Cine este mai afectat după divorţ: femeia sau bărbatul? Ce spune un studiu recent despre recuperarea în urma unui divorţ

4 min


6
6 puncte

Divorțul este o experiență dureroasă și stresantă pentru oricine, dar poate avea efecte diferite asupra bărbaților și femeilor. În funcție de factori precum situația financiară, responsabilitățile parentale, sprijinul social și sănătatea mentală, unii pot face față mai bine decât alții la sfârșitul unei căsătorii. Aşadar, cine este mai afectat după divorţ, femeia sau bărbatul?

Cine este mai afectat după divorţ

Studiile au arătat că femeile sunt mai afectate emoțional după un divorț decât bărbații. Acest lucru este cauzat în parte de faptul că femeile tind să investească mai mult din punct de vedere emoțional în relații și, prin urmare, au mai multe de pierdut atunci când acestea se încheie.

Dincolo de asta, femeile sunt mai predispuse să experimenteze anxietate și depresie după un divorț, deoarece acestea sunt adesea responsabile pentru îngrijirea copiilor și a gospodăriei.

Bărbații, pe de altă parte, tind să se concentreze mai mult pe aspectele financiare și practice ale divorțului. Ei sunt mai predispuși să se îngrijoreze cu privire la împărțirea bunurilor, la plata pensiei alimentare și la aranjamentele de custodie a copiilor. De asemenea, bărbații sunt mai predispuși să se simtă izolați și singuri după un divorț, deoarece își pierd adesea rețeaua de prieteni și familie care erau conectați cu fosta lor soție.[sursa]

cine este mai afectat după divorţ
Cine este mai afectat după divorţ: femeia sau bărbatul?

Femeile sunt mai afectate, dar se recuperează mai repede

În timp ce femeile sunt mai afectate emoțional de divorț, ele tind să se recupereze mai repede decât bărbații. Acest lucru se datorează în parte faptului că femeile sunt mai predispuse să caute sprijin de la prieteni, familie și terapeuți. Mai mult decât atât, femeile sunt mai predispuse să se concentreze pe creșterea personală și pe dezvoltarea noilor abilități după un divorț.

• CITEŞTE ŞI:  Cine a scris Biblia? Cele patru teorii care ar putea explica scrierea celei mai cunoscute cărţi din istorie

Bărbații, în schimb, tind să se recupereze mai lent după un divorț. Acest lucru este cauzat de faptul că, în general, bărbații sunt mai puțin predispuși să caute sprijin de la alții și sunt mai predispuși să se izoleze. În plus, bărbații sunt mai predispuși să se concentreze pe pierderea relației și pe ceea ce ar fi putut fi.

Efectele pe care le are divorţul asupra femeilor şi bărbaţilor

Există multe studii care încearcă să descopere cine este mai afectat în după divorţ, din care au rezultat informaţii interesante. Să vedem care sunt efectele generate de o despărţire atât asupra femeilor, cât şi asupra bărbaţilor.

Efecte economice

Unul dintre cele mai evidente efecte ale divorțului este cel economic. Despărțirea unui cuplu implică de obicei împărțirea bunurilor, datoriilor și veniturilor, ceea ce poate duce la o scădere a nivelului de trai pentru ambele părți.

Cu toate acestea, studiile arată că femeile sunt mai afectate financiar decât bărbații după un divorț. De exemplu, un studiu din 2023 publicat de Banca Federală de Rezervă din St. Louis a constatat că bărbații își pierd în medie 21% din venitul real după un divorț, în timp ce femeile își pierd 41%. Acest lucru se datorează faptului că femeile au adesea salarii mai mici, mai puține economii și mai multe responsabilități de îngrijire a copiilor decât bărbații.[sursa]

Efecte parentale

Divorțul nu afectează doar cuplul, ci și copiii lor, dacă există. În multe cazuri, femeile primesc custodia principală sau exclusivă a copiilor, ceea ce înseamnă că trebuie să se ocupe de nevoile lor fizice, emoționale și educaționale. Acest lucru poate fi o sursă de stres, epuizare și vinovăție pentru mame, care pot simți că nu le oferă copiilor suficientă atenție sau calitate de viață.

• CITEŞTE ŞI:  Mihail Sadoveanu, unul dintre cei mai mari scriitori din istoria României, cu o carieră controversată, de peste 50 de ani

Pe de altă parte, bărbații pot avea mai puțin contact cu copiii lor după un divorț, ceea ce poate afecta relația lor și sentimentul de apartenență. Unii tați pot simți că au pierdut rolul lor de părinte sau că nu mai au influență asupra vieții copiilor lor.

Efecte sociale

Divorțul poate avea și un impact asupra vieții sociale a unui individ. În timpul căsătoriei, mulți oameni își formează un cerc de prieteni, rude și cunoștințe comune cu partenerul lor. După divorț, aceste relații pot fi afectate sau rupte, ceea ce poate duce la izolare sau pierderea sprijinului social.

În general, se consideră că femeile au rețele sociale mai mari și mai puternice decât bărbații, ceea ce le poate ajuta să facă față mai bine divorțului. Femeile tind să împărtășească mai multe emoții și probleme cu prietenii și familia, ceea ce le poate oferi consolare și sfaturi. Bărbații, în schimb, pot fi mai reticenți să își exprime sentimentele sau să caute ajutor, ceea ce poate duce la depresie sau anxietate.

Efecte psihologice

Divorțul poate avea și consecințe psihologice asupra bărbaților și femeilor. Mulți oameni pot experimenta stări de tristețe, furie, vinovăție, teamă, regret sau pierdere după separarea de partenerul lor. Aceste emoții pot fi normale și temporare, dar pot deveni și cronice sau patologice, dacă nu sunt tratate corespunzător.

Un studiu din anul 2024 publicat în Journal of Epidemiology & Community Health a arătat că femeile au mai multe șanse să folosească antidepresive după un divorț decât bărbații, ceea ce sugerează că au mai multe dificultăți cu sănătatea mentală.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  50 de curiozităţi despre Tokyo, cel mai mare oraş de pe Pământ

Un alt studiu din anul 2015, publicat în Evolutionary Behavioral Sciences, a arătat că, deși femeile experimentează mai multă durere emoțională după o despărțire, ele se recuperează mai repede și mai complet decât bărbații, care pot rămâne afectați pe termen lung.[sursa]

Un lucru este cert, divorțul este o situație complexă și delicată, care poate avea efecte diferite asupra bărbaților și femeilor. Deşi femeile sunt mai afectate emoțional de divorț decât bărbații, ele tind să se recupereze mai repede. Însă nu se poate spune cu certitudine cine este mai afectat după divorţ, deoarece acest lucru depinde de mulți factori individuali și contextuali.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

6
6 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via