Moartea unui agent MI6, învăluită în mister. Ce a găsit poliția în apartamentul agentului secret Gareth Williams

2 min


Ancheta privind moartea unui agent MI6, serviciul secret britanic, al cărui cadavru a fost găsit în cada din apartamentul său în anul 2010, nu a scos la iveală nicio dovadă nouă, în ciuda faptului că au existat numeroase probe privind moartea sa.

Gareth Williams, în vârstă de 31 de ani, lucra pentru serviciul de informații externe al Marii Britanii, MI6, iar moartea sa a dat naştere mai multor teorii ale conspirației.

Deși un medic legist a concluzionat în anul 2012 că Williams era posibil să fi fost ucis, o anchetă a poliției a respins suspiciunile că agentul MI6 ar fi fost asasinat.

Moartea unui agent MI6 gareth williams
Moartea unui agent MI6, învăluită în mister: trupul său a fost descoperit în cada din baia apartamentului, închis într-o geantă de voiaj

Principalele teorii privind moartea lui Gareth Williams

Există mai multe teorii posibile privind moartea spionului, însă cele mai vehiculate ipoteze sunt următoarele:

  • Un accident bizar, în care Williams s-ar fi încuiat singur în geanta de voiaj, fără să lase urme, amprente sau ADN. Aceasta este ipoteza preferată de poliţia metropolitană, care a încheiat ancheta în anul 2013;
  • O crimă premeditată, în care Williams ar fi fost ucis de o persoană sau mai multe, care ar fi şters orice dovadă şi ar fi pus cadavrul în valiză. Aceasta este concluzia unei autopsii din anul 2012, care a spus că moartea sa a fost „nenaturală şi probabil mediată criminal”;
  • O legătură cu munca sa de spionaj, în care Williams ar fi fost implicat în activităţi secrete sau sensibile, care ar fi atras atenţia unor duşmani sau rivali. Se spune că Williams ar fi lucrat şi pentru NSA, agenţia americană de securitate, şi ar fi urmărit trasee de spălare de bani folosite de grupuri criminale, inclusiv de mafia rusească.
Citeşte şi:  Arheologii care caută mormântul Cleopatrei au găsit un tunel considerat un "miracol geometric"

Moartea unui agent MI6, rămasă nerezolvată: „Nu au fost găsite noi probe ADN”

O nouă analiză medico-legală a început în anul 2021, iar concluziile acesteia, prezentate în noiembrie anul trecut, nu au aruncat mai multă lumină asupra cazului, conform celor declarate de inspectorul-șef Neil John, ofițerul principal de investigație.[sursa]

„Nu au fost găsite noi probe ADN și nu au fost identificate alte linii de anchetă.”, a precizat Neil John.

În urma testelor de laborator nu s-au găsit urme de alcool, droguri sau otravă în cadavru.

Pe de altă parte, poliția a găsit în apartamentul lui Gareth Williams truse de machiaj, o perucă, precum și haine și pantofi de damă în valoare de aproximativ 20.000 de lire sterline.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

Otilia Anuţa
Otilia este profesor de limba română şi colaborator al site-ului DespreLume.ro. Atunci când nu este la catedră, călătoreşte, scrie sau citeşte.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide