Moartea lui Ion Creangă. Marele povestitor a sfârşit chiar în noaptea de Anul Nou, suferind după Eminescu

3 min


6
6 puncte

Ion Creangă este unul dintre marii clasici ai literaturii române, însă puțin cunosc faptul că marele scriitor a avut parte de un sfârșit cumplit, petrecut chiar de Anul Nou. Moartea lui Ion Creangă a survenit în mod neaşteptat, la vârsta de 52 de ani.

Ion Creangă a devenit cunoscut ca scriitor, povestitor și învățător moldovean, însă viaţa sa este una foarte complexă. Figură principală a literaturii române din secolul al XIX-lea, este cunoscut mai ales pentru volumul „Amintiri din copilărie”, pentru nuvelele și povestirile sale, precum și pentru numeroasele sale anecdote. Un preot ortodox român caterisit, cu un stil de viață neconvențional, Creangă a avut un impact timpuriu ca educator inovator și autor de manuale şcolare.

Viața lui Ion Creangă

Cu toate că niciodată nu a simțit că are chemare spre cele sfinte, la îndemnul mamei sale, a urmat cursurile „Şcoala de catihetică”, din Fălticeni, ajungând ulterior la seminarul teologic de la Socola, pe care nu ajunge să-l absolve, din cauza problemelor financiare. Imediat după aceea, a încercat să se întoarcă în Humulești, dar nu a putut să facă acest lucru, din cauza familiei și așa numeroase.

moartea lui ion creangă
Ion Creangă

La sfatul unui preot, a devenit diacon, însă acest lucru nu se putea realiza în lipsa unei căsătorii. În anul 1859, Ion Creangă s-a căsătorit cu Ileana, o fată de numai 15 ani. Căsătoria a avut loc din interes. Ileana fiind fiica preotului Ioan Grigoriu de la Biserica Patruzeci de Sfinți din Iași.

O astfel de căsătorie nu avea cum să fie încununată cu fericire, în ciuda faptului că Ion Creangă a avut, totuși, un copil cu Ileana, pe nume Constantin.

• CITEŞTE ŞI:  Oamenii de Neanderthal erau mai inteligenţi decât se credea: foloseau unelte sofisticate, îmbinate cu lipici

Se bănuiește că diferența de vârstă dintre el și Ileana și-ar fi spus cuvântul, ba mai mult decât atât, că fata l-ar fi înșelat pe viitorul mare povestitor cu un călugăr, motiv pentru care Ion Creangă a cerut divorțul.

Acest lucru, dar și multe alte acțiuni ale lui Creangă, duc la excluderea lui din cler, în anul 1972, preoțimea considerându-l „un dezdrăbălat” care nu avea ce căuta să slujească în biserică. Imediat după acest eveniment, el a decis să se dedice școlii, devenind învățător, trăind „de pe azi pe mâine”, în condiții ce nu ai crede că s-ar fi pretat celui care avea să devină primul povestitor al țării.

După ce procesul de divorț s-a încheiat, cel mic îi revine în grijă. Pe atunci s-a mutat la Țicău, acolo unde se află și astăzi celebra sa bojdeucă, în care a locuit până în ultimele clipe ale vieții, alături de Tinca, femeia care i-a fost alături până la final.

Debutul său literar a venit târziu în viață, urmând îndeaproape începutul relației sale apropiate de prietenia strânsă cu poetul național Mihai Eminescu și cu afilierea lor comună la influentul curent literar conservator influentă societate literară Junimea. De fapt, se spune că Mihai Eminescu ar fi fost cel care l-a îndemnat și convins să scrie.

Ion Creangă s-a confruntat cu multe probleme grave de sănătate. Se spune că suferea de epilepsie, boală pe care o moștenise de la mama sa. În plus, fiind supraponderal, avea, de asemenea, mari probleme cardiace.

• CITEŞTE ŞI:  Emil Cioran, filosoful seducţiei şi al paradoxului, un om de o inteligenţă rară

Moartea lui Ion Creangă

Puțini știu, însă, că îndrăgitul scriitor a moștenit de la mama sa o boală cumplită, epilepsia, care i-a îngreunat ultimii ani din viață. Ion Creangă a ajuns să cadă din picioare acasă sau chiar la școală, fiind nevoit să își ia concedii medicale ce se întindeau chiar și pe un an. Salvarea lui au fost vizitele la băi, la Slănic, unde starea lui de sănătatea se îmbunătățea. Fusese sfătuit să slăbească, însă scriitorul continua să mănânce mese îmbelșugate, deși acest lucru nu făcea decât să îi slăbească corpul.

Ultimii 3 ani de viață au fost cei mai grei, în anul 1889 găsindu-și sfârșitul. În acelaşi an murise şi bunul său prieten, Mihai Eminescu, lucru care l-a marcat foarte profund. De asemenea, tot în acelaşi an a murit şi Veronica Micle.

Era chiar Ajunul Anului Nou, când Ion Creangă s-a dus la tutungeria din strada Goliei 51, unde se afla fratele său, Zahei. Acolo a suferit o criză de epilesie şi un atac de apoplexie, lucruri ce au dus la moartea lui Ion Creangă. Avea doar 52 de ani. Scriitorul a fost înmormântat la data de 2 ianuarie 1890, la cimitirul Eternitatea din Iaşi, iar la înmormântarea sa au venit atât familia, și apropiații, cât și elevi și studenți ce l-au îndrăgit. 

Ion Creangă a lăsat în urmă o moștenire culturală de neprețuit, care a influențat generații de scriitori și cititori. Este considerat unul dintre cei patru mari clasici ai literaturii române, alături de I.L.Caragiale, Ioan Slavici și Mihai Eminescu.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

6
6 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via