Decât sau doar | Cum se scrie corect şi care este explicaţia

Noutăţi

Decât sau doar? Când se foloseşte decât şi când se foloseşte doar? Aceasta este una dintre cele mai frecvente greşeli gramaticale făcute de români, pe care este puţin probabil să nu o fi auzit vreodată. Această greșeală se aseamănă destul de mult cu „datorită” și „din cauza”.

Forma corectă: Nu am decât 100 de lei. | Am doar 100 de lei.
Forma greşită: Am decât 100 de lei.

Cum este corect: decât sau doar?

În primul rând, trebuie să ştim că aceste adverbe au roluri și sensuri diferite în propoziții. “Decât” este un adverb comparativ de inegalitate sau restrictiv, iar “doar” este un adverb modal-cantitativ sau delimitativ.

decât sau doar
  • Un adverb comparativ de inegalitate exprimă o diferență de grad între două elemente sau situații. De exemplu: “Era mai mare decât mine.” Aici, “decât” introduce o propoziție circumstanțială comparativă de inegalitate, care arată că subiectul era mai înalt decât mine.
  • Un adverb restrictiv exprimă o limitare sau o excepție în cadrul unei propoziții negative. De exemplu: “Nu făcea altceva decât să citească.” Aici, “decât” introduce o propoziție circumstanțială de excepție, care arată că subiectul nu avea altă activitate decât lectura.
  • Un adverb modal-cantitativ exprimă o măsură sau o cantitate a unei acțiuni sau a unei stări. De exemplu: “Călătorește cu metroul doar de doi ani.” Aici, “doar” arată cât timp durează acțiunea de a călători cu metroul.
  • Un adverb delimitativ exprimă o restricție sau o precizare a unei acțiuni sau a unei stări. De exemplu: “Stai doar o clipă!” Aici, “doar” arată cât de scurt este intervalul de timp în care subiectul trebuie să aștepte.

În al doilea rând, trebuie să avem în vedere că aceste adverbe au reguli diferite de folosire în funcție de tipul de propoziție în care apar. Regula generală este că “decât” se folosește doar în propoziții negative, care conțin un “nu”, iar “doar” se folosește în propoziții afirmative.

• CITEŞTE ŞI:  Dintr-o dată sau dintr-odată | Cum se scrie corect şi care este explicaţia

De exemplu:

  • Nu am decât o carte. (propoziție negativă cu adverb restrictiv. Varianta greşită: Am decât o carte.)
  • Am doar o carte. (propoziție afirmativă cu adverb delimitativ)

Există și o excepție de la această regulă, când “decât” se poate folosi în propoziții afirmative dacă apare la începutul enunțului și poate fi înlocuit prin “în loc să”. De exemplu:

  • Decât să stau acasă, mai bine ies la plimbare. (propoziție afirmativă cu adverb comparativ de inegalitate)
  • În loc să stau acasă, mai bine ies la plimbare. (propoziție afirmativă cu locuțiune comparativă de inegalitate)

În al treilea rând, trebuie să știi că aceste adverbe pot avea și alte sensuri și roluri în propoziții, în funcție de context și de intonație.

De exemplu:

  • Doar nu m-ai căutat! (propoziție interogativ-negativă cu adverb modal-cantitativ care exprimă mirare sau reproș)
  • N-ai decât! (propoziție negativ-imperativă cu adverb restrictiv care exprimă indiferență sau ironie)

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

cum se scrie

Deszăpezire sau dezăpezire? Cum se scrie corect şi care este explicaţia

0
Deszăpezire sau dezăpezire? Cum se scrie corect? Aceasta este una dintre greşelile frecvente ale românilor, însă este mai mult o chestiune de subtilitate gramaticală...
care sau pe care

Care sau pe care? Cum se scrie corect şi care este explicaţia

0
Care sau pe care? Cum se scrie corect? Aceasta este una dintre cele mai frecvente și supărătoare greșeli făcute de români, atât în scris,...
de asemenea sau deasemenea

De asemenea sau deasemenea? Cum se scrie corect şi care este explicaţia

0
De asemenea sau deasemenea? Cum se scrie corect? Aceasta este una dintre greşelile gramaticale frecvente ale românilor. Pentru unii, aceste greşeli sunt extrem de...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via