mai puțin important pentru că mănâncă nevertebrate foarte mici pe care le pot aduce pur și simplu în gură cu limba lor foarte modificată. Acest lucru pare să relaxeze presiunile selective care mențin dinții.”, a declarat Daniel Paluh, doctorand la departamentul de biologie al Universității din Florida

Putem vedea dinţii broaştelor? „Dacă deschideți gura unei broaște, sunt șanse să nu vedeți dinți, chiar dacă îi au, pentru că, de obicei, aceștia au o lungime mai mică de un milimetru”, a adăugat Paluh.

• CITEŞTE ŞI:  Viaţa lui Lev Tolstoi: de la copilăria umbrită de moarte, la capodopere literare şi căutări spirituale

Aşadar, dacă aveaţi de gând să verificaţi broaştele de dinţi, vă informăm că s-ar putea să nu vedeţi mare lucru fără un echipament corespunzător.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

Andreea Ionescu
Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Hyperion, pasionată de istorie antică şi personalităţi marcante.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via