Farul din Alexandria, una dintre cele 7 minuni ale lumii antice. Cine l-a construit şi cine l-a distrus

4 min


4
4 puncte

Farul din Alexandria este considerat a fi una dintre cele 7 minuni ale lumii antice. A fost construit în secolul al III-lea î.Hr. în Egipt, pe insula Pharos, de lângă orașul antic Alexandria. De la această insulă provine și cuvântul românesc „far”. La început, farul a fost doar un simbol al portului, iar apoi a devenit un indicator important pentru marinari.

În vastele panteonuri ale timpului, Farul din Alexandria se ridică precum o coloană a amintirilor, o epopee ancorată în nisipurile scorojite ale istoriei. Acest far nu este doar o comoară arhitecturală, ci o poveste labirintică înfiripată printre valurile mărilor antice.

Sub lumina orbitoare a soarelui, ascunzându-și secretele în umbra sa, Farul din Alexandria nu a fost doar o sursă de lumină în noapte. A fost o făclie a navigației și a cunoașterii, o conexiune între pământ și ocean, între lumea de pe uscat și cea de pe ape. Mândria oamenilor din acele vremuri strălucea în umbra colosului de piatră, așa cum istoria strălucește acum printre fragmentele sale care au supravieţuit timpului.

Dar povestea Farului din Alexandria este o plimbare printre miturile și legendele care s-au născut în jurul acestei construcţii impresionante, precum valurile care îl bântuie. Povestea Cleopatrei, regina înțeleaptă și seducătoare a Egiptului, a fost adesea legată de această bijuterie arhitecturală. Se spune că ea ar fi ordonat construirea farului pentru a-i ghida iubitul, Marc Antoniu, în porturile aglomerate ale Alexandriei. În timp ce istoria se întinde precum o punte peste apele tulburi ale miturilor, trebuie să ne întrebăm cât este adevăr și cât este fantezie în aceste povești întortocheate.

farul din alexandria
Reprezentări grafice ale Farului din Alexandria

Cine a construit Farul din Alexandria

Din dorința de a răspândi pe valea Nilului elenismul, tânărul rege Alexandru cel Mare a întemeiat în vestul deltei orașul Alexandria (unul dintre cele peste 20 de oraşe care îi poartă numele), care avea să devină noua capitală a Egiptului antic. Deși avea ieșire la Marea Mediterană, accesul pe mare în noua sa capitală era foarte periculos din cauza apelor deloc adânci și a numeroaselor recifuri, motiv pentru care își dorea un loc înalt care să-i servească drept punct de observare pentru a putea ghida navele către ţărm. Nu şi-a văzut planul împlinit, căci Alexandru cel Mare a murit la doar 32 de ani.

• CITEŞTE ŞI:  Cum arată şi de când datează cel mai vechi material textil creat de om

La scurt timp după moartea lui Alexandru, capitala a fost preluată de comandantul oştilor sale, Ptolemeu Soter, care a decis să găsească o soluție pentru a reduce numărul navelor care naufragiau la apropierea de Alexandria.

Nu departe de ţărmul oraşului-port din Egiptul antic se afla o mică insulă, denumită Pharos. Aceasta era legată de ţărm printr-un așa-numit Heptastadion, un fel de dig care împărţea portul în două. Construirea în zonă a unui far pentru ghidarea navelor era absolut necesară. Drept urmare, Ptolemeu i-a cerut ajutorul lui Sostratus din Cnidus, care a fost însărcinat cu proiectarea și cu construirea Farului din Alexandria.

Farul din Alexandria, un reper în lumea antică

După cum am precizat, Farul din Alexandria a fost construit pe vechea insulă Pharos, în prezent un promontoriu al oraşului egiptean Alexandria. Construcția a fost atât de faimoasă încât a fost folosită ca model arhitectonic pentru majoritatea farurilor de pe țărmurile mediteraneene, iar numele de „far” a fost preluat în limbile franceză, italiană și spaniolă, precum şi în limba română.

