Misterul de la lacul Nyos: mii de oameni şi animale au murit într-o singură zi

Noutăţi

În jur de 1.800 de oameni şi peste 3.500 de animale, din patru sate din nord-vestul Camerunului, au murit într-o singură zi, pe 21 august 1986, într-un dezastru natural misterios, în apropiere de lacul Nyos. Dacă folclorul local pune nenorocirea pe seama spiritului din ”Lacul Rău”, aşa cum e numit Lacul Nyos, lac care a explodat din pricina acumulărilor de dioxid de carbon, oamenii de ştiinţă au găsit o explicaţie.

Lacul Nyos, aflat pe versanţii lanţului muntos Massif du Mbam din nord-vestul Camerunului, era cunoscut de localnici drept lacul „bun” pentru apa potabilă a acestuia. Totul s-a schimbat în anul 1986, când lacul a provocat una dintre cele mai mari dezastre naturale din istoria Africii.

Seara zilei de 21 august 1986 era ca oricare alta în satul din apropierea lacului Nyos. Unii locuitori s-au strâns în jurul focurilor pentru a găti cina. Alţii, obosiţi, dormeau deja în colibele lor. La un moment dat, cei care au rămas treji au auzit un zgomot ciudat care venea dinspre lac. În câteva minute, circa 1.800 de oameni şi-au pierdut viaţa.[sursa]

lacul nyos
Lacul Nyos a fost locul unor scene desprinse din filmele de groază

Ce a provocat moartea sătenilor

În acea noapte, Lacul Nyos a expulzat un jet de apă de peste 300 de metri înălţime, eliberând dioxid de carbon. Apoi, un nor de gaz s-a lăsat peste dealuri, ajungând în satele din împrejurimi. Gazul s-a răspândit cu rapiditate, iar localnicii n-au avut timp să se îndepărteze. În timp ce trecea pe lângă colibe, norul fierbinte de dioxid de carbon i-a sufocat pe aproape toţi cei cu care a intrat în contact până când s-a risipit.

• CITEŞTE ŞI:  Un hacker profesionist dezvăluie cele 5 greșeli principale de securitate pe care le faci cu dispozitivele tale în online

Oamenii au început să sufere imediat. Au simțit o senzație de arsură în gât, au început să tuşească și să se sufoce. În câteva minute, au căzut la pământ, fără viaţă. Dezastrul a fost rapid și devastator. În doar câteva ore, în jur de 1.800 de oameni și 3.500 de animale au fost uciși. Supraviețuitorii au fost puțini și răniți grav.

„Nu puteam vorbi. Nu-mi puteam deschide gura pentru că miroseam ceva teribil. Mi-am auzit fiica sforăind într-un mod groaznic, foarte anormal.“, a povestit Joseph Nkwain, unul dintre supravieţuitorii nenorocirii de la lacul Nyos. Când s-a trezit, fiica lui murise.

Nios, satul cel mai apropiat de lac, a fost şi cel mai afectat. Un bărbat care a ajuns în sat cu motocicleta în ziua următoare n-a mai găsit în viaţă nici oamenii, nici animalele. S-a îndreptat în grabă spre satul său, aflat la 8 km distanţă. Primii supravieţuitori abia reveneau în sat. Şi-au amintit că s-au sufocat. Unii dintre ei au fost inconştienţi 2 zile. Când s-au trezit, au aflat că întreaga lor familie murise.

Explicaţia ştiinţifică a catastrofei de la lacul Nyos

Oameni de ştiinţă au venit în Camerun pentru a afla ce s-a întâmplat. Testele apei au arătat că lacul avea niveluri neobişnuit de ridicate de dioxid de carbon. Atunci când oamenii de ştiinţă au încercat să scoată probele de apă la suprafaţă, presiunea creată de gaz a făcut ca recipientele să explodeze. Dioxidul de carbon se acumulase pe fundul lacului Nyos până când ceva l-a făcut să iasă la suprafaţă. A fost provocată o reacţie în lanţ care a forţat gazul să ajungă în atmosferă printr-un fenomen natural rar numit erupţie limnică. Este un tip de catastrofă care poate genera şi un tsunami în lac, pentru că gazul poate disloca apa. Cauza acestora poate fi activitatea vulcanică, o explozie sau o alunecare de teren. Lacul Nyos a fost numit lac activ limnic.

• CITEŞTE ŞI:  Cercetătorii au rezolvat misterul creaturii marine căreia i s-au dezvoltat ochi pe toată carapacea sa

În lunile următoare, chimiştii au descoperit că nivelurile de dioxid de carbon din lacul Nyos au crescut într-un ritm alarmant, ceea ce putea conduce la producerea unei noi tragedii. Geologii din Camerun au propus instalarea unui sistem de ţevi în lac pentru a permite eliberarea controlată a dioxidului de carbon. Între timp, au fost evacuaţi toţi sătenii pe o rază de 29 km de lac, iar satele lor au fost distruse pentru a-i împiedica să se întoarcă.

Sistemul de ţevi a fost o soluţie temporară. Se colectau 5.500 de tone de dioxid de carbon anual din camera magmatică aflată sub linia vulcanică pe care se află lacul. În anul 2001, a fost instalată o conductă permanentă, urmată de alte 2, peste 10 ani. Au mai trecut 5 ani până când dioxidul de carbon să atingă niveluri suficient de sigure pentru ca sătenii să se poată întoarce şi să-şi reconstruiască satele, la distanţă de 3 decenii de la pierderea familiilor lor.

Tragedia se poate repeta în Africa de Est

O tragedie asemănătoare cu aceea petrecută la lacul Nyos a avut loc cu 2 ani mai devreme, la lacul Monoun, aflat la circa 150 km distanţă de lacul Nyos. Atunci, 37 de persoane au murit în mod misterios. Până atunci, nimeni nu putuse să găsească o explicaţie, dar, după cele petrecute la lacul Nyos, s-a observat că există o similitudine.

Oamenii de ştiinţă cred că numai 3 lacuri din lume sunt active limnic şi au concentraţii mari de dioxid de carbon: lacurile Nyos şi Monoun din Camerun şi lacul Kivu, din Africa de Est, la graniţa dintre Congo şi Rwanda. În timp ce lacurile din Camerun au fost declarate sigure, lacul Kivu continuă să fie o ameninţare pentru cei aproximativ 2 milioane de oameni care trăiesc în văile din jurul lacului. Acesta este de 1700 de ori mai mare decât Lacul Nyos şi de 2 ori mai adânc.

• CITEŞTE ŞI:  Populaţia Hunza, cel mai longeviv popor de pe Pământ, în care oamenii trăiesc peste 100 de ani. Care este secretul lor

Rwanda foloseşte metanul din lacul Kivu ca sursă de energie, încă n-au fost luate măsuri pentru a degaja complet lacul. Până când acest lucru se va întâmpla, pericolul planează asupra locuitorilor din preajma lacului.

Dezastrul de la lacul Nyos rămâne un mister

Deși știința a oferit o explicație plauzibilă pentru dezastrul de la Lacul Nyos, există încă unele mistere care înconjoară evenimentul.

De ce a explodat lacul atunci? De ce a fost afectată o zonă atât de mare? Și de ce au fost uciși doar oamenii și animalele, dar nu și plantele?

Aceste întrebări rămân fără răspuns, dar fac din dezastrul de la Lacul Nyos o poveste și mai captivantă. Este o poveste care ne amintește că natura este adesea imprevizibilă și că, chiar și în cele mai liniștite locuri, se pot ascunde pericole.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

mormântul lui jules verne

Mormântul lui Jules Verne şi semnificaţia interesantă a acestuia

0
Jules Verne, unul dintre cei mai celebri autori de literatură științifico-fantastică și de aventură, a murit în data de 24 martie 1905. Mormântul lui...
fata morgana

Mirajul „Fata Morgana” – Vapoarele care plutesc deasupra orizontului

0
Un bărbat pe nume David Morris, din oraşul britanic Falmouth a rămas fără cuvinte atunci când a văzut în largul Mării Celtice un vapor...
gândirea optimistă

Gândirea optimistă nu este atât de bună pe cât susţin cărţile de dezvoltare personală

0
Gândirea optimistă a fost mult timp prezentată în cărțile de dezvoltare personală drept cheia către fericire, sănătate și longevitate. Însă poate duce și la...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via