10 lucruri interesante despre John D. Rockefeller, primul miliardar al SUA

4 min


30
30 puncte

John D. Rockefeller este considerat a fi primul miliardar din istoria SUA. El a fost fondatorul Standard Oil Company, companie care a dominat industria petrolului și a fost primul mare trust de afaceri din SUA.[History.com]

În perioada în care kerosenul și benzina au devenit importante, bogăția lui Rockefeller a crescut. A devenit cel mai bogat om din lume și primul american care a avut mai mult de un miliard de dolari.

Ajustând averea sa în funcție de inflație, el este adesea considerat ca fiind cea mai bogată persoană din istorie.

primul miliardar

#1. Tatăl său era un escroc cunoscut

Tatăl lui Rockefeller, William Avery Rockefeller, era un negustor ambulant care se dădea drept surdo-mut. El vindea medicamente „miraculoase” și tot soiul de remedii naturiste. Totodată, William Rockefeller avea o viaţă dublă şi pe plan sentimental.

A doua sa personalitate se numea Dr. William Levingston, era medic specialist oftalmolog şi ORL-ist, având o a doua soţie cu care s-a căsătorit în secret.

#2. În fiecare an, Rockefeller sărbătorea ziua în care primise prima slujbă.

În data de 26 septembrie 1855, Rockefeller a primit o slujbă de asistent contabil la o companie din Cleveland, Hewitt and Tuttle. Avea doar 16 ani la acea vreme şi renunţase la şcoală.

Din acel an, tânărul Rockefeller a sărbătorit fiecare zi de 26 septembrie pentru a celebra intrarea în lumea afacerilor.

Pentru el, această zi era mai importantă decât ziua de naștere, considerând că „tot viitorul meu părea să depindă de acea zi”.

#3. A angajat soldați suplinitori pentru a evita serviciul militar în timpul Războiului Civil

Deși era un aboliționist convins, Rockefeller nu a luptat pe front în timpul Războiului Civil. El a fost scutit de serviciul militar pe motiv că era singurul susținător al familiei sale. În schimb, a putut angaja soldați suplinitori care să lupte în locul său, o practică destul de întâlnită în război.

• CITEŞTE ŞI:  Ioana cea Nebună, regina închisă timp de 46 de ani

„Voiam să merg în armată, dar pur și simplu nu se putea. Nu era nimeni care să-mi ia locul. Eram într-o afacere nouă și dacă nu aș fi rămas, afacerea trebuia închisă. Şi prea mulți depindeau de ea.” îşi amintea Rockefeller.

Afacerea lui Rockefeller a avut chiar de câștigat de pe seama războiului, el adunând capitalul necesar pentru a intra în afacerile cu petrol.

#4. Cleveland a fost primul centru al imperiului petrolifer al lui Rockefeller

La scurtă vreme după descoperirea unor zăcăminte de petrol în Titusville, Pennsylvania, în anul 1863, Rockefeller a intrat în afacerile cu petrol investind într-o rafinărie din Cleveland. Pe atunci avea doar 24 de ani.

În anul 1870, deja pusese bazele companiei Standard Oil împreună cu fratele său și alți investitori. Această companie avea să devină în curând cea mai importantă din industrie, controlând 90% din capacitatea de rafinare de petrol din Statele Unite.

John D. Rockefeller a fost un om de afaceri ambițios și a implementat strategii de afaceri inovatoare, cum ar fi cumpărarea tuturor rafinăriilor dintr-o anumită zonă pentru a reduce costurile și a crește eficiența producției. Deşi a fost considerat de unii drept agresiv şi cu tendinţe monopoliste, această strategie i-a asigurat succesul.

În anii 1880, John D. Rockefeller a mutat sediul companiei la New York.

#5. Rockefeller a donat peste 500 milioane de dolari pentru cauze caritabile

Crescut de o mamă credincioasă, Rockefeller a început să doneze bani încă de la începutul carierei sale: din primul salariu a donat 10% bisericii.

După ce se retrage de la conducerea companiei Standard Oil, în 1897, el se va concentra pe activitatea filantropică, donând peste 500 milioane de dolari către cauze educaționale, religioase sau științifice.

