Un urs polar care doarme pe un aisberg a cucerit întreaga lume. Imaginea este considerată cea mai bună fotografie a anului 2023

2 min


2
2 puncte

O fotografie cu un urs polar care doarme pe un aisberg, realizată de fotograful amator britanic Nima Sarikhani, a atras atenția la nivel mondial după ce a câştigat premiul „Wildlife Photographer Of The Year People’s Choice Award”.

După ce a primit un sprijin record în competiția People’s Choice Award, fotografia lui Nima Sarikhani a fost desemnată câștigătoare, adunând 75.000 de voturi.

Un urs polar care doarme pe un aisberg a impresionat o lume întreagă

Momentul inedit a fost surprins în timpul unei căutări de trei zile de urși polari prin ceață groasă în largul arhipelagului Svalbard, din Norvegia, la bordul unei nave de expediție. Cu puțin înainte de miezul nopții, echipajul și oaspeții săi au întâlnit un mascul tânăr care își folosea labele pentru a sculpta un pat în vârful unui mic aisberg, înainte de a se ghemui pentru a adormi.

Gheața de pe mare reprezintă un habitat vital pentru urșii polari, care au nevoie de ea pentru a vâna, dar și pentru a se odihni, însă în ultimii ani a fost din ce în ce mai puțină din cauza schimbărilor climatice.

Imaginea cu tânărul urs polar care își face patul pe o bucată atât de mică de gheață a stârnit, în mod normal, o mulțime de emoții, demonstrând situația dificilă a acestor animale.

Wildlife Photographer of the Year este o competiţie organizată anual de Muzeul de Istorie Naturală din Londra.

„Imaginea uluitoare și emoționantă a lui Sarikhani ne permite să vedem frumusețea și fragilitatea planetei noastre. Imaginea lui care provoacă gândirea este o reamintire clară a legăturii integrale dintre un animal și habitatul său și servește ca o reprezentare vizuală a impactului negativ al încălzirii climatice și al pierderii habitatului.”, a spus directorul Muzeului de Istorie Naturală din Londra, doctorul Douglas Gurr.[sursa]

La fel ca alte mamifere, puii de urs polar depind de laptele mamei lor, dar călătoriile lungi, oportunitățile reduse de vânătoare și dificultățile de adăpostire pot face mai dificilă sarcina de a duce puii la termen și de a-i menține în viață după naștere. Fotografia este, prin urmare, o reamintire dură a ceea ce riscăm să pierdem dacă nu se iau măsuri, dar care, speră Sarikhani, poate inspira schimbări pozitive.

„Sunt foarte onorat că am câștigat anul acesta premiul People’s Choice pentru WPY, cea mai prestigioasă competiție de fotografie a vieții sălbatice. Această fotografie a stârnit emoții puternice în mulți dintre cei care au văzut-o. În timp ce schimbările climatice sunt cea mai mare provocare cu care ne confruntăm, sper că această fotografie inspiră, de asemenea, speranță. Încă mai este timp să reparăm mizeria pe care am provocat-o.”, a declarat fotograful Nima Sarikhani.

• CITEŞTE ŞI:  Câinele de tufiş: o combinaţie între urs, vulpe şi bursuc, un canid interesant din America de Sud

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

2
2 puncte
Otilia Anuţa
Otilia este profesor de limba română şi colaborator al site-ului DespreLume.ro. Atunci când nu este la catedră, călătoreşte, scrie sau citeşte.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via