Crează sau creează? Cum se scrie corect şi care este explicaţia

Noutăţi

Crează sau creează? Cum se scrie corect? Aceasta este una dintre greşelile gramaticale frecvente ale românilor. Pentru unii, aceste greşeli sunt extrem de supărătoare, în timp ce alţii nu sunt deloc afectaţi de ele.

Forma corectă: Creează, respectiv a crea
Forma greşită: Crează, respectiv a creea

Cum este corect: Crează sau creează?

crează sau creează

Verbul “a crea” este un verb tranzitiv, care înseamnă “a produce ceva ce nu exista înainte, a întemeia, a înființa, a da naștere; a organiza”. Acest verb face parte din conjugarea I, adică are sufixul “-a” la infinitiv. Sufixul este partea finală a verbului, care se adaugă la rădăcina verbului pentru a forma infinitivul. Rădăcina verbului este partea care rămâne constantă la toate formele verbale. De exemplu, în cazul verbului “a crea”, rădăcina este “cre”, iar sufixul este “-a”.

Pentru a forma persoana a III-a singular la modul indicativ, timpul prezent, se adaugă un “e” la rădăcina verbului, urmat de desinența “-ază”. Desinența este partea finală a formei verbale, care indică persoana, numărul, timpul și modul.

În cazul verbului “a crea”, desinența pentru persoana a III-a singular la prezent este “-ază”. Astfel, forma corectă este “creează”.

Forma “crează” este greșită, deoarece nu respectă regulile de conjugare ale verbului “a crea”. Această formă ar fi corectă dacă verbul ar avea sufixul “-ea” la infinitiv, cum este cazul verbului “a vedea”. Acest verb face parte din conjugarea a II-a, adică are sufixul “-ea” la infinitiv. Pentru a forma persoana a III-a singular la prezent, se păstrează rădăcina verbului și se adaugă desinența “-ază”. De exemplu: el vede – el creează.

O metodă simplă de a-ți aminti forma corectă a verbului “a crea” este să faci analogie cu verbul “a lucra”, care are aceeași conjugare. Ambele verbe au sufixul “-a” la infinitiv și formează persoana a III-a singular la prezent prin adăugarea unui “e” la rădăcina verbului. De exemplu: el lucrează – el creează.

• CITEŞTE ŞI:  Aţi sau a-ţi? Cum se scrie corect şi care este explicaţia

Cum se conjugă verbul „a crea”

Prezent – eu creez – noi creăm, tu creezi – voi creați, el creează – ei creează;
Imperfect – eu cream – noi cream;
Perfect simplu – eu creai – noi crearăm;
Perfect compus – eu am creat – noi am creat;
Mai mult ca perfect – eu creasem – noi creaserăm;
Viitor – eu voi crea – noi vom crea;
Condițional optativ prezent/perfect – eu aș crea – noi am crea; Eu să fi creat – noi să fi creat;
Imperativ – Creează! Creați!;
Participiu trecut – creat, creată, creați, create;
Gerunziu – creând;
Supin – de creat.[sursa]


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

cum se scrie

Familial sau familiar? Cum se scrie corect şi care este explicaţia

0
Familial sau familiar? Cum se scrie corect? Aceasta este o greşeală frecventă, pe care o şi auzim, nu doar o vedem în scris. Răspunsul...
cum se scrie

Altădată sau altă dată? Cum se scrie corect şi care este explicaţia

0
Altădată sau altă dată? Cum se scrie corect? Limba română are multe capcane, iar aceasta este una dintre ele. Cu toate acestea, explicaţia este...
aţi sau a-ţi

Aţi sau a-ţi? Cum se scrie corect şi care este explicaţia

0
Aţi sau a-ţi? Cum se scrie corect? Când se foloseşte "a-ţi" cu cratimă şi când se scrie "aţi" legat? Cele două cuvinte sunt omofone,...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via