În anul 1913, devenit deja primul miliardar din istoria Statelor Unite, Rockefeller înființează Fundația Rockefeller. Scopul acesteia era de a „promova bunăstarea umanității din întreaga lume”.

• CITEŞTE ŞI:  De ce generațiile mai tinere au creierul mai mare. Care sunt efectele? Este acest lucru mai sănătos?

Fundația a contribuit la proiecte importante precum dezvoltarea de vaccinuri.

#6. Colegiul Spelman poartă numele soției lui Rockefeller

Pe lângă sumele imense de bani donate pentru fondarea Universității din Chicago și a Universității Rockefeller, magnatul american a donat bani pentru Seminarul Baptist de femei din Atlanta.

Doi ani mai târziu, școala – dedicată fetelor din comunitatea afro-americană – și-a schimbat numele în Seminarul Spelman, în onoarea soției lui Rockefeller, Laura, și a părinților ei, Harvey Buel și Lucy Henry Spelman, aboliționiști cunoscuți.

În anul 1924, instituția a fost redenumită Colegiul Spelman.

#7. Destrămarea companiei Standard Oil, impusă printr-un ordin judecătoresc, l-a îmbogățit pe John D. Rockefeller cu câteva sute de milioane de dolari

După un proces îndelungat, Curtea Supremă americană a hotărât, în 1911, că Standard Oil trebuie destrămată pentru că încalcă legile federale anti-trust.

Monopolul Standard Oil a fost astfel spart în 34 de entități separate, incluzând companii ce vor deveni ulterior ExxonMobil, Conoco, Chevron și Amoco.

Decizia judecătorească i-a adus multe beneficii materiale lui Rockefeller, acesta deținând un sfert din companie. În plus, compania pe bucăți valora mult mai mult decât întreagă. Pe măsură ce companiile individuale și-au dublat sau triplat valoarea în doar câțiva ani, Rockefeller a devenit primul miliardar din Statele Unite.

Averea sa era estimată la aproape 2% din întreaga economie americană.

#8. Winston Churchill ar fi trebuit să scrie biografia lui Rockefeller, dar a cerut prea mulți bani pentru operă

În anii ’30, familia Rockefeller l-a contactat pe Winston Churchill pentru a scrie o biografie autorizată a patriarhului familiei. Churchill a cerut însă un avans de 250.000$. Această sumă a fost considerată prea mare, chiar și pentru averea familiei Rockefeller.

• CITEŞTE ŞI:  Sofia Ionescu-Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg din lume

Ulterior, a fost contractat istoricul Allan Nevins, de la Universitatea Columbia.

#9. John D. Rockefeller a suferit de alopecie severă și și-a pierdut părul de pe întregul corp

Începând de la vârsta de 40 de ani, Rockefeller a chelit complet, pierzându-și și părul de pe corp.

De aceea, magnatul american a început să poarte mai multe peruci de diverse lungimi, pe care le schimba periodic pentru a da impresia că îi crește părul.

#10. Primul miliardar al lumii a trăit atât de mult încât compania de asigurări a trebuit să-i plătească suma de 5 milioane de dolari

Rockefeller a trăit 97 de ani, de la președinția lui Martin Van Buren până la cea a lui F. D. Roosevelt.

Când a împlinit vârsta de 96 de ani, potrivit contractului încheiat, compania de asigurări la care magnatul avea asigurare de viață a trebuit să-i plătească 5 milioane de dolari, adică valoarea nominală a poliței.

John D. Rockefeller a murit în anul următor, pe 23 mai 1937, în Ormond Beach, Florida. Moartea sa a fost cauzată de o pneumonie, care a dus la un atac de cord.

După moartea sa, averea lui a fost împărțită între moștenitorii săi și fundațiile pe care le-a înființat. Rockefeller Foundation a continuat să ofere finanțare pentru proiecte științifice, educaționale și medicale, iar Rockefeller Brothers Fund a continuat să sprijine cauze legate de protecția mediului, pacea mondială și justiția socială.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

30
30 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide