Elena, fiica lui Ştefan cel Mare şi sfârşitul său tragic într-o temniţă din Moscova

Noutăţi

Elena, cunoscută după căsătorie ca Elena Stefanovna, numită ulterior de către ruși și Elena Voloșanca (adică valahă sau româncă), a fost fiica lui Ştefan cel Mare şi a Evdochiei de Kiev, prima soţie a domnitorului moldovean.

Numele Elenei apare pentru prima dată într-un document emis în data de 10 mai 1466, însă nu se cunoaşte cu exactitate data naşterii sale. Se ştie că s-a născut la Suceava, iar uneori mai este numită şi Olena, în forma rutenească a numelui dat de părinţi.

Pe când avea mai puţin de 2 ani, Elena şi-a pierdut mama. Evdochia de Kiev s-a stins la vârsta de aproximativ 27 de ani. Cauza morții ei nu este cunoscută cu certitudine, dar se presupune că ar fi fost o boală sau o complicație survenită după nașterea Elenei.

Elena a crescut la curtea domnească din Suceava, acolo unde a primit o educație potrivită statutului ei. A învățat să citească și să scrie în slavonă și română, precum și să vorbească alte limbi străine, cum ar fi greaca și turca. Tânăra a fost familiarizată cu religia şi cultura ortodoxă, dar și cu cea catolică și musulmană. Elena era o tânără frumoasă, inteligentă și curajoasă, care își iubea tatăl și țara, fiind crescută în acest spirit.

Imagine a Elenei, fiica lui Ştefan cel Mare

Elena, fiica lui Ştefan cel Mare, s-a căsătorit cu Ivan cel Tânăr al Rusiei

Începând cu anul 1479, pe când Elena avea în jur de 14 ani, conform obiceiurilor vremii, Ștefan cel Mare a început să se gândească la o căsătorie dinastică pentru fiica sa. S-a orientat către cneazul Moscovei, Ivan cel Tânăr, moștenitorul lui Ivan al III-lea cel Mare, suveran al întregii Rusii.

• CITEŞTE ŞI:  Anthony Gignac, escrocul care s-a dat prinţ saudit vreme de 30 de ani

Elena a acceptat căsătoria, ascultându-şi tatăl, dorind să-şi îndeplinească rolul de domniță. Logodna dintre Elena şi Ivan a avut loc în anul 1481, la Suceava. Moștenitorul cneazului a fost reprezentat prin procură de către nobilul Mihai Pleştev. Aşadar, tânăra domniţă nu-şi văsuse încă viitorul soţ. Elena a plecat spre Rusia, locuind o perioadă la Mănăstirea Voznezenskaia.

Ulterior, Elena a plecat, însoţită de o suită de soldaţi, nobili, oameni cu stare, care şi cai, către Moscova. În data de 12 ianuarie 1483, a avut loc nunta cu Ivan cel Tânăr. Elena a primit numele de Elena Stefanovna, fiind numită şi Elena Voloșanca, devenind astfel cneaghină a Rusiei.

Deși se părea că tânăra domniță era sortită unui destin minunat, în realitate nimerise într-un cuib de viespi. Familia soţului său a fost implicată în numeroase conflicte teritoriale, uneori chiar cu alţi membrii ai familiei.

Moartea lui Ivan cel Tânăr şi sfârşitul tragic al domniţei Elena

În data de 10 octombrie 1483, Elena l-a născut pe Dimitrie, unicul fiu al cuplului. Destinul domniţei, însă, avea să se schimbe brusc.

Ivan cel Tânăr a murit în anul 1490, la vârsta de 32 de ani. Cauza morții lui nu este clară, dar există mai multe ipoteze. Una dintre ele este că ar fi fost otrăvit de un medic venețian, care ar fi fost plătit de către Sofia Palaiologhina, cea de-a doua soție a lui Ivan al III-lea, pentru a-l elimina pe rivalul fiului ei, Vasili. O altă ipoteză este că ar fi murit de tuberculoză sau de o altă boală contagioasă.

Viața Elenei după moartea lui Ivan cel Tânăr a fost una plină de suferință și lupte pentru putere. Elena a rezistat, deşi rămăsese văduvă la vârsta de 24 de ani, având şi un copil mic în grijă. A urmat un conflict cu Sofia Palaiologhina, care își dorea ca fiul ei să moştenească tronul Rusie şi nu fiul domniţei moldovene.

• CITEŞTE ŞI:  Vlad cel Tânăr, domnitorul decapitat din ordinul boierilor Craioveşti. În timpul său s-a tipărit una dintre primele cărţi româneşti

Elena l-a susținut puternic pe fiul său. Dimitrie a fost proclamat co-regent al Rusiei în anul 1498, cu sprijinul unor boieri și clerici care se opuneau influenței Sofiei și a fiului ei. Elena a încercat să mențină relațiile bune cu tatăl ei, Ștefan cel Mare, dar și cu alte state vecine, precum Lituania și Polonia. A susţinut cultura și religia ortodoxă și a făcut donații importante pentru mănăstiri și biserici, la fel ca tatăl său.

Acuzaţii de erezie

După patru ani de lupte pentru putere, Sofia a reușit să-i înlăture pe Elena și Dimitrie. Cei doi au fost arestați și închiși în temniță sub acuzația de erezie iudaizantă. Asta însemna că ar fi fost adepţi ai unei secte care combina elemente din iudaism și creștinism.

Elena a murit în anul 1505, cel mai probabil otrăvită la ordinul Sofiei. A fost înmormântată la mănăstirea Voznesenskaia, din Moscova. Fiul său, Dimitrie, a murit în anul 1509, tot în temniță, probabil ucis la ordinul celui care i-a luat locul pe tron. În cele din urmă, Vasili a devenit cneaz al Moscovei. Acesta a avut un fiu, Ivan al IV-lea, care a moștenit tronul la vârsta de doar trei ani. Acesta din urmă a rămas cunoscut în istorie drept primul țar al Rusiei, Ivan cel Groaznic.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

Katherine Johnson

Katherine Johnson, computerul uman de la NASA, care a dus omenirea pe Lună

0
În urmă cu jumătate de secol, întreaga lume privea cu sufletul la gură misiunea echipajului Apollo 11, care a dus primii oameni pe Lună....
frying pan hotel

Frying Pan, cel mai periculos hotel din lume, situat în Oceanul Atlantic

0
Turnul Frying Pan, o fostă bază de exploatare folosită şi ca far, situată în Oceanul Atlantic, înconjurată de rechini, face furori între turiştii dornici...

100 de curiozităţi despre China, una dintre marile civilizaţii din istoria omenirii

0
China este una dintre cele mai mari ţări din lume, şi nu doar din punct de vedere al suprafeţei sau al numărului de locuitori....

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via