Vlad Ţepeş plângea cu lacrimi de sânge, suferind de hemolacrie, conform unui studiu recent

2 min


4
4 puncte

Ca și cum cel care a inspirat povestea Contelui Dracula ar mai avea nevoie de un atribut sângeros, noi cercetări au dezvăluit că Vlad Ţepeş plângea cu lacrimi de sânge, suferind de o afecţiune denumită hemoclarie. Spre deosebire de omologul său fictiv, domnitorul român pare să fi avut diverse afecțiuni respiratorii și cutanate legate de inflamații.

Contele Vlad Drăculea, sau Dracula așa cum mai este numit, posibila inspirație pentru personajul fictiv Dracula al lui Bram Stoker, a fost conducătorul Valahiei în secolul al XV-lea. Era cunoscut pentru măsurile dure pe care le implementa pentru a-și apăra teritoriul. Istoricii au descoperit dovezi ce sugerează că Vlad Țepeș ar fi fost responsabil pentru moartea a 80.000 de otomani, o mare parte dintre aceștia sfârşind trași în țeapă.

Au fost analizate trei scrisori ale lui Vlad Ţepeş

O echipă de oameni de știință de la Universitatea din Catania, SpringStyle Tech Design Ltd, Arhivele Naționale ale României și Politehnica din Milano a analizat trei documente scrise chiar de către Vlad Ţepeş.

Atunci când o persoană scrie o scrisoare, cu siguranţă atinge hârtia cu mâna. Mai întâi, persoana ar trebui să-şi folosească degetele, pentru a aşeza hărtia pe suprafaţa de scris. Apoi, zonele inferioare ale palmei s-ar atinge de restul hârtiei pe măsură ce persoana scrie.

Analiza uneia dintre cele trei scrisori

Scrise în Transilvania în anii 1457 și 1475, cele trei scrisori au fost adresate conducătorului orașului Sibiu, Thomas Altemberger, și se refereau la chestiuni banale, cum ar fi colectarea impozitelor. Utilizând o tehnică nedăunătoare care implică etilen-acetat de vinil (EVA), cercetătorii au reușit să izoleze și să identifice peptidele și proteinele prezente pe hârtia pe care au fost scrise scrisorile.

• CITEŞTE ŞI:  ADN antic, analizat recent, dezvăluie un genocid tragic ascuns în trecutul umanității

Astfel, echipa a descoperit reziduuri ce conțin mai bine de 500 de peptide. Peptidele reprezintă lanţuri scurte de aminoacizi, care intră în structura proteinelor. Mai mult, cercetătorii au aflat că în jur de 100 dintre acestea erau de origine umană.[sursa]

vlad ţepeş plângea cu lacrimi de sânge

Vlad Ţepeş plângea cu lacrimi de sânge

Având în vedere aceste rezultate, oamenii de știință au găsit dovezi de ciliopatie, o tulburare genetică ce compromite funcțiile celulare și organele interne. Cercetătorii au mai descoperit dovezi și ale unei boli inflamatorii, cel mai probabil rezultând în probleme ale tractului respirator și de piele.

În mod curios, cercetătorii mai arată că „trei peptide asociate cu proteine ale retinei și lacrimilor au fost detectate doar în documentele datate 1475”. Pe baza naturii acestor compuși, pare probabil ca Vlad Țepeș să fi avut o afecțiune numită hemolacria, o afecțiune ce face ca sângele să se amestece cu lichidul din canalele lacrimale. Cu alte cuvinte, se pare că Vlad Ţepeş plângea cu lacrimi de sânge.

Hemolacria poate fi cauzată de numeroase condiţii, de la traumatisme si tumori, până la blocarea ductelor lacrimale şi hemofilie. 


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

4
4 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via