Ar putea fi readuşi la viaţă dinozaurii? Se ocupă cineva în prezent de acest lucru?

3 min


6
6 puncte

Ar putea fi readuşi la viaţă dinozaurii? Această întrebare a fost pusă de-a lungul timpului nu doar de curioşi şi fanii filmelor SF, ci şi de oamenii de ştiinţă intrigaţi de acest subiect.

Dinozaurii reprezintă un grup de reptile care au dominat Pământul timp de peste 140 de milioane de ani, până când au dispărut în urma unui impact asteroidal devastator, acum 66 de milioane de ani. De la descoperirea existenţei lor, oamenii au fost fascinați de aceste creaturi impresionante și au visat să le vadă din nou în viață. Dar este posibil să fie readuşi la viață dinozaurii? Dacă da, cum s-ar putea realiza acest lucru și ce consecințe ar avea?

Ar putea fi readuşi la viaţă dinozaurii?

Un scenariu popular pentru readucerea la viaţă a dinozaurilor este cel prezentat în seria Jurassic Park, bazată pe romanul scriitorului Michael Crichton. În acest roman, oamenii de știință extrag ADN-ul dinozaurilor din țânțarii conservați în chihlimbar și îl folosesc pentru a clona specii dispărute. Dar cât de realist este acest scenariu? Din păcate (sau din fericire), nu foarte realist.[sursa]

ar putea fi readuşi la viaţă dinozaurii
Ar putea fi readuşi la viaţă dinozaurii? Dacă da, este aceasta o idee bună?

Există mai multe probleme cu această metodă, printre care:

  • Chihlimbarul nu păstrează țesuturile moi, ci doar învelișul exterior al insectelor. Astfel, nu se păstrează sângele din țânțari, care ar putea conține ADN-ul dinozaurilor;
  • ADN-ul este o moleculă foarte fragilă și sensibilă la efectele luminii, apei și a microorganismelor. Cel mai vechi ADN extras din fosile are circa un milion de ani, mult mai puțin decât vârsta dinozaurilor, care au dispărut cu peste 60 de milioane de ani în urmă;
  • ADN-ul dinozaurilor ar fi incomplet și deteriorat, necesitând completarea cu ADN-ul altor specii, cum ar fi păsările sau crocodilii. Acest lucru ar duce la rezultate imprevizibile și potențial periculoase.
• CITEŞTE ŞI:  Animalele bioluminescente strălucesc de cel puțin 540 de milioane de ani

Există însă și alte metode posibile pentru a încerca să fie readuşi la viață dinozaurii. Una dintre acestea este folosirea unor tehnici avansate de inginerie genetică pentru a modifica ADN-ul unor specii înrudite cu dinozaurii, cum ar fi păsările sau șopârlele. Acest lucru ar putea duce la crearea unor hibrizi care să aibă unele trăsături ale dinozaurilor, cum ar fi dinții, coada sau ghearele.

O altă cale ar fi utilizarea unor metode de paleontologie moleculară pentru a reconstrui arborele genealogic al dinozaurilor și a identifica genele responsabile de caracteristicile lor distincte. Acest lucru ar putea permite activarea sau dezactivarea unor gene la embrionii unor specii actuale, cum ar fi puii de găină, pentru a induce dezvoltarea unor organe sau structuri ancestrale, cum ar fi dinții sau membrele anterioare.

De asemenea, ar putea fi folosite metode de biologie sintetică pentru a crea de la zero ADN-ul dinozaurilor, folosind informații din baze de date genetice și din studii comparative. Acest lucru ar putea permite crearea unor organisme artificiale care să aibă secvența ADN-ului dinozaurilor, dar care ar necesita și un mediu adecvat pentru a se dezvolta și a supraviețui.

Toate aceste metode sunt însă foarte speculative și prezintă numeroase dificultăți tehnice, etice și ecologice. Nu există nicio garanție că ar putea fi creaţi cu adevărat dinozauri identici cu cei care au trăit în trecut, ci doar niște imitații aproximative. De asemenea, nu există nicio certitudine că aceste creaturi ar putea fi integrate în ecosistemele actuale, fără a provoca dezechilibre sau conflicte. În plus, nu există nicio justificare morală pentru a readuce la viață dinozaurii, în afara curiozității sau a divertismentului.

• CITEŞTE ŞI:  Dinozaurii au dominat Pământul, nu datorită mărimii lor uriașe sau a dinților înfricoșători, ci datorită modului în care mergeau

Ar fi o idee bună?

În concluzie, readucerea la viață a dinozaurilor este o idee fascinantă, dar foarte improbabilă și nerecomandabilă. Dinozaurii au dispărut din cauza unui eveniment catastrofal care a schimbat cursul istoriei naturale.

Dinozaurii aparțin unei alte ere geologice și biologice, care nu mai poate fi reprodusă în prezent. Cel mai probabil, nu este nevoie de readucerea la viaţă a dinozaurilor în contextul actual, asta dacă nu vrem ca găini mutante să ne urmărească prin curte sau ca Godzilla să încerce să cucerească planeta.

Cu toate acestea, dinozaurii nu au dispărut în sensul strict al cuvântului, descendenţii acestora fiind păsările. „Dinozaurii sunt încă aici. Se spune că au dispărut, dar acesta este cazul doar celor non-aviani. Păsările sunt un tip de dinozaur, iar păsările încă evoluează, astfel că vom vedea cu certitudine noi specii de păsări, iar acestea vor putea fi considerate specii de dinozaur.”, a declarat Susie Maidment, paleontolog de vertebrate de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

6
6 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via