Dinozaurii au dominat Pământul, nu datorită mărimii lor uriașe sau a dinților înfricoșători, ci datorită modului în care mergeau

3 min


2
2 puncte

Cercetătorii cred că dinozaurii au dominat Pământul timp de peste 160 de milioane de ani, deoarece modul în care mergeau le-a oferit un mare avantaj în timpul climatului secetos din Triasic.

Este posibil ca dinozaurii să fi pus stăpânire pe planetă și să fi domnit timp de peste 160 de milioane de ani datorită modului în care mergeau, sugerează un nou studiu.

Adaptându-se pentru a merge atât pe două, cât și pe patru picioare, aceștia s-au diversificat și au depășit alte organisme pentru a deveni vertebratele terestre dominante de la sfârșitul Triasicului (o perioadă cuprinsă între 251,9 milioane până la 201,3 milioane de ani în urmă) până la dispariția lor în urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani, în timpul perioadei Cretacicului (145 milioane până la 66 milioane de ani în urmă).[sursa]

Dinozaurii au dominat Pământul
Dinozaurii au dominat Pământul vreme de aproximativ 160 de milioane de ani

Dinozaurii au dominat Pământul datorită modului în care se deplasau

Într-un nou studiu, publicat la 7 februarie 2024 în revista Royal Society Open Science, cercetătorii au descris modul în care dinozaurii au cucerit lumea prin ocuparea nișelor ecologice apărute în urma unei serii de colapsuri ecologice. Deoarece dinozaurii mergeau pe picioarele din spate, iar mai târziu și în patru labe, aceste reptile uriaşe au avut un avantaj distinct în timpul unei perioade care a cunoscut schimbări masive ale mediului.[sursa]

Dinozaurii făceau parte dintr-un grup cunoscut sub numele de Avemetatarsalia, care a evoluat alături de un grup de reptile înrudite, Pseudosuchia, care include strămoșii crocodililor moderni. Cele două grupuri au apărut în timpul Triasicului, în urma extincției în masă din Permian de acum 252 de milioane de ani.

• CITEŞTE ŞI:  Cine a fost "Omul cu masca de fier" şi detaliile dramatice din spatele încarcerării sale

Cercetătorii au folosit oasele fosilizate ale picioarelor de la 208 specii de avemetatarsalieni, pseudosuchieni și rude apropiate ale acestora pentru a determina schimbările lor de-a lungul timpului.

Când au apărut pentru prima dată, pseudosuchienii au fost grupul cel mai divers. Unii pseudosuchieni mergeau pe picioarele din spate, dar majoritatea și-au păstrat obiceiul de a se târî. Dinozaurii au fost inițial fiinţe bipede și puteau alerga, în loc să se deplaseze ca strămoșii lor. Capacitatea de a se mișca rapid le-a sporit abilitățile de a se sustrage prădătorilor și de a prinde la rândul lor prada, oferindu-le un avantaj în timpul climatului secetos din Triasic.

„A existat o presiune severă pentru hrană. Cumva, dinozaurii, care existau deja în număr redus de 20 de milioane de ani, au luat avânt, iar pseudosucii nu. Este probabil ca primii dinozauri să fi fost buni la conservarea apei, așa cum sunt multe reptile și păsări moderne în prezent. Dar dovezile noastre arată că adaptabilitatea lor mai mare în ceea ce privește mersul și alergarea a jucat un rol cheie.”, a declarat într-un comunicat autorul principal al studiului Amy Shipley, masterandă la paleobiologie la Universitatea din Bristol.

La sfârșitul Triasicului, o altă extincție în masă a eliminat majoritatea pseudosuchienilor, cu excepția crocodilomorfilor, o specie care a rămas în patru picioare. Unii dinozauri și-au păstrat postura verticală, bipedă, în timp ce alții au căzut din nou în patru labe. Acest lucru le-a permis să se diversifice și să ocupe o gamă largă de nișe ecologice.

• CITEŞTE ŞI:  Fortăreața Derawar: o bijuterie a deșertului din Pakistan, veche de 1.000 de ani

„După extincția în masă de la sfârșitul Triasicului, avem dinozauri cu adevărat uriași, cu o lungime de peste zece metri, unii cu armură, mulți cvadrupede, dar mulți încă bipede ca și strămoșii lor. Diversitatea posturii și a mersului lor a însemnat că erau extrem de adaptabili, iar acest lucru le-a asigurat un succes puternic pe Pământ pentru atât de mult timp.”, a declarat Suresh Singh, coautor al studiului.

În timp ce dinozaurii au dezvoltat și alte caracteristici care i-au ajutat să prospere, inclusiv capacitatea de a-şi regla temperatura corporală cu ajutorul penelor și mecanisme de respirație mai eficiente, cercetătorii au concluzionat că marea varietate de strategii de locomoție le-a oferit un avantaj crucial pentru dominarea planetei.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

2
2 puncte
Otilia Anuţa
Otilia este profesor de limba română şi colaborator al site-ului DespreLume.ro. Atunci când nu este la catedră, călătoreşte, scrie sau citeşte.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via