Farul din Alexandria a servit drept reper clar pentru toţi marinarii care navigau în zonă vreme de peste 1.500 de ani. Devenise atât de cunoscut în lumea antică încât a fost reprezentat şi pe monedele romane.

Lucrările de construcție ale farului au demarat în anul 290 î.Hr. și au fost finalizate 11 ani mai târziu, după moartea regelui Ptolemeu (anul 283 î.Hr.). Cel care a dus la bun sfârșit proiectul a fost chiar fiul acestuia, Filadel-Sostratus. Legenda spune că Ptolemeu i-ar fi interzis lui Sostratus din Cnidus să-şi puna numele pe construcţie, însă acesta l-a scris la baza farului: „Eu, Sostrate, fiul lui Dexiphanes din Cnidos, ofer această operă Zeilor Navigatori şi oamenilor care călătoresc pe mări”.

Lucrările de construcție ale farului au demarat în anul 290 î.Hr. și au fost finalizate 11 ani mai târziu, după moartea regelui Ptolemeu, din anul 283 î.Hr. Cel care a dus la bun sfârșit proiectul a fost chiar fiul acestuia, Filadel-Sostratus.

• CITEŞTE ŞI:  O metropolă pierdută, veche de 2.500 de ani, a fost descoperită în jungla amazoniană

Detalii tehnice ale Farului din Alexandria

Cu o înălțime de aproximativ 100-130 de metri, strălucind de la o înălțime imensă, farul a fost nu doar un ghid pentru marinari, ci și o minune a ingineriei antice. A fost construit din blocuri uriașe de marmură albă și avea trei nivele separate.

Baza farului avea o formă pătrată și era înaltă de aproximativ 56 de metri. În partea din mijloc, secțiunea farului era de formă octogonală, era gol pe dinăuntru și avea o înălțime de 30 de metri. Din interior ieșeau flăcări care nu se stingeau niciodată, luminând atât noaptea cât și ziua și făcând vizibil drumul spre port. Partea de sus avea o formă circulară și era înaltă de 7 metri. Se spunea că flacăra se vedea de la 50-60 km depărtare. Pe timpul zilei, era folosită o oglindă imensă, care reflecta razele Soarelui.

Farul a fost o operă a artei inginerești, o înfruntare cu forțele naturii. Fundația sa a fost săpată adânc în rocile sedimentare ale insulei Pharos, pe care a fost ridicat, pentru a asigura stabilitatea în fața vânturilor puternice.

Cum a dispărut Farul din Alexandria şi când a fost regăsit

Din păcate, Farul din Alexandria nu a supraviețuit secolelor pentru a servi ca mărturie a ingeniozității umane. Cutremurele, conflictele și neglijența au contribuit la prăbușirea sa treptată. Astăzi, nu a rămas decât un mozaic de amintiri, iar puțin din construcția sa se află sub apele mediteraneene. Dar chiar și în ruinele sale, farul continuă să fascineze și să inspire, reprezentând nu doar o epocă demult apusă, ci și un simbol etern al perseverenței umane.

• CITEŞTE ŞI:  10 lucruri absolut normale în prezent, dar interzise în trecut

În anul 956 un cutremur a zguduit farul, dar nu a făcut mari pagube. Apoi, în anii 1303 și 1323 două mari cutremure au distrus farul. În anul 1480, mamelucul Qaitbay a construit o fortăreață pe locul farului, folosind structurile și pietrele rămase.

În anul 1994, aproape de orașul Alexandria o echipă de scafandri a găsit în mare ruinele farului.

Farul din Alexandria a fost a treia cea mai longevivă minune a lumii, construcția rezistând până în secolul al XIV-lea. Doar Marea Piramidă din Giza și Mausoleul de la Halicarnas au rezistat mai mult timp.

Farul din Alexandria a fost, într-adevăr, o minune a lumii antice, dar a cărui poveste continuă să fascineze şi în zilele noastre. A fost un simbol al capacității umane de a crea, de a înfrunta forţele naturii și de a construi ceva măreţ, în ciuda trecerii inexorabile a timpului.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

4
4 